Mamáknak és Papáknak...

Mindenki tudja, nemcsak szülőként, hanem leendő anyukaként és apukaként egyaránt, hogy nincs két egyforma kisbaba, gyermek vagy felnőtt. Az tesz minket igazán egyedivé és különlegessé, hogy eltérő tulajdonságaink vannak másoktól. Gyermekeink jobb megismerés azt jelenti, hogy jobban megérthetjük őket, könnyebben alkalmazkodhatunk hozzájuk, ezáltal megérthetjük viselkedésüket.

Hasznos időtöltés lehet a babahoroszkóp olvasása mindenkinek, akinek már van, aki épp várja, vagy aki csak tervezi, hogy gyermeke szülessen. Ne felejtsük, hogy mi is voltunk egyszer kisgyermekek, így érdemes elolvasni a saját asztrológiai jegyünk szerinti horoszkópot is, saját magunk alaposabb megismerése érdekében.
Kos   |   Bika   |   Ikrek   |   Rák   |   Oroszlán   |   Szűz
Mérleg   |   Skorpió   |   Nyilas   |   Bak   |   Vízöntő   |   Halak

  KOS    


(március 21. - április 20.)

A Kos jegyben született, illetve Kos tulajdonságokkal rendelkező gyermekről korán kiderül, hogy markáns, erős egyéniség. Igazi akarnok, nehezen fogad el segítséget, mihamarabb a saját lábára áll, már kisgyermekként sem tűri, ha utasítgatják. Mozgékony, kedveli a fizikai kihívásokat, erős versenyszellem jellemzi. Már babaként is élvezi a kalandos helyzeteket, a változatosságot, gyakran keresi a veszélyt. A külvilág hatásaira hevesen, sokszor meggondolatlanul reagál, fejjel megy a falnak. A Kos-gyermeken mindig lesznek horzsolások, kék foltok. Nem betegeskedő típus, túlzott merészsége miatt, azonban néha balesetveszélyes helyzetekbe sodorja magát. A Kos-gyermekre nem diplomatikus alkat, sőt, céljai eléréséhez sokszor gátlástalan módszereket is felhasznál.

Jelleme egyenes, ami szívén, az a száján. Véleményét kertelés nélkül közli, függetlenül attól, hány embert sért meg vele. Szenvedélyes, tüzes temperamentumú. Képes a nagyvonalúságra, jó szociális érékkel rendelkezik, szívesen kel a gyengébbek védelmére, de nem kíméli azokat az embereket, akiket ellenfelének tart. Kezdeményező, vezetésre termett egyén. Óvodában, iskolában rendszerint ő a csoport hangadója. Könnyen dühbe gurul, ha sérelmét jogosnak véli, még bosszút is áll. Felfogóképessége gyors, de könnyen ráunhat egy-egy feladatra, még akkor is, ha annak célja már csak egy lépésre volt tőle. Érdemes valamilyen sportot űznie, sikereket érhet el általa.

Mindig az élen jár, ha egyedül végzi a dolgát azért, ha csoportosan, azért. Viszont az rendszeresen gátolhatja őt, hogy nem elég kitartó, gyakran türelmetlen. Azonban, ha megtalálja célját, esélyessé válik arra, hogy az általa választott területen, a legjobbak közé kerüljön.

Kényszerítéssel és parancsolgatással soha nem fogunk célt érni nála, mert ez agresszívvá, kötekedővé teheti. Annál kedvezőbben hathat rá valós képességeinek és teljesítményeinek elismerése, és a szeretetteljes, nyugalmas légkör. Szüksége van arra, hogy kiélhesse szabadságigényét és kalandvágyát, bátorságát bármilyen körülmények között, újra és újra próbára tehesse. Ez különösen az olyan szülők számára jelenthet megterhelő erőfeszítést, akik otthonülők, kényelemszeretők, és hajlamosak az állandó aggodalmaskodásra. Jó megoldást jelenthet, ha sportolási lehetőséget biztosítanak gyermeküknek, így energiáit megfelelő mederbe terelheti. A rövidtávfutás, a labdajátékok, az erőkifejtést kívánó sportágak bármelyike kedvére való lehet.

A Kos jegyű kislányok rendszerint szívesebben választják a fiúsabb játékokat, mint a babázást. Az olyan nőies dolgoktól, mint amilyen a kézimunkázás, a növényápolás, a gyűjtemények rendezgetése, mindkét nembeli Kos-gyerek idegenkedik, türelmüket hamar elveszíthetik. Ha arra kérik, hogy lassítson egy kicsit tempóján, annak gondolkodás nélkül ellenszegül, de kb. 18-20 éves kora körül már ráébred, hogy nem szükséges mindig felhasználni a teljes energiakészletét. Nem képes megérteni azokat, akik rendszeresen csak panaszkodnak, ugyanakkor nem tesznek semmit az előbbre jutásukért. Felnőttként is sokat vállal, teljes erőbedobással tevékenykedik és képes másokat irányítani, jó vezető válhat belőle. Környezetében nem marad észrevétlen. Aktív, mozgalmas életre vágyik, s ennek lehetőségét meg is teremti magának.


  BIKA    


(április 21. - május 20.)

Az a baba és gyermek, akinek személyiségében komoly hangsúlyt kapnak a Bika jegy tulajdonságai, igen kényelemszerető és biztonságkereső alkat. Erősen igényli a testi kontaktust, simogatást, ölelést, nyugalmat, és a kedves szavakat. Ezt rendkívüli kedvességgel viszonozza is. Szereti a puha, kellemes tapintású játékokat. Kedvenc szőrmeállatkáját mindenhová magával hurcolja, mivel az ismerős tárgy jelenléte nyugalommal tölti el az őt körülvevő világban, mely bizonytalansággal, váratlan helyzetekkel van tele.

Az önkifejezés formáit lassú, nyugodt tempóban sajátítja el, hiszen összehasonlíthatatlanul előnyösebbnek tűnik számára, ha mindent odahoznak neki, amire szüksége van, mint az, hogy saját magának kelljen erőfeszítéseket tennie bármiért is. Szereti, ha kiszolgálják. Nehezen szánja rá magát bármifajta változtatásra, rendszerint csak akkor, ha abból látszólag nagyon nagy haszna lesz. Ha azonban szülei e téren, vagy bármely más szituációban türelmetlenkednek vele, az csak még lassúbb cselekvésre ösztönzi. A gyermek Bika gyűlöli a sürgetést, és olyan szilárd ellenállást képes tanúsítani szüleivel illetve bárkivel szemben, mint egyetlen más gyermek sem. Megmakacsolja magát, az elképzelhető legdacosabb énje lép elő, sőt akár heves és kitartó toporzékolásba fog!

Pontosan megtervezett, rendszeres életmódot, komfortos körülményeket igényel. Nincs ínyére például, ha nem cserélik ki azonnal a pelenkáját, mihelyt szükségessé válik, ha szülei folyton ide-oda viszik magukkal, vagy ha mindig más és más vigyáz rá. Ezt bizony nagyon rosszul tűri. Szülei esetleges válása, új lakásba költözés, vagy egy kistestvér születésének élménye komolyan feldúlja lelkivilágát. Különösen akkor, ha váratlanul éri a dolog, ha kész helyzet elé állítják, és nincs elég ideje arra, hogy gondolataiban megbarátkozzon az új helyzettel. Étkezésével nincs probléma, bizony nagyon szereti a hasát, kiköveteli magának a jóízű falatokat. Néha mohónak bizonyul, két étkezés között is nyaggathatja környezetét némi nassolni valóért, ezért szülei jól teszik, ha készenlétben tartanak számára egészséges ételeket, például gyümölcsöt. Hajlamos a hízásra!

