Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Tényleg létezik sors meg szabad akarat?

Közzétéve: 2021. 03. 03. Írta: Shift Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 68 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A sors életünk cselekedeteinek és eseményeinek sorozata, melyet szabad akaratunk vezérel a karma törvényeinek keretei között. A sors a földi életünk profilja.

 

Sors és akarat: ne keverd a szezont a fazonnal!

 
A földi élet a lélek számára egy tanulási folyamat, egyben a fejlődés – gyakorlatilag kizárólagos – lehetősége. Ez a tanulási folyamat szoros kapcsolatban áll a szabad akarat működési mechanizmusával, azaz a karmával. A szabad akarat alapvetően gondolataink síkján és cselekedeteink sorozata révén jut kifejezésre. A szabad akaratnak ezen érvényesülési módját, annak tényleges megvalósulását tekintjük sorsnak. A sors ily módon életünk cselekedeteinek és eseményeinek sorozata, melyet szabad akaratunk vezérel a karma törvényeinek keretei között. A sors a földi életünk profilja.

Ha szabad akaratunk érvényesülésében nem érezzük a korlátokat, akkor sorsunkat könnyűnek és jónak tartjuk. Ha azonban lépten-nyomon akadályokba ütközünk, semmi semmi sem úgy alakul, ahogy szeretnénk, azaz egyszerűen nem érezzük a szabad akaratunk lehetőségeit, akkor sorsunkat nehéznek és rossznak ítéljük. Ha semmi sem jó, amit kapunk az élettől, mert mindig éppen mást szeretnénk, akkor szabad akaratunk tartósan a világ megváltoztatására irányuló szándékként hat, melynek eredménye karmánk elviselhetetlen teherré növekedése, sorsunk kilátástalanságának érzete. Pedig ez egyáltalán nem törvényszerű. Sorsunk, akárcsak a karmánk önmagunk kezében van. Az, ahogyan a sorsunkhoz viszonyulunk, karmánkat formáló hatásként működik: elfogadás esetén karmánk pozitívan, elégedetlenség esetén pedig negatívan változik. A karma bármilyen irányú megváltozása egyébként fejlődésünk érdekében történik.
 


Sorsunk alapvetően két irányból kap vezérlő behatást, egyfelől a szabad akaratunk irányából közvetlenül, másfelől a karmánkon keresztül, mintegy annak szabályozó hatásaként. Mindkét hatást eredendően mi magunk váltjuk ki, ily módon tehát sorsunkat kizárólag magunk alakítjuk. Hogyan működik ez a két irányból megvalósuló hatás? Szabad akaratunk lehetővé teszi, hogy számtalan lehetőség közül válasszunk az életünk során, mint ahogy egy szabad napot is sokféleképpen el lehet tölteni. Dönthetünk úgy, hogy fürdeni megyünk és napozunk; mehetünk gyalog, kerékpárral vagy autóval; választhatunk zárt strandot, tópartot vagy sebes folyású folyót; ugrálhatunk a medencébe vagy az ismeretlen medrű tóba; beúszhatunk a mély vízbe vagy az örvények veszélyes zónájába. Szabad akaratunkkal akkor élünk vissza, ha ezen választásokkal meg nem engedett, veszélyes vizekre evezünk. Ekkor óhatatlanul kellemetlenségekkel kell számolnunk: ha figyelmetlenül közlekedünk az úton, akkor közlekedési balesetet szenvedünk; ha sokat fekszünk a napon, akkor leég a bőrünk; ha ismeretlen helyen ugrunk fejest, akkor beüthetjük a fejünket; ha veszélyes helyre úszunk, akkor elkaphat az örvény stb. Mindig mi választunk és a következményeket is nekünk kell viselni. Az általunk választott cselekedetek, valamint annak következményeiként megvalósuló események egyaránt a sorsunk összetevői és alakítói. Akkor is mi okozzuk ezeket az eseményeket, ha azokat ilyen közvetlenül nem tudjuk ok-okozati összefüggésbe hozni.

