Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Nézőpont kérdése a boldogság? De (m)ennyire?

Közzétéve: 2021. 04. 27. Írta: forrás: Medipress Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés

Az életben hullámhegyek és völgyek váltják egymást. Elnyerjük álmaink állását, majd mellőzötté válunk. Utolér bennünket a nagy szerelem, később azonban szakítunk. De mi történik, ha egyszerre éljük át ezeket?

 
Ha csak tűrhető munkát kapunk, vagy ha nem álmaink lovagja kezd nekünk udvarolni?

A Psychological Science című lap előző számában megjelent tanulmány szerint minden helyzetben meg lehet találni a boldogságot. „A végeredménynek abszolút és relatív értéke is van, és ezek kihatnak a boldogságunkra.” – magyarázta a Carnegie Mellon Egyetem munkatársa, Karim S. Kassam, aki a Harvard Egyetemen dolgozó Carey K. Morewedge-el és Daniel T. Gilberttel, valamint a Virginiai Egyetem tanárával, Timothy D. Wilsonnal végezte el a kutatást.

A „győztes” típusok mindig a lehető legjobbat hozzák ki egy-egy helyzetből, függetlenül attól, hogy ez az eredmény abszolút értékben mérve mennyire vonzó. A „vesztesek” nem a legjobb lehetőséghez jutnak hozzá, ami először csalódással tölti el őket, azonban gyakran túl tudják ezen tenni magukat, és akár elégedettekké is válhatnak. „Az embereknek az tesz jót, ha igyekeznek a legjobb fényben látni a dolgokat.” – mondta el Kassam.

A jelenség teszteléséhez a kutatók két kísérletet végeztek el. Az első folyamán közel háromszáz bostoni járókelő között osztottak ki nyereményszelvényeket. Arra kérték őket, hogy húzzanak egyet, és nézzék meg az egyik oldalán, mennyit nyertek a lehetséges, 1, 3, 5 és 7 dollárból. Ezután megnézették velük a szelvény másik oldalát is, amelyen szerepelt egy másik – alacsonyabb vagy magasabb – összeg. Végül kikérdezték őket arról, hogy csalódottnak vagy inkább elégedettnek érzik-e magukat.

A „győztesek”, akik a két lehetőség közül a magasabb összeget nyerték, boldogabbak voltak, mint a „vesztesek”, függetlenül a nyeremény összegétől. A „vesztesek” boldogságszintje azonban az összeggel egyenes arányban nőtt. Hogy ennek az okát kikutassák, megpróbálták bebizonyítani, hogy a vesztesek szorgalmasabban keresik a jó dolgokat az egyes helyzetekben.

A résztvevőket arra kérték, jegyezzenek meg egy két- vagy egy nyolcjegyű kódot, majd válasszanak egy képernyőn látható két doboz közül, amelyek 3 vagy 5 dolláros nyereményt rejtettek. A kísérleti alanyok nem tudták, hogy bármelyiket választják, azt fogják nekik mondani, hogy volt magasabb összeg is. A megjegyzendő kódok nehézsége és a nyeremény összege véletlenszerű volt.

Az ötdolláros nyeremény akkor tette boldogabbá a résztvevőket, ha a nehezebb kódot kellett megtanulniuk az eléréséhez. Ha küzdeniük kellett, minden végeredménynek örültek.

„Valami elnyerése mindig pozitív élmény. Ha azonban jobban is járhattunk volna, sokszor más szemszögből kell megvizsgálnunk a dolgokat, hogy megtaláljuk a helyzetben azt, ami örömet okoz.” – vonta le a következtetést a kutató.
Forrás: Ezoterikus.hu