Nagyra becsüli környezetet – különösen, ha az kielégíti elvárásait -, és az állandóságot. Megnyugvással tölti el, ha elérhető közelségben, megszokott helyükön látja kedvenc dolgait. Már korán maga akarja eldönteni, melyik ruháját akarja felvenni, ha ezen elképzelésében gátolni kívánják, azt ismét dacosságot válthat ki belőle. Játékait pontosan számon tartja, és mindenkinek tudtára adja, mi az övé! Felháborítja és feldühíti, ha valaki bitorolni akarja bármely tulajdonát. Egyaránt jól érzi magát otthon és házon kívül is. Képes gyönyörködni a virágokban, és odavan azért, hogy megsimogathasson egy szelíd cicát, kutyát. Engedjük meg neki, hogy háziállatot tarthasson.

Jó hatással van rá a klasszikus zene, illetve az is, ha énekelgetnek neki. Ő maga is szívesen kiereszti néha a hangját. Kedvét lelheti a művészetekben, különösen a festésben, rajzolásban, sőt minden egyéb kézimunkával járó játékban, mivel pozitív élményt jelent számára, amikor a kézzelfogható valóságról szerezhet tapasztalatokat. A játékokban inkább az érzéki élvezetet keresi, mint a kalandot és a felfedezni valót. Szüleinek nem kell attól tartania, hogy minduntalan a legmagasabb fára akarna felmászni, vagy hogy lépten-nyomon verekedésbe bonyolódna. Ez egyáltalán nem jellemző rá! Sokkal inkább hajlamos arra, hogy egész álló nap a televízió vagy a számítógép előtt ücsörögjön. Ezt elkerülendő, tegyük neki lehetővé az állandó egyéb elfoglaltságot, sport, művészet, kirándulások formájában.

Gyermekek közé jól és könnyen beilleszkedik, hiszen alapjában véve békés természetű, harmóniára törekvő egyéniség, nem valószínű, hogy csapatirányító válik belőle. Inkább azt csinálja, amit mások, különösen, ha az kedvére van. Kifejezésmódja többnyire nyugodt, megfontolt, gondolkodásában alaposságra törekszik. Leginkább a gyakorlatban is hasznosítható, illetve a gyakorlati példákkal is megvilágított ismeretek ragadják meg. Fogékony a művészeti tárgyak iránt, tehetségét érdemes fejleszteni. Néha lassúnak tűnhet a felfogása, de ez valójában nem lassúság, hanem megfontoltság, ám amit egyszer megtanult, arra élete végéig emlékszik.

Felnőttként igen fontosnak bizonyulhat számára a szilárd anyagi háttér kialakítása. Jól érezheti magát egyebek között a bankszakmában, adószakértőként, biztosítási területen, de a vendéglátóiparban, vagy akár a művészethez közel álló pályák valamelyikén is. Bár nem kezdeményező típus, törekvéseit illetően roppant kitartó, így javarészt képes is elérni azt, amit akar. Sikerrel alkalmazott életfelfogása így foglalható össze: “lassan, de biztosan`.


  IKREK    


(május 21. - június 21.)

Ha az Ikrek jegyében született gyermeke van, akkor tudnia kell, hogy őt minden érdekli, ami csak történik körülötte, mindenkin túltesz kíváncsiságával! Állandó kapcsolatot tart fenn a körülötte élőkkel, nehezen viseli, ha unatkozni kell, ha nem foglalkoznak vele! Erős közlésvágya miatt általában korán elkezd kommunikálni, majd beszélni, mert igénye van arra, hogy megtudhassa, mi van a kiságy és pelenkázó világán túl, többnyire gyorsan és ügyesen megtanul négykézláb, majd kétlábon is járni. Szereti a sétákat, ha változatos helyszíneken, változatos dolgokkal találkozik, vadidegen embereket is elvarázsol mosolyával.

Élénk figyelemmel kíséri a nagyvilágban zajló eseményeket, és más kisbabákhoz képest, sokkal jobban igényli a társaságot. Amit lát és hall, azt lehetőség szerint megjegyzi, s tovább is adja, hisz lényeges számára, hogy az aktualitás dolgokról ő tájékoztathassa elsőként szüleit, testvéreit. Érdemes figyelmét állandó beszéddel, énekekkel fenntartani, már akkor is, amikor ő még csak mimikával és hangokkal képes visszajelezni.
Folyamatos mozgékonysága, és kíváncsisága miatt, nevelése sok türelmet és odafigyelést kíván. Fontos, hogy állandóan biztosítsuk számára a megfelelő mozgásteret és levegőzést, különben nehezen lehet vele bírni. A rendszeres tevékenységekre, a szokásrendszer elfogadására nehéz rávenni, mégis az Ikrek gyermek számára nagyon fontos a jó napirend kialakítása. Ne feledjük, hogy, mivel könnyen motiválható, ezért a különböző feladatok elvégzéséért érdemes kisebb jutalmakban részesíteni.

Gondoskodni kell arról, hogy mindig eleget pihenhessen, mivel a sok élmény intenzív befogadása és feldolgozása során túlfárasztja magát. Elalvás előtt teremtsünk neki nyugodt körülményeket, és türelmesen, nyugodtan várjuk ki, amíg elcsendesedik.
Étkezései nem mintaszerűek. Sőt! Inkább többször eszik keveset, mint egyszerre sokat, és ha már elégnek találja, nem táplálkozik tovább. Rendszerint válogat, de némi türelemmel erről le lehet szoktatni. Önállóvá válása során megfeledkezhet arról, hogy a neki csomagolt uzsonnát elfogyassza, hisz mindig történik valami érdekes dolog, amiből semmiképpen sem akar kimaradni.
Játékait viszonylag hamar megunja, ezért pénztárcakímélő megoldásként ajánlatos olyasfajta eszközöket beszerezni számára, melyek variálhatók vagy mozgáshoz köthetők. Jellemzően nem művészlélek, könnyebb neki elfoglaltságot találni házon kívül, mint belül.

Az Ikrek gyerek szülei növekedése során megtapasztalhatják, hogy a kitartás és a rendszeretet nem tartozik legfőbb erényei közé. Több dologba is belefog, közülük sokat félbehagy, hogy máris új kaland után nézhessen. Fontos számára a változatosság! Bíztassuk arra, hogy fejezze be, amit elkezdett, vagy legalábbis számolja fel megkezdett tevékenységét (rakja el a szétdobált játékokat, ruhákat). A példamutatás segíti a nevelő szándékú kérést.
A gyermekközösségekbe többnyire könnyen beilleszkedik, sok barátot szerez, de jól megválogatja őket. Bár a szorgalom távol áll tőle, gyors felfogásának köszönhetően nemigen akad problémája a tanulással. Az alapos, elmélyült ismeretszerzés helyett sokkal szívesebben választja az információk könnyed felcsipegetését, ez viszont hajlamossá teszi őt a felületességre is… Azonban, ha szülei erre odafigyelnek, akkor már kiskorában kiküszöbölhető ez a felületesség.

Növekedése során, mint mindenki más, az Ikrek gyermek is egyre gyakrabban kerül önálló döntéshelyzetbe. Ez azonban gyakran problémát jelent számára, ugyanis egy-egy lépés mellett és ellen egyaránt rengeteg racionális, logikus érvet képes kiagyalni. Végül aztán az önmagával folytatott belső vitába belefáradva fejest ugrik az eseményekbe, vagy ha teheti, halogató technikát választ. Mindez épp olyan erőteljesen kihat kapcsolatai alakítására, mint pályaválasztására. Érdemes kicsit több figyelmet szentelni ennek a problémának.
Felnőttként javarészt emberközeli, mozgékonyságot és jó kommunikációs készséget kívánó területen fog boldogulni. Megállja a helyét kereskedelmi, újságírói, szállítmányozási, utaztatási pályán, de tolmácsként, tanárként vagy menedzserként is boldogul.


