Milyen legyen a horoszkópod szerinti jegygyűrű?

Férfi és nő kapcsolatában a gyűrű - akár vasból, bronzból, aranyból vagy elefántcsontból, - mindig a véget nem érő összetartozás jelképe volt. Habár a lényeg máig változatlan, azért a jegygyűrű vonatkozásában számos új szokást alakult ki, melyek részben máig is élő hagyományok.

Eljegyzési gyűrű

Már a XI. századi bizánci eljegyzési rítusnak is része volt, hogy a jegyesek gyűrűt cseréltek. A középkortól vált jellemzővé, hogy az eljegyzési ceremónia során, ami a tervezett házasságkötést előzte meg, az asszonyjelölt gyűrűt kapott. A gyűrűt a régi korok vőlegénye jelképes zálogként adta kedvesének, mintegy garanciaként arra, hogy nem fog elállni házassági szándékától. A jegyespár hölgytagja így a kézfogótól kezdve eljegyzési gyűrűt viselt, amely egyértelmű jele volt közös elhatározásuknak a házasságra. Gyakoriak voltak az egymásba fonódó, kezeket formázó gyűrűk.

Ikergyűrűket, - azaz egymásba tolható gyűrűket, - a XV. - XVI. századtól viseltek a jegyben járók, méghozzá úgy, hogy a jegyesség alatt a vőlegény és a menyasszony is viselte az ikergyűrű egy-egy darabját, amiket azután a házasságkötést követően egyetlen gyűrűvé összeillesztve a feleség viselt tovább.

A gyémánt a XV. században vált a jómódúak drágakövévé, az örök szerelem szimbólumává, és bizony máig megdobogtatja a hölgyek szívét egy-egy szép csiszolású kő az eljegyzési gyűrűn.

Napjainkban gyakori, hogy a jegyesek eljegyzési gyűrűje egyben a majdani házassági gyűrű is. Ilyenkor a hagyományok szerint a jegyesség ideje alatt a bal kezükön, az esküvőt követően pedig a jobb kezükön viselik tovább a gyűrűt.

Házassági gyűrű

A jegygyűrű hagyománnyá válása az időszámításunk előtti IX. század környékére tehető, és a gyűrűk annak idején bőrből, vasból, kőből vagy fonott gyékényből készültek. Míg eleinte csak a menyasszony viselt gyűrűt a házasságban, addig a XIII. századtól kezdődően a jegygyűrű bekerült házasságkötési szertartás egyházi rituáléjába, és így elterjedt a mindkét fél által viselt jegygyűrű szokása is.

Az egyszerű, aranyból készült jegygyűrű, a karikagyűrű hagyománya a XIX. századra nyúlik vissza és annak jelképe, hogy Isten előtt mindannyian egyenlők vagyunk. A kő nélküli aranygyűrű egyébként már az ókorban is a végtelen hűség, az örök szerelem jelképe volt, amelynek nincs kezdete, nincs vége, és semmi nem szakítja meg.

Esküvői gyűrűt manapság a házasságkötést követően a férj és feleség egyaránt visel, az összetartozásuk és szerelmük jeleként. És hogy miért éppen a kéz negyedik ujján, a gyűrűsujjon? A régi görögök és egyiptomiak úgy hitték, hogy a balkéz gyűrűsujjából egyenesen a szívig és az ott lakó szerelemig vezet egy véna, a `vena amoris`. A hiedelem szokássá rögzült az idők során és ez az oka, hogy Olaszországban a házasok is a balkézen hordják gyűrűjüket.

Akadnak egyszerű szempontok is az eljegyzési gyűrű kiválasztásánál. Úgymint: szín, a kő csiszolása, tisztasága, az ékszer mintázata. Sokan mégsem döntenek addig, amíg nem néztek annak utána, mit ajánlanak az égitestek. És ezt igen jól teszik!
Kos   |   Bika   |   Ikrek   |   Rák   |   Oroszlán   |   Szűz
Mérleg   |   Skorpió   |   Nyilas   |   Bak   |   Vízöntő   |   Halak

  KOS    


(március 21. - április 20.)

Uralkodó bolygód a Mars, ennek köszönhetően állandóan mozgásban vagy, sportosság jellemez és tele vagy energiával. Ha megkérdezik a véleményed, akkor kisebb méretű követ tetess a jegygyűrűdbe, nehogy egy vehemens pillanatodban beleakadjon valamibe... Lényeges, hogy könnyű és kényelmes legyen.

Köved: rubin és a gránát.

Nemesfémed: arany és a platina


  BIKA    


(április 21. - május 20.)

Uralkodó bolygód a Vénusz, ezért okkal vágysz tökéletes, harmonikus szerelemre és az ezt megpecsételő jegygyűrűre. materialista lévén nem kívánsz extrákat, megelégszel egy egszerű darabbal is.

Köved: smaragd és a gyémánt.

Nemesfémed: fehérarany


  IKREK    


(május 21. - június 21.)

Uralkodó bolygód a Merkúr, mely változatosságot hoz életedbe. Jellemed kettőssége jegygyűrűdben is megmutatkozhat: az egyszerűség és a nagyszerűség fogja jellemezni. Azaz egyszerű karikagyűrű szép kővel.

Köved: topáz és a achát.

Nemesfémed: platina


  RÁK    


(június 22. - július 22.)

Uralkodó bolygód a Hold, mely érzelmessé és szentimentálissá varázsol téged. Tulajdonképpen neked teljesen mindegy milyen jegygyűrűt viselsz, a lényeg, hogy párkapcsolatod legyen szép és kiegyensúlyozott.

Köved: ametiszt és holdkő.

Nemesfémed: platina


  OROSZLÁN    


(július 23. - augusztus 22.)

Mivel jellemed szeret uralkodni, ezért olyan jegygyűrűre vágysz, amely feltűnő, és magára vonja még az idegenek tekintetét is. Igy csak akkor leszel igazán boldog, ha nagyméretű, speciális alakú kővel díszített, teljesen egyedi formájú gyűrűt kapsz.

Köved: gyémánt és borostyán.

Nemesfémed: fehérarany és platina


  SZŰZ    


(augusztus 23. - szeptember 22.)

Uralkodó bolygód a Merkúr, így neked nem való hatalmas kő, és extra vonalú gyűrű. Sokkal jobb, ha jellemednek megfelelő, konzervatív vonalút választasz. De a minőség számodra nagyon fontos, ezért az sem mindegy, hogy honnan származik az életre szóló ékszered. Ha csiszolt és vésett, az különösen megfogja a szívedet.

Köved: zafír és ametiszt.

Nemesfémed: fehérarany


  MÉRLEG    


(szeptember 23. - október 22.)

Uralkodó bolygód a Vénusz, ezért az érzelgősség mellett az elkötelezettséget is elvárod társadtól. Számodra