Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Milyen szeretetnyelvek léteznek? Melyek a legfontosabbak?

Közzétéve: 2020. 11. 17. Forrás: Gary Chapman
Értékelés
Ez a cikk 173 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szeretet, amit adunk és kapunk, életünk egyik legfontosabb, meghatározó élménye. Meglehet, van, aki úgy érzi, hogy ő soha nem kapott elég szeretetet és az is könnyen előfordulhat, hogy a hozzánk legközelebb álló szeretteinkkel kapcsolatban érezzük ezt...

Gary Chapman: Egymásra hangolva című művéből idézünk.

Ez a könyv Amerika- és Európa-szerte nagy sikert aratott. Gary Chapman a kommunikáció-pszichológia eredményeire alapozva újabb fontos felfedezést tesz: a szeretetközlés többféle csatornán át történhet, de mindenki csak azt az adást képes fogni, amelyre neveltetés közben, közvetlen környezete és személyes hajlamai hatására ráhangolódott. Ezért gyakran megtörténik, hogy a szeretett személy a szerelmi lángolás abbahagyása után nem érzi, nem fogja fel, hogy társa szereti őt. Sok házastársi kapcsolat szenved kárt emiatt. Pedig a megoldás egyszerű: fel kell ismernünk és meg kell tanulnunk társunk "szeretet-nyelvét". Nézzük, hogyan:

Az öt szeretet-nyelv a házasságban

A nyelvtudomány nyelvcsaládokba sorolja az egyes nyelveket. Legtöbben szüleinktől és testvéreinktől tanulunk meg beszélni; így sajátítjuk el elsődleges, más szóval anyanyelvünket. Később újabb nyelveket is megtanulhatunk, de általában sokkal nagyobb erőfeszítéssel, és kevesebb sikerrel. Legjobban az anyanyelvünkön kommunikálunk. De ha csak ezen a nyelven beszélünk, igen korlátozott mértékben teremthetünk kapcsolatot olyasvalakivel, akinek más az anyanyelve. Be kell érnünk azzal, hogy mutogatunk, rajzolunk vagy eljátsszuk, amit közölni szeretnénk. Ez is kommunikáció, bár meglehetősen kezdetleges. A nyelvi sokféleség az emberi kultúra szerves része. Ha eredményesen akarunk kommunikálni a kulturális határvonalakon túl, meg kell tanulnunk az adott országban beszélt nyelvet.
Ugyanígy van ez a szeretettel is. A férj illetve a feleség által beszélt szeretet-nyelv olyan távol állhat egymástól, mint a kínai a magyartól. Hiába igyekszünk, hogy szeretetünknek ékes anyanyelvünkön adjunk hangot, ha társunk más nyelven ért, sohasem fogjuk megérteni egymást. Ritkán fordul elő, hogy férj és feleség egyazon elsődleges szeretet-nyelvet beszéli. Mindannyian arra hajlunk, hogy a számunkra legfontosabb szeretet-nyelven fejezzük ki szeretetünket, és zavarba jövünk, ha házastársunk nem érti, amit közölni akarunk. Bár szeretetünknek adunk hangot, az üzenet mégsem jut el hozzá, mert a nyelv, amelyet használunk, számára ismeretlen.

Ha megismerjük az öt alapvető szeretet-nyelvet, és felfedezzük a magunk illetve házastársunk számára legfontosabbat, akkor a szükséges ismeret birtokába jutunk, mellyel alkalmazni tudjuk a hasonló témájú könyvek és cikkek javaslatait. Bízom abban, hogy amint felismerjük és megtanuljuk társunk elsődleges szeretet-nyelvét, rátalálunk a tartós és szeretetteljes házasság titkára. Nem szükségszerű, hogy a szerelem elillanjon az esküvő után, de ahhoz, hogy megőrizzük, szeretetünket azon a nyelven kell kifejeznünk, amit a házastársunk megért.

Nyelvünk legfontosabb és egyben legtalányosabb szava a szeretet. Világi és vallásos gondolkodók egyetértenek abban, hogy a szeretet központi szerepet játszik az életünkben. Sokszor halljuk, hogy "a szeretet a legcsodálatosabb dolog a világon", vagy "a szeretet működteti a világot".

A pszichológusok szerint a szeretet utáni vágy az ember alapvető érzelmi szükséglete. Szeretetből képesek vagyunk hegyeket megmászni, tengereket átszelni, homoksivatagokon átkelni, és kimondhatatlan megpróbáltatásokat elviselni. Szeretet nélkül azonban a hegyek megmászhatatlanná, a tengerek átszelhetetlenné, a homoksivatagok járhatatlanná, a megpróbáltatások pedig életünk gyötrelmeivé válnak.