  RÁK    


(június 22. - július 22.)

A Rák baba, majd kisgyermek roppant érzékeny lelkű, állandóan hullámzó kedélyállapot jellemzi. Az egyik percben még keservesen sír és toporzékol, a következőben már szívből kacag. Olykor akár egyetlen rossz szó is elegendő ahhoz, hogy megsértődjön, ám egy kis kedvesség, biztatás hatására hamar újra kenyérre lehet kenni. Sérelmeit nehezen feledi, sokáig rágódik rajtuk, s ez nem változik felnőttkorában sem. Érzékenysége folytán roppant óvatos, ez a tulajdonsága egyben védőpáncélja is.

Már csecsemőkorában kiderül róla, igencsak szereti a hasát. Nagyobbacska korában is szívesen hódol az evés örömeinek, ám mivel gyomra kényes, továbbá hízásra hajlamos testalkattal rendelkeznek, ajánlatos, hogy erősen figyeljünk egészséges táplálására. Az édesanyjával való szoros kapcsolatnak, a vele való testi kontaktusnak, és így a szopás lehetőségének különösen nagy jelentőséget tulajdonít. A család többi tagjához is erősen ragaszkodik, nagy igénye van az állandó gondoskodásra, simogatásra, becézgetésre. Nem kedveli, ha idegenek felügyelnek rá.

Ha kedvében szeretnénk járni, hagyjuk kicsit tovább pancsolni fürdéskor, mint egyébként, és később rendszeresen vigyük úszni, illetve vízpartra. Mivel bőre ugyanolyan érzékeny, mint a lelke, fokozottan óvjuk a tűző naptól!
Gazdag fantáziáját alaposan megmozgatják a mesék, családi történetek. Szívesen álmodozik. Korán kimutatja – még fiú létére is - anyáskodó hajlamait, odaadóan pátyolgatja babáit, később örömmel játszik papás-mamást. A Rák jegyében született kisfiúk is nagyobb hajlandóságot mutatnak az efféle játékok, mint a fiús szórakozások iránt.
A kis Rák nem kedveli az erőszakot, a durvaságot, így kerüli is a nyílt konfliktusokat. Jellemző rá, hogy inkább csendben figyel, és csak akkor cselekszik, amikor felismeri, hogy eljött az ő ideje.

Vendégek előtt ne próbáljuk szerepeltetni, mert ez csak növelheti szégyenlősségét. Soha ne tartsuk bizonytalanságban, mert hajlamos az aggodalmaskodásra. Olykor bosszantóan szeszélyesnek bizonyul, de ezért sose illessük őt durva kritikával! Sőt, érdemes sok dicsérettel támogatni önállósodását, mert ha folyton a mama szoknyája mellett ül, később nehezebben válhat belőle kiegyensúlyozott, saját életét kézben tartani képes ember. Ha van testvére, ne hagyjuk, hogy elnyomják őt!

Nem hiányzik belőle a háziasság, sőt gyakran korát megelőzve részt vesz az otthoni munkák elvégzésében. Ez okozhat ugyan némi nehézséget, ám ha készséges ajánlatait elutasítjuk, később a kialakult dac miatt képtelenek leszünk rávenni a házimunkákban való részvételre. Annál is inkább így van ez, mert nemcsak házias, de rendkívül kényelemszerető is. Mesterfokon képes űzni a lustálkodás művészetét. A rendrakásra különösen érdemes erőltetés nélkül, mégis határozottan rászoktatni, tudniillik játékaitól, emléktárgyaitól nemigen hajlandó megválni, lévén gyűjtögető alkat. Próbáljunk meg számára állandó, és kötelezően elvégzendő, apró feladatokat találni.

Az óvodában, iskolában eleinte félénknek tűnik, ám előbb-utóbb szinte biztosan megkedvelteti magát, annak ellenére, hogy a kelleténél sértődékenyebb. Uzsonnáját nemegyszer megosztja azokkal, akiket bizalmába fogadott, és ragyogó memóriája révén a tanulásban is segítségére lesz barátainak. Különösen fogékony lehet a történelem és az irodalom iránt. Tanulási eredményeit nagyban befolyásolhatja tanárainak személyisége. Ha kölcsönösen jó viszonyt sikerül vele kialakítani, érzelmileg is motivációt kap arra, hogy jól teljesítsen, és ez az ő esetében sarkalatos kérdés! Ha nem jó nevelők oktatják, dacból elutasítja a tanulást!

A Rák szülött felnőttként általában olyan pályát választ, amelyen kiélheti gondoskodási hajlamát, mély empátiáját, illetve ahol a múlt értékeit tanulmányozhatja, gyűjtögetheti. Jellegzetes Rák foglalkozások lehetnek: óvónő, történelemtanár, védőnő, szülész-nőgyógyász, régiségkereskedő, múzeumi dolgozó. A szakácsművészet, a vendéglátóipar sem áll távol tőle, ily módon mások táplálásáról gondoskodhat. Ám akármelyik hivatást választja is végül, a család mindig az első helyen szerepel nála. Eltökélten törekszik saját család alapítására, ettől legfeljebb a szülői házhoz fűződő, túlságosan meghatározó viszonya tántoríthatja el. A tipikus Rák saját gyermekeiben, szíve túláradó melegét rájuk „erőszakolva” teljesedhet ki igazán. Aki pedig már megtapasztalta, tudhatja: ahogyan ő tud törődni szeretteivel, úgy talán senki más!


  OROSZLÁN    


(július 23. - augusztus 22.)

Nincs két egyforma Oroszlán gyermek! Személyiségének erőteljes kisugárzása mély benyomást gyakorol környezetére. Még a ridegebb szívű, komor hangulatú felnőttek is kényszert éreznek arra, hogy megálljanak babakocsija, járókája előtt, dicsérve szépségét, kedvességét, okosságát. Ő pedig kegyesen nyugtázza, hogy „alattvalói” megtették kötelességüket az ő meglátogatásával, ugyanis imádja, ha a figyelem középpontjában állhat. Amikor úgy érzi, lankad az iránta mutatott érdeklődést, határozott intézkedéseket foganatosít. Igen kitartóan képes például bömbölni, toporzékolni céljainak elérése érdekében.

Mellesleg minden egyéb dologban is nagyon kitartó, sőt, makacsságra hajlamos. Nem nyugszik bele abba, ha valami elsőre nem sikerül neki, ha kell többször nekifut egy feladat elvégzésének. Becsvágyó, győzni akar bármi áron, és hiúsága is bátor tettekre sarkallja. Mivel önmaga előtt is tökéletesnek akar látszani, problémáit nem osztja meg másokkal, legfeljebb, ha harapófogóval húzzák ki belőle. Kudarcélmények esetén mihamarabb biztosítsuk őt arról, hogy továbbra is csodálói maradtunk! A dicséret alapvető szükséglete, mint másoknak a levegő. Nincs annyi elismerő szó, amennyit sokallana. Azt azonban igen nehezen viseli el, ha szidják, kritizálják, netán a fenekére vernek. Különösen rossz néven veszi, ha az ilyesmit kívülállók előtt kell elszenvednie. Az efféle esetekre tartós sértettséggel, illetve látványos dührohammal reagálhat. Napokig nem lehet kiengesztelni…

A szidalmak ellenére, ha úgy érzi, hogy kellőképpen megbecsülik személyét, igazi nagyvonalúságra képes. Átadja játékait a kisebbeknek, testvéreinek, védelmezi nála gyengébb társait és szeretteit, szívesen lep meg másokat ajándékokkal. Cserébe elvárja, hogy gesztusait kellőképpen értékeljék, továbbá, hogy elismerjék irányítói-vezetői szerepét. Nagyon jó manipulátor! Nemigen tűri az irányítást, különösen annak direkt, utasításokban megnyilvánuló formáival szemben ellenálló és dacos. Szereti, ha bizonyos kérdésekben ő határozhat, ezért pillanatnyi életkorának megfelelő mértékben ajánlatos véleménynyilvánítási és döntési lehetőséget biztosítani számára. Ha nem engedjük ezt meg neki, konfliktusokba keveredünk vele!