Az ember életét és sorsát sokféle módon, különböző hasonlatok útján lehet szemléltetni. Manapság nagyon sokan közlekednek gépkocsival, néhányan már-már létezni sem tudnak enélkül. Van akinek egyszerűbb autója van, van akinek sportosabb, van akinek elegáns és biztonságos és olyan is van, aki luxusautóval rendelkezik. A különböző autóknak közös úthálózaton kell osztozkodniuk, minthogy minden autókategóriához nem célszerű és nem is lehet külön utakat építeni. Ki-ki maga választja meg, hogy mikor éppen merre halad, milyen úton közelíti meg a célját. A közlekedés során bizonyos szabályokat mindenkinek be kell tartania, üljön bármilyen járműben is, vezesse azt bárki is. (A megkülönböztetett járművekről most nem beszélünk, jóllehet annak is lenne hasonlati értelme.) A kiépített utakról le lehet térni, és – autótól függően – terepviszonyok között is lehet haladni, ahol ugyan kevesebb a kötöttség, de esetleg nagyobb az eltévedés vagy elakadás veszélye. A közutakon táblák figyelmeztetnek bennünket a veszélyekre, a megváltozott szabályokra. A kereszteződéseknél mindig eldönthetjük, merre haladunk tovább, hacsak tiltások nem befolyásolnak minket. A sebességünket célszerű a látási és az útviszonyoknak megfelelően megválasztani, különben nemcsak magunkat, hanem másokat is veszélyeztetünk mozgásunkkal. Ha a közlekedési rendszabályokat megsértjük, számolnunk kell annak következményével, mely egyszerűbb esetben büntetés, komolyabb esetben a vezetői engedély átmeneti bevonása, súlyosabb esetben akár börtönbüntetés is lehet. Ahogyan közlekedünk, járművünk annak megfelelően van igénybe véve, durvább stílus vagy nehéz terepviszonyok esetén a jármű jobban ki van téve az elhasználódásnak és a sérüléseknek. Ha közlekedési balesetbe kerülünk, akkor hirtelenszerűen változik meg az autó műszaki állapota és használhatósága. Ha elkopott az autó vagy totálkárossá vált, be kell fejeznünk vele a közlekedést. A levezetett kilométerek során sok-sok tapasztalatra teszünk szert, s ha átülünk egy újabb autóba, azt már nagyobb rutinnal vezethetjük. Hamarább felismerjük a különböző veszélyeket, jobban tudunk alkalmazkodni a közlekedési helyzetekhez.

Vajon hogyan hozható összefüggésbe ez a hasonlat a valódi élettel, sorssal és karmával? Leszületünk valahová, valamilyen testtel, ez megfelel annak az autónak, amibe beülvén közlekedünk. Aki jó helyre születik, annak jobb autója van, aki szép az annak szebb és aki egészséges, annak erősebb autója van. Az, hogy milyen közlekedési feladatot kell megoldanunk, honnan hová kell eljutnunk, a karmánknak felel meg. A sors nem más, mint az az útvonal, amelyen ezt a feladatot megtesszük és amelyet különböző események kísérnek. Életünk valójában ezen útközbeni eseményekből áll össze. Mint ahogyan két pont között számtalan különböző módon lehet megtenni az utat, így ugyanazt a karmikus feladatot is számtalan módon oldhatjuk meg. Csakis tőlünk függ, hogy milyen utat választunk és mindig van módosítási lehetőség. Ha ismeretlen vagy veszélyes útra tévedtünk, választhatjuk a talán hosszabb, de biztonságosabbat. Ha nem igyekszünk és van kedvünk a tájban, a környezetben gyönyörködni, akkor ilyen utat is választhatunk, de ha türelmetlenek vagyunk és elégedetlenek, akkor bizony hamar rázós és nehéz terepviszonyok közé is juthatunk, ahonnan már kikerülni sem egyszerű. Egy műszakilag meghibásodott autó mindig figyelmeztető jel arra, hogy vajon jól vezetünk-e vagy jó utat választottunk-e. Egy-egy út menti jelzőtábla fontos figyelmeztetés, s ha nem vesszük észre, akkor könnyen kerülhetünk veszélybe. Életünkben is állandó figyelmeztetéssel és jellel vagyunk körbevéve, ha ezeket nem vesszük észre, vagy nem jól értelmezzük, akkor ugyanúgy veszélyekbe sodorhatjuk magunkat. Ahogyan egy új autót már rutinosabban vezetünk, úgy egy újabb leszületéssel is az előzőek tapasztalatait tudhatjuk magunkénak.
Forrás: Ezoterikus.hu