Igen találónak tartom a következő megfogalmazást: Minden gyermekben van egy szeretet-tank, melynek meg kell telnie szeretettel. Ha a gyermek érzi, hogy szeretik, akkor kiegyensúlyozott lesz; mikor azonban szeretet-tankja kiürül, rosszalkodni kezd. A gyermekek helytelen viselkedésének hátterében nagyrészt a szeretet utáni kielégítetlen sóvárgás rejlik. A szeretet iránti érzelmi igény azonban nem csupán a gyermekkor sajátossága. Ez a mély emberi szükséglet végigkíséri egész életünket; a házasságunkba is magunkkal visszük. A szerelem élménye átmenetileg kielégíti szeretetéhségünket, de csupán ideig-óráig, mert mint később látni fogjuk, korlátozott időtartamú, és előre megjósolható lefolyása van. Miután leereszkedünk a szerelem érzelmi magaslatairól, szeretetvágyunk elemi erővel tör felszínre, mert ez a legmélyebb és soha el nem múló érzelmi szükségletünk.

A házasságban élő ember leghőbb vágya, hogy érezze társa szeretetét.

Elmúlt a szerelmünk, a kapcsolatunknak vége. Valamikor közel éreztük magunkat egymáshoz, de
ez már a múlté.? Az ilyen és ehhez hasonló kijelentések arról tanúskodnak, hogy a gyermekekhez
hasonlóan a felnőtteknek is van szeretet-tankjuk.

Lehetséges, hogy e sérült párok szíve mélyén egy láthatatlan és kiürült szeretet-tank rejlik? Talán ez áll az elzárkózás, a bántó szavak és a bíráló magatartás hátterében? Ha érzelmi szükségleteik be lennének töltve, vajon újjászülethetne-e a házasságuk, s képesek lennének-e újra olyan meghitt légkört teremteni, melyben a nézeteltéréseiket megbeszélhetnék, a konfliktusaikat pedig megoldhatnák? Talán ez a működőképes házasság titka?

A szerelem élménye euforikus boldogsággal jár együtt. Szoros érzelmi kötődés fűzi össze a szerelmeseket. Ő az utolsó gondolatunk elalvás előtt, s mihelyt fölébredünk, elsőként ő jut az eszünkbe. Vágyva vágyunk rá, hogy együtt legyünk. Az együtt töltött idő olyan, mintha a mennyország előszobájában tartózkodnánk. Ha egymás kezét fogjuk, mintha a vérünk is együtt keringene. Vég nélkül tudnánk csókolózni, ha nem kellene órára vagy munkába mennünk. Mikor megöleljük egymást, a házasság mámoros gyönyöreiről álmodozunk...Azzal áltatjuk magunkat, hogy az igazi szerelem örökké tart. Csodálatos érzéseink mindig megmaradnak, és soha semmi nem állhat közénk. Szerelmi lázban égünk, és egész lényünket betölti a másik személyiségének szépsége és varázsa. Ez a legfenségesebb érzés, amit valaha is átéltünk.

Melyek az elsődleges szeretet-nyelvek?

Elismerő szavak: Akik ezen a csatornán tudják elsősorban feltölteni szeretet-tankjukat, azok mennyekbe szállnak a dicsérő, bátorító, kedves szavaktól és az elismerő kijelentésektől, amelyek természetesen őszinték és van alapjuk.

Minőségi idő: Ezen a nyelven értő ember az igényli, hogy bizonyos időközönként osztatlan figyelmet szenteljen rá a szerette. Csak ráfigyeljen, vele foglalkozzon, együtt legyenek bármilyen közös tevékenységet végezve. Lehet ez napi félóra, akár a hétből egy egész nap.

Ajándékozás: Talán ez az egyik legkönnyebben kivitelezhető és elsajátítható csatorna, hiszen az erre érzékeny ember szinte mindenféle ajándéknak örül, csak szeretettel kell adnunk az ajándékunkat. Készíthetjük, vásárolhatjuk, a lényeg az, hogy az ajándékozott érezze és tudja, hogy rágondoltunk közben.

Szívességek: Aki a szívességből tett szolgálat nyelvén töltekezik, örömmel veszi, ha a szerette segít neki valamilyen formában. Csak szabadon adhatjuk és fogadhatjuk egymás szolgálatait.

Testi érintés: A simogatás, az ölelés, s maga a testi érintés a szeretet kifejeződésének egyik legalapvetőbb formája. Azonban vannak olyan emberek, akik sokkal érzékenyebbek az érintésre, és jobban igénylik bárki másnál. A szeretet tankjukat testi kapcsolattal, ami a simogatástól a szexuális érintkezésig terjed, tudják feltölteni, illetve tölthetjük fel.

 

 

 

Forrás: Gary Chapman