Határozott egyénisége dacára a kis Oroszlán igen sok babusgatást, simogatást igényel. Kiköveteli magának, hogy sokat foglalkozzanak személyével, és csak vele! Ezt tiszteletben kell tartani, ám fontos megértetni vele, hogy neki is tiszteletben kell tartania a körülötte és vele élők érdekeit. Ha a szülők túlságosan szolgai módon viszonyulnak hozzá, ha minden szeszélyét teljesítik, ha szünet nélkül ugrásra készen állnak, hogy óhajait teljesítsék, akár elszánt, önfejű kis zsarnokot is nevelhetnek belőle. Testvérein is igyekszik uralkodni, ezt lehetőleg még időben állítsuk meg!

Mindennapjaiban kényelemszerető, és ragaszkodik bevett szokásaihoz. Igaz, amikor éppen hódító kedve támad, és önálló tapasztalatokat akar szerezni a világban, szinte hozzá sem lehet érni, és fáradhatatlanul változtatja helyét, jön-megy, le-fel... Ha azonban elfárad, vagy nincs kedve strapálni magát, mindent elkövet annak érdekében, hogy elszállítsák oda, ahová éppen menni akar. Ha kell, megáll, és nem mozdul!

Általában ragaszkodik kedvenc ételeihez, ruháihoz, játékaihoz. Kedveli a puha, színes plüss- és szőrmeállatokat, takarókat, párnákat. Amikor derűs hangulatban van - és ez általában jellemző rá -, roppant mosolygós, bohóckodó, kíváncsi, találékony, és az élet minden apró örömét képes élvezni.

Lehetőleg minden tekintetben kellemes, ingergazdag környezetre, tág mozgásteret kínáló közegre, jó társaságra vágyik. Ez utóbbi azért is fontos számára, mivel nem csupán azt szereti, ha mások felnéznek rá, de ő is szívesen tekint fel azokra, akikkel élete során találkozik. Lehetőség szerint ne mutatkozzunk előtte rossz formában, nem kedveli az ilyesmit. Nehezen viseli az unatkozást.

Óvodába, iskolába kerülve az Oroszlán jegyű gyermek nem marad észrevétlen. A játékosabb felfogást képviselő, kreatív pedagógusok odavannak érte, a diktatórikus elveket vallók viszont aligha kedvelik, mert nem jellemzi őt holmi vak engedelmeskedés. Társai között komoly vetélytársakra akadhat (például a Kos-, Nyilas-, esetleg Bak-szülöttek személyében), ám az is biztos, hogy odaadó rajongótábort alakít ki maga körül. Aligha kétséges, vezetői alkata már kiskorában világosan megmutatkozik.

Ritka kivételektől eltekintve felnőttként is irányító szerepet vállal hivatásterületén - legyen az üzleti bármely területe. Ám akármilyen szakmát választ is, egyértelművé teszi környezete számára: azon a bizonyos területen ő az uralkodó.


  SZŰZ    


(augusztus 23. - szeptember 22.)

A kis Szűz babák hangsúlyozottan precíz ellátást, mindig tiszta pelenkát és nyugodt környezetet igényelnek. Nem kedveli, ha folyton kézről kézre adogatják, számára idegenek becézgetik, vagy próbálják babusgatni. Ettől akár feszültté, szorongóvá is válhat. Ha jó közérzetét maradéktalanul szeretnénk biztosítani, lehetőség szerint óvjuk meg a rokonlátogatások állandóságától. Arról azonban meg ne feledkezzünk, hogy szeretteitől és környezetének állandóan jelenlévő tagjaitól nagy örömmel fogadja sőt elvárja a dajkálgatást!

Válogatós, sőt, akár finnyás is lehet, így etetése eleinte nehézségekbe ütközhet. Ám semmiképpen se erőltessük rá a szerintünk finom és tápláló falatokat - már csak azért se, mert emésztőrendszere érzékenyebb lehet az átlagosnál. Étkezéseire szánjunk elegendő időt, és igyekezzünk eltalálni kényes ízlését. Járni hamar megtanul, sőt beszélni is. Jó megfigyelő és szókimondó alkat lévén olykor alaposan zavarba is hozza környezetét, nagyon kritikus tud lenni! Amit ismerősökről hall otthon, kertelés nélkül közölheti a szóban forgó személlyel, így vigyázzunk arra, mit mondunk előtte. Ha kedveskedésre akarják rávenni, de nincs kedve hozzá, azt is elszántan közli. Felnövekedve ugyancsak erős kritikai érzék jellemezheti, nem kímél senkit!

Ha kritizálják, azt nehezen viseli, sőt, szívére veszi. Hogyne, hiszen a túlfejlett önbizalom igen távol áll tőle - éppen ezt ellensúlyozza csípős nyelvével! Esetleg szorongásra, önmaga alulértékelésére is hajlamos lehet, ezért nevelése során sose fukarkodjunk a dicsérettel, jutalommal. Ugyanezen okból lehetőség szerint ne bíráljuk, ne szidjuk, és ne is korlátozzuk őt, amikor nem feltétlenül szükséges. Mivel legalább annyira óvatos, mint amennyire kíváncsi, biztassuk bátorságra, önállóságra és új dolgok kipróbálására.

Szereti az állatokat, a növényeket és a természet kincseit. Ha lehet, engedjük neki valamilyen háziállat tartását. Ha ezt nem teszik lehetővé körülményeink, biztosítsuk számára rendszeresen, hogy találkozhasson állatokkal. Meséljünk neki ilyen tárgyú könyvekből, gyűjtsünk vele szép faleveleket, készítsünk vele együtt ebből emlékeket. Később vigyük kirándulni, továbbá kifogyhatatlan kérdései nyomán nevezzük meg az általunk ismert természeti jelenségeket (amelyeket ezek közül magunk sem ismerünk, azoknak nézzünk-olvassunk utána), csodálattal fog minket hallgatni. A homokozást, gyurmázást, földre rajzolást, kavicsok rakosgatását, babcsíráztatást, cicasimogatást is mind kellemes foglalatosságnak találhatja, - hiszen a Szűz gyermek kedveli a kézzelfoghatóan konkrét tevékenységformákat.

Két lábbal áll a földön. Segítőkész alkat lévén már gyerekkorában magától is feladatokat vállalhat a háztartásban. Érdemes plusz időt szánnunk teendőinkre azért, hogy elfogadhassuk tőle ezt a gesztust - a mindennapokban való együttes munkálkodás ugyanis tovább mélyítheti hozzánk fűződő kapcsolatát. Különösen élvezi, ha rámolhat, sorba rendezhet tárgyakat, söprögethet, vagy ő szaggathatja ki a pogácsákat. A borsófejtéshez hasonlatos, aprólékos munkákat is jó játéknak tekinti, egyenesen élvezi! Mégse terheljük meg őt túlságosan feladatokkal, és ösztönözzük arra is, hogy időnként lazítson, - például fogócskázzon vagy labdázzon egy jót a vele egykorúakkal.

Óvodába, iskolába kerülve eleinte talán kissé ijedt és szégyenlős. Valószínűleg rendkívüli módon igyekszik megfelelni az óvodai, majd az iskolai elvárásoknak, és sokat izgul amiatt, nehogy otthon felejtsen valamit a felszereléséből, vagy nehogy hibát találjanak a leckéjében. Később azonban ráébred arra, hogy szorgalma, eszessége és már említett segítőkészsége a közösség megbecsült tagjává, sőt a pedagógusok egyik kedvencévé teheti. Különösen a reáltárgyakban, a magyar és idegen nyelvek tanulásában jeleskedhet. A tipikus Szűz gyermek fürge, ügyes mozgású, ezért érdemes valamilyen sportot is aktívan űznie. A túlerőltetéstől azonban óvni kell, - mindig kapjon lehetőséget elegendő pihenésre!

Felnőtté válva közvetlenül vagy választott szakmája révén gyakorta mások támaszává válik. Hivatásában hasznára lehet józansága, rendszerező képessége és pontossága. Megállhatja a helyét raktározási, pénzügyi területen, de akár tudományos közegben is. Kiváló könyvtáros, tanár, gyógyító is lehet belőle. Ha írásra adja a fejét, jól követhető, szabatos stílusával, tényszerű fogalmazásmódjával vív ki elismerést. Ritkán válik belőle vezető, de akinek a keze alá dolgozik, az megbecsüli munkáját.


  MÉRLEG    


(szeptember 23. - október 22.)

A tipikus Mérleg jegy tulajdonságaival rendelkező baba sok vidámságot hozhat a házba. Csaknem mindig derűs, kedves, elbűvölő. Igyekszik mielőbb kommunikálni környezetével, roppant társaságkedvelő, nem szeret egyedül lenni. Talán akkor érzi magát a legjobban, amikor látogatóba érkeznek a rokonok-ismerősök, és mindenki benne gyönyörködik, körülötte sürögnek-forognak. Odavan a kényeztetésért, babusgatásért! Ugyanakkor rossz néven veszi, ha késik az ebéd, vagy szülei megfeledkeznek valami, számára nagyon fontos dologról. Már csecsemőként is szereti a puha, simogatható tárgyakat és a színes, mozgó, hangokat adó holmikat. A helyváltoztatás tudományát jellemzően lassan sajátítja el, - egyrészt, mert roppant kényelemszerető, másrészt, mert meglehetősen óvatos, eleinte bizonytalan.

Szülei hamar rájönnek, hogy mennyire fontos számára a harmónia és a nyugalom. Esetleges családi feszültségek esetén már egészen kicsi korától fogva békítő szerepet vállalhat. Nehezen viseli el a konfliktusokat, inkább elbújik ezek elől. A döntéshelyzetekben bizonytalan, így képes bármilyen apróságon hosszan hezitálni: melyik ruháját vegye fel, melyik mesét szeretné meghallgatni, éppen melyik játszóteret részesítse előnyben, melyik rajzfilmet nézze meg... Sürgetés helyett érdemes kivárni, míg végre dűlőre jut (még ha ez olykor időpazarlásnak tűnik). Ellenkező esetben később, akár még felnőtt korában is környezetére háríthatja a döntéseket.

Biztassuk, sőt, néha erőltessük rá (persze csak óvatosan), a nyíltabb, egyértelmű állásfoglalásra, - legyen szó vágyairól, gondjairól vagy az általa elkövetett hibákról. Eredményt azonban csak akkor várhatunk tőle, ha nem kell tartania esetleges haragunktól, ha indulatainkat nem eresztjük szabadon egy-egy bosszúságot okozó szituációban. A kis Mérleg szülei azt is okosan teszik, ha azonos nevelési elveket képviselnek, különben a kiváló diplomáciai érzékkel és jó tárgyalókészséggel rendelkező gyermek élni fog azzal a lehetőséggel, hogy amit egyikük nem enged, arra felhatalmazást szerez a másiktól. Ez a szülők között is konfliktushoz vezethet!

Egyedül rendszerint unatkozik, barátai között viszont annál inkább elemében van. Úgyszólván neki találták ki a gyermekzsúrokat, a társasjátékot, a táncot, a játszótereket. Kedvelheti a másokkal közösen űzhető, ám nem túlságosan durva sportokat is (tollaslabda, pingpong, röplabda stb.), a fizikailag megerőltető sportokért egyáltalán nem rajong. Általában szívesen készít másoknak ajándéktárgyakat, rajzokat.

Lustálkodás, tévé előtti ücsörgés is eluralkodhat rajta, ezért üres óráiban lássuk el hasznos, de belátható időn belül elvégezhető feladatokkal. Például fokozatosan vonjuk be saját holmijának rendben tartására, mivel ez amúgy sem a legerősebb oldala. Ha alapos munkát végzett, dicsérjük és jutalmazzuk meg. A Mérleg szülötteket ugyanis sokkal jobban érdekli a mutatós eredmény, az ízléses kivitelezés, mint a katonás rend. A gyermeknek nagy örömet szerezhetünk, ha részt vehet a vendégváró szendvicsek, sütemények díszítésében, az asztalterítésben, a virágok elrendezésében, és a vendégek fogadásában. Ne bízzunk rá olyan feladatot újra, mely elsőre nem nyerte el tetszését. Csak elijesztjük a házimunkától.

Szeret másokkal együttműködni, beszélgetni, játszani, udvariasságra, kedvességre törekszik, többnyire zavartalanul képes beilleszkedni az óvodai, iskolai közösségbe. Csak olyankor keveredik konfliktusba vagy verekszik, ha végképp nem lát más megoldást, és tudja, igaza van! A pedagógusok elvárásainak igyekszik mindig megfelelni, bár a leckeírás és a szorgalmas tanulás nem okvetlenül tartozik kedvenc foglalatosságai közé. Jó kapcsolatait igénybe véve szükség esetén padszomszédja füzetéből másolja házi feladatát, vagy osztálytársai taneszközeit kéri kölcsön, amikor ezt-azt otthon felejt. Kiemelkedően ügyesnek bizonyulhat művészeti és humán tárgyakban, valamint a nyelvtanulásban. Ha felfedezzük miben tehetséges, arra szánjunk külön időt!

Felnőttként biztosan olyan foglalkozást választ magának, amelynek révén emberekkel is foglalkozhat, és harmónia iránti vágyát is kiélheti. Szüksége van arra, hogy állandóan kommunikáljon. Megállhatja helyét a kozmetika, a fodrászat területén, lakberendezési tanácsadóként, virágkötőként, társközvetítőként, rendezvényszervezőként, művészeti események szervezőjeként. Akár közvetlenül művészi foglalkozást is választhat. Ám akárhol találkozunk is vele, bájos személyisége, vonzó mosolya nem kerüli el figyelmünket.


  SKORPIÓ    


(október 23. - november 22.)

A Skorpió gyermek egyik szembetűnő tulajdonsága a zárkózottság. Titkait féltve őrzi, és nem állhatja, ha azokat bárki is ki akarja fürkészni.
Ez kissé nehezen kiismerhetővé, némelyek számára, pedig úgyszólván kiismerhetetlenné teszi. Ha faggatják, netán cukkolják, csak még elszántabban hallgat, dacos lesz, napokig kiengesztelhetetlen. Ám aki elég türelmes vele, és tiszteletben tartja az általa kialakított szabályokat is, azért bármire képes. Szeretteihez nagy odaadással ragaszkodik. Igaz, akiben csalódik, azt hasonló intenzitással képes elutasítani is. Kiengesztelni korántsem egyszerű, mert sérelmei hosszú távon is intenzíven élnek benne. Akár egy életre a haragosunkká válhat.

Egyáltalán nem jellemzi őt a közvetlenség, sokkal inkább gyanakvásra hajlamos, így nem fog eleget tenni annak a kérésnek, hogy nagyközönség előtt szerepeljen. A társas élet nem tartozik kedvenc elfoglaltságai közé. Szívesen játszik egyedül, akár órák hosszat is. Emellett szereti csendben, a háttérből figyelni környezete eseményeit. Ugyanis, noha saját lelkét igyekszik elrejteni a világ szeme elől, ő maga jól ért mások érzelmeinek felfedéséhez, cselekvéseik okának feltárásához, gyenge és erős pontjaik feltérképezéséhez. Ismereteit szükség esetén eszközként is használja céljai eléréséhez. Szinte orral ütközik az előle rejtegetni próbált ügyekbe, ezért érdemes életkorának megfelelő módon tájékoztatni a felszín alatt esetleg megbúvó családi feszültségekről, és ajánlatos reális magyarázatot fűzni hozzájuk. Nem tűri a félrebeszélést.

Babaként is már makacsságával hívja fel magára a figyelmet. Ezt ne tekintsük egyértelműen negatív tulajdonságnak, hiszen nemcsak akkor kitartó, amikor nem akar valamit megtenni. Fáradhatatlanul képes próbálkozni például egy számára új mozdulattal vagy az építőjáték összeillesztésével. Etetése olykor embert próbáló feladat lehet: hol farkasétvággyal kebelezi be táplálékát, hol pedig nem hajlandó elfogyasztani kedvenc ételét sem. Ezzel tulajdonképpen egyfajta érzelmi próbának veti alá szeretteit. Nagy türelem kell hozzá. Mivel a szeretet fontos számára, igen féltékenynek mutatkozhat, ha például testvére születik, vagy elvált sülők esetében új párkapcsolat van kibontakozóban. Nagy gondot kell fordítani arra, hogy ilyen esetben is elegendő figyelemben részesüljön.

Hihetetlen mennyiségű energiával rendelkezik, a végtelenségig képes fárasztani családját, ezért ajánlatos rendszeres testmozgási lehetőséget biztosítani számára. Később kedvére valók lehetnek a legkülönbözőbb vízi sportok, köztük a búvárkodás, továbbá a vízparti túrák és a küzdősportok, keressünk neki ilyen jellegű elfoglaltságot is. Annál is inkább, mert kedveli a szélsőséges helyzetek megélését, a veszélyt; a sport pedig felelősségérzetre, energiái tudatosabb felhasználására tanítja. Ez később nagy hasznára lesz.

Óvodában, iskolában szinte minden azon múlik, hogy bizalmába fogadja e nevelőit. Ha ez nem történik meg időben, akkor agresszióval is reagálhat a kialakult szituációra, vagy morózussá, passzívvá válhat. Egyszerűen lepattogzik róla minden. Szülei törekedjenek arra, hogy jó kontaktust alakítsanak ki a pedagógusokkal, és ha problémák merülnének fel, összehangolva, együtt keressenek megoldást a problémára. A kis Skorpió általában kevés gyermektársával épít ki szorosabb kapcsolatot, azokkal viszont akár élete végéig jóban lesz.

Olyan szakmát választ, ahol jól érvényesülhet fizikai és mentális szívóssága, rejtélyek iránti fogékonysága, kutató hajlama. Kiváló orvos, tudományos kutató, vegyész, pszichológus válhat belőle; jól megállhatja a helyét fegyveres testület kötelékében, nyomozóként, oknyomozó újságíróként, rejtvénykészítőként, vagy akár sportedzőként is. Magabiztossága, titokzatosságot sugalló fellépése nem marad hatástalan. Egyik legnemesebb tulajdonsága az, hogy a legmélyebb válságok után is talpra tud állni - másoknak is példát adva az újrakezdés mindenkori lehetőségéről. A legmélyebb gödörből is kimászik!


  NYILAS    


(november 23 - december 21.)

A Nyilas baba általában jó kedélyű, kíváncsi és mozgékony. Célja mihamarabb megismerni környezetét, mind szellemi, mind fizikai értelemben. Korán kezd beszélni és járni is. A szülői aggodalmakat nem veszi komolyan, a túlzott babusgatást sem tűri jól, sokkal többre tartja az önállóságot. Az akadályokat többnyire lekicsinyli, csak a célt látja maga előtt. Ha valami mégsem úgy sikerül, ahogyan elképzelte, máris valami új dologba fog - ugyanis nem kedvetlenedik el egykönnyen. Ritkán kitartó, bár akkor nagyon is az!

Nem túl türelmes fajta, ám röviddel a könnyzápor és a toporzékolás után már ismét napfényes hangulatban kacarászhat. Könnyed és nagyvonalúságra képes alkat lévén hamar feledi bosszúságait, sérelmeit. Mindazonáltal a kemény szigorra szinte biztosan nagyon elutasító módon fog reagálni. Ajánlatos mindent megbeszélni vele, tanácsos megindokolni számára a szülői kéréseket, - legyen bármiről is szó, így megérti, és betartja a szabályokat. A Nyilas gyermek számára elengedhetetlen, hogy hinni tudjon abban, amit csinál, hogy meg legyen győződve afelől, hogy helyesen cselekszik. Ebben nagy szerepe van szüleinek.

Energiával teli, játékos és élénk figyelmű kisgyermek lévén, rendszeres mozgáslehetőséget és sokféle, változatos intellektuális élményt igényel. Olykor persze fárasztó lehet a családtagok számára újabb és újabb izgalmas programokat kitalálni és lebonyolítani, ám az unatkozó Nyilas jegyű gyermeket ennél is jóval fárasztóbb lehet elviselni. Kedvelheti a célba dobást, a labdajátékokat, az atlétikát, a lovaglást, az erdei sétákat, az utazást, élvezetét lelheti a nyelvtanulásban, az olvasásban, a társasjátékokban, rajonghat a fantáziáját megmozgató mese- és kalandfilmekért. Ha kislány, előbb választja a fára mászást és a barkácsolást, mint a babázást.

A kudarcokon hamar túlteszi magát. Derűs, optimista világképével nehezen fér össze, hogy tudomásul vegye az élet árnyoldalait. Éppen ezért nem rajong a kritikáért sem, ha muszáj őt jó útra terelni azt szép szavakkal tegyük, kiabálás helyett. Azt is fontos megértetni vele, hogy teljesen elfogadható, ha valaki nincs folyton-folyvást feldobott állapotban. Eleinte ezt nehezen fogja megérteni.


Könnyen barátkozik, nagyon kedves és megnyerő tud lenni, bárkit elvarázsol. Ismeretei alapján átfogó képet alkot egy-egy témáról, és elméleteiről kérés nélkül is beszámolót tart. Hagyjuk, had beszélje ki fantáziáját magából, ez idősebb korában nagy segítségére lesz. Örül és vidám, ha tájékozottnak, okosnak tartják, esetenként mégis abba a hibába eshet, hogy elhiszi: mindent jobban tud bárki másnál. Vélt vagy valós igazát szenvedélyesen védelmezi bárkivel szemben, már csak azért is, mert szereti az elméleti kérdéseket érintő vitákat, a szellemi kihívásokat.

Óvodába, iskolába kerülve általában törekvő, becsvágyó, szorgalmas csak akkor, ha ezért tudja hogy megjutalmazzák. Ugyanakkor az elmélyült ismeretszerzést, a tanulást nem feltétlenül találja szórakoztatónak, és előfordulhat, hogy sokszor mellőzi is. Jó kifejező készsége, nyelvérzéke révén azonban még ilyenkor is feledtetheti, hogy tudása itt-ott hézagos. Társai között ötleteivel és erőteljes kezdeményező-készségével vív ki irányító szerepet. Sajátos vonása, hogy szinte bármely cél érdekében mozgósítani képes egész környezetét, a megvalósítás elől viszont - maga már visszavonul újabb szép tervekért lelkesedve. Bizony előfordul, hogy azt mondja: „Fogjuk meg, és vigyétek”.

Felnőttként gyakorta találhatjuk a Nyilas jegyben született embert olyan hivatásterületen, ahol lelkesítő beszédmódra, élvezetes stílusra, jó tárgyalókészségre, szellemi, illetve fizikai mozgékonyságra van szükség. Kiváló tanár, egyetemi oktató, menedzser, jogász, filozófus vagy pap válhat belőle; de jeleskedhet a sportban vagy akár a katonai pályán is. Inkább előbb, mint utóbb vezető beosztásba küzdi fel magát. Humora, derűje, jövőbe vetett bizalma szinte sosem hagyja el, így másoknak is hitet adhat: csak semmi csüggedés, minden nehéz helyzetből van kiút!


  BAK    (december 22 - január 20.)

A Bak gyermek többnyire komoly, koraérett, s ezzel a külvilág figyelmét is magára vonja. Ha valakire szélesen és nyíltan rámosolyog, az a nagy bizalom jele, igazi jutalomként kell fogadnunk, s megtisztelni Őt azzal, hogy hálásan visszamosolygunk rá. Szereti és igényli a rendszerességet. Ha időben megkapja a szokott ellátást, általában csöndes és nyugodt, jól eljátszadozik akár egyedül is. Nem mintha nem szeretné a babusgatást, a közös elfoglaltságokat, de némi tartózkodás és önállóságra való törekvés mindenkor jellemző rá.

Általában korán szobatisztává válik, mivel becsvágyó, és erős benne a szándék, hogy megfeleljen környezete elvárásainak. Ne erősítsük benne azt a tudatot, hogy mindig mindenben kiemelkedően kell helytállnia, például muszáj ugyanakkor (vagy még korábban) járnia, beszélnie, rajzolnia, egyedül öltözködnie, mint hasonló korú társainak. Ez örökös teljesítménykényszert és szorongást ébreszthet a kis Bak babákban. Ennél jóval kedvezőbb hatást tehet rá az önbizalmát erősítő biztatás, dicséret, és egy kis jutalom.

Néhány évessé cseperedve élvezetét leli az olyasfajta, kézzelfogható eredményt hozó tevékenységformákban, mint a gyurmázás, a tésztagyúrás, a kertészkedés, a homokozás vagy az építőjáték; szívesen gyűjthet és rakosgathat kavicsokat. Szeret festeni, rajzolni, nagy valószínűséggel tehetséges valamely művészeti ágban. Mivel óvatosság és némi visszafogottság is jellemzi, kerüli a vad játékokat, nem verekedős típus. Inkább a mászóka legtetejére kapaszkodva, fentről szemléli magányosan a világot, mintsem elvegyüljön a zajos tömegben. Kirándulások alkalmával különösen a hegyi és barlangtúráknak, sziklamászásnak örülhet.

A Bak gyermekek kimondottan jó gyermekeknek számítanak. Nem heveskedik, megbízható és pontosságra törekszik. Időben hazaér, készségesen segít otthon a házimunkában, szobájában rendet rak. Mindezzel együtt lassan, de biztosan halad céljai felé. Amit nem ér el első nekifutásra, azt szívós próbálkozásokkal közelíti meg másodszor, vagy akár harmadszorra is. Noha a kudarcok hatására akár morózussá, zárkózottá is válhat, nem törődik bele a kudarcokba. Várakozik, figyel, és fel is ismeri, mikor söpörheti félre az előtte tornyosuló akadályokat. Javarészt igen pontosan tudja, hogy kitől mit várhat, kitől milyen reakciókra számíthat, és hogy az egyes személyek mely pillanatban mozgósíthatók saját tervei megvalósítására. Ragyogó diplomáciai érzékkel rendelkezik, s ezt kiváló képességgel ki is használja.

Érzelmeit nem mutatja ki könnyen, gondolatait, terveit sem osztja meg bárkivel; a haverkodás távol áll tőle. Ám aki barátjának tudhatja, az mindig számíthat rá – jóban, rosszban. Látványos gesztusok, szép szavak helyett azonban ilyenkor is inkább cselekedeteivel áll helyt. Szűkebb környezetében, majd utóbb szélesebb körben is elismerik: vezető egyéniség. Ő maga nehezen kér és fogad el segítséget. Fontos, hogy környezete megértesse vele: szeretetreméltó marad akkor is, ha olykor támogatásra szorul, vagy ha esetleg elrontott valamit.

Óvodába, iskolába kerülve szinte biztos, hogy a tanárok kedvence lesz. Szorgalmas, engedelmes, tiszteli a szabályokat. Osztálytársai közül csupán egyet-kettőt enged igazán közel magához, de a többiekkel is készséges, és igyekszik alkalmazkodni a közösség mindenkori elvárásaihoz. Még arra is képes, hogy osztálytársait figyelmeztesse tanulással kapcsolatos kötelezettségeikre. Ő maga nemigen mulasztja el a rá rótt feladatokat, sőt gyakorta aggályoskodhat, megfelelően elvégzett-e mindent. Különösen a reáltárgyakban jeleskedhet.

Amikor felnő elsődleges célja, hogy hasznossá és elismertté tegye magát, tökéletesen és magas szinten illeszkedjék be a társadalomba. Lehetőség szerint olyan foglalkozást választ, amely lehetővé teszi, hogy mások felnézhessenek rá pozíciója, munkabírása, a nehéz körülmények vállalása miatt. Válhat belőle matematikus, geológus, egyetemi tanár, építész, szobrász, újságíró vagy - fizikai kihívásokra összpontosító alkat esetén - bányász, barlangász, hegymászó is. Példamutató megbízhatósága, kitartása előbb-utóbb biztosan az átlag fölé emeli. Komoly ember, akit komolyan is kell venni. Jó, és megbízható társ válik belőle.


  VÍZÖNTŐ    


(január 21 - február 18.)

Kedves, játékos, jó kedélyű és barátságos a Vízöntő jegyében született baba. Ügyes, jó kapcsolatteremtő képességekkel rendelkezik. Igencsak nyitott az újabb és újabb élmények felé, – így játékait hamar megunhatja, vagy azokat a szokásostól eltérő módon használhatja. Kiszámíthatatlan: szeret váratlan helyzeteket előidézni, hogy megfigyelhesse a hatást másokon, bárhol, bármikor. Rendhagyó ötletekkel szórakoztatja magát és környezetét, szívesen bohóckodik. Érzelmileg kevéssé lehet hatni rá, inkább a dolgok ésszerű magyarázatát keresi – ezért érdemes minden szülői elvárást meggyőzően indokolni számára. Ha ez nem történik meg, a kis Vízöntő rendkívüli makacssággal fog ellenállni a kényszernek. Ha viszont érthetően magyarázzuk el neki a miértekre a válaszokat, akkor könnyen szót érthetünk vele.

Partnerként kell, hogy kezeljük, ha lenéző vele bárki is, attól szó szerint a falra mászik már pici gyermekként is. Azokkal ért szót, akik kikérik véleményét, és nem akarják túlságosan korlátozni lehetőségeit. Konoksága odáig fokozódhat, hogy mindannak az ellenkezőjét teszi, mint, amit igényelnek tőle – ezért a direkt tiltás és követelés a lehető legrosszabb módszer, amit nevelése során alkalmazni lehet. Ez altatásával és etetésével kapcsolatosan is érvényes: ha rá akarnak erőltetni valamit, azt elutasítja, inkább nem eszik, nem iszik. Szabadságszeretete, függetlenségigénye már csecsemőkorban megmutatkozik. Korán megtanul járni, szüksége van arra, hogy önálló tapasztalatokat szerezhessen, továbbá nem kedveli, ha folyton aggódnak érte és állandóan babusgatni akarják. Hagyjuk, hogy már korán a maga útját járja. Kísérjük figyelemmel lépéseit, de ne szóljunk bele a dolgaiba, könnyen zokon veszi.

Bármilyen önálló tevékenységről legyen szó, amint lehetősége lesz rá, mindent egyedül akar csinálni. A lámpákat és a látványos, fényes jelenségeket egyébként is kedvelheti: rajonghat például a tűzijátékért, csillagszóróért. Éppen ezért efféle holmikat és az elektromos szerkezeteteket ajánlatos távol tartani tőle, illetve amint lehetséges, el kell magyarázni neki, mikor szabad és hogyan lehet azokat biztonságos módon használni. Noha a segítséget általában elutasítja, jó, ha szülei éreztetik vele: rájuk számíthat, ha egymaga mégsem boldogulna valamivel, habár ritkán fog segítséget kérni, inkább bukottként elbandukol. Rettentően érzékeny szociálisan, így mások gondja-baja iránt fogékony, nem csak az együttérzés szintjén, hanem szívesen segít kitalálni valami okos dolgot, melynek révén egyszer s mindenkorra megoldható az adott probléma.

A társadalmi egyenlőtlenségek kérdése nagyon komolyan izgathatja, ezért szülei „nagyot nőhetnek szemében`, ha a náluk szegényebbeket támogatják, ha társadalmi munkát vállalnak, vagy anyagi áldozatot hoznak valamely nemes, közösségi cél érdekében. A Vízöntő gyermek többnyire széles érdeklődési körű és gyakran kérdez. Családja beszélgessen vele sokat pillanatnyi szintjének megfelelően, – annál is inkább, mivel váratlan felismerései, érdekes képzettársításai a nála idősebbek számára is sok gondolkodnivalót adhatnak. Az egyhangú napi rutinfeladatokat ki nem állhatja, ám kellemes intellektuális társaságban ezek is elviselhetőbbé válhatnak számára. Gyűlöli, ha egy kérdésére azt a választ kapja: „Csak”.

Bármilyen közösségbe gyorsan beilleszkedik, a tekintélyelvű pedagógusokkal azonban olykor meggyűlhet a baja, hiszen a szabályok feltétel nélküli betartása csak ritkán jellemző rá. Az iskolában elsősorban azokat az ismereteket hajlandó elsajátítani könnyen és gyorsan, amelyekhez kedvet érez . Ezért szülőként értsük meg, amit teljesít, az a maximum, amit kihozhatunk belőle. Felnőtt korában már saját maga is rájön, többet kellett volna foglalkoznia a tanulással, s ezt igyekszik majd pótolni. Kevés, de jó barátja van. Mindig segít, ha baj van, ő az, akire lehet számítani. Unatkozni bizony nem lehet mellette.


  HALAK    


(február 19 - március 20.)

Igen érzékeny, könnyen megijed például az erős zajoktól, a hirtelen sötétségtől. Sosem szabad ráripakodni, vagy gúnyos megjegyzéseket tenni rá, összeomlik lelkileg. Ha síró embert lát, ő is könnyen elsírja magát. Együttérző és ragaszkodó típus, szeretteit szinte bálványozza, és odavan azért, hogy babusgassák, dajkálgassák őt. Kedves és könnyen alkalmazkodik. Környezete elvárásainak igyekszik megfelelni, szinte már túl jó gyerek, viszont a kezdeményezőkészség nem erős oldala. Ha hívják, megy, de magától csak ritkán indul el.

Nem igazán gyakorlatias, kissé csodálkozva figyeli, hogy mi történik körülötte a világban. Élénk a fantáziája, szeret álmodozni, amiről gyakran árulkodik arckifejezése is. Képzeletben meghitt világot teremt magának, amelybe bármikor visszahúzódhat. Hajlamos lehet arra, hogy a problémák elől is ide meneküljön, ahelyett, hogy cselekedne. Ennek fő oka, hogy szégyellős, hogy fél a kudarctól, hogy önértékelése ingadozó. Hajlamos alábecsülni lehetőségeit, valamint retteg attól, hogy bárkit is megbántson. Ezért fontos szülői feladat, hogy gyakran dicsérjék meg, ha önmagához képest bátran vállal vagy végrehajt valamit. Érdemes kicsit nógatni is, s rávezetni arra, hogy igyekezzen kissé határozottabban viselkedni, és szülei támogassák minden téren önállósodását, - hiszen előbb-utóbb meg kell tanulnia: hogyan nyilváníthatja ki saját igényeit.

A hétköznapok esetleges veszélyhelyzeteire hívjuk fel a figyelmét, ám soha ne ijesztgessük semmivel, mert a Halak jegyű gyermek hajlamos a szorongásra. Mivel a konfliktusok elkerülése érdekében olykor érdekes “mesékkel` is előállhat, fontos, hogy őszinte, kölcsönös bizalmon alapuló családi légkört teremtsünk. Ha füllentésen kapjuk, ne ripakodjunk rá, hanem óvatos, bíztató szavakkal magyarázzuk el neki, ez nem jó dolog, s megbízhat bennünk.

Ha rajta múlik, nem teszi meg az első lépéseket, gyakran nógatni kell ezért, de semmiképpen sem sürgetni. Szereti a hasát, de a helyes étkezési szokásokat, - ahogy más szokásokat is- kissé vonakodva fogadja el. Szoktatni kell őt ezekhez. Szereti, ha mesélnek neki. Kedveli a képes könyveket, a finom, melodikus zenét, továbbá szívesen énekel, vagy fest, rajzol. Az agresszív játékokat nem kedveli, sőt elkerüli. Amikor társai kedvéért mégis részt vesz ilyenekben, gyakorta ő vállalja a mártír szerepét.

Saját érdekeit könnyen alárendeli másokénak; önfeláldozó és nagylelkű. Már kicsi korában megkedvelheti az úszást, vagy egyéb vizes sportokat, ám a versenyzés világa távol áll tőle. Nem kitartó és nem kedveli a fizikai erőfeszítéseket sem. Inkább a kényelmet és a nyugalmat szereti. Ha úgy látja, hogy másvalaki nagyon örülne a győzelemnek: jószívűen átengedi neki a lehetőséget. Nehezen hoz döntéseket, véleményalkotását befolyásolhatja mások véleménye, valamint érzelmeinek hullámzása. Sokszor csak ismétli, amit mások mondanak.

Hajlamos lehet a megfázásokra, fertőzésekre. Bőre is gondos ápolást igényelhet.

Az óvodába és az iskolába való beilleszkedése nem okoz gondot, mivel önzetlenül segít mindenkinek. Tanárainak szót fogad és alkalmazkodik az előírt szabályokhoz. Nem rendszeresen, de bizony előfordul, hogy megfeledkezik feladatairól. Általában csendes, szemlélődő, sokkal inkább a nyugalomra és a szeretetre vágyik, mint az újdonság varázsára. Mottója: „Járt utat járatlanért, fel ne adj”!

Szociális érzékenysége miatt, támogatja a nála nehezebb helyzetben lévőket. Rendszerint szívességéért nem vár viszonzást. Hivatásválasztásában is meghatározó lehet érzékenysége és segítőkészsége, - így vonzó lehet számára az egészségügyi vagy egyházi pálya; de művészetek iránti fogékonyságát is jól hasznosíthatja. Ha sikerül kiteljesednie, akkor úgy érzi, megtalálta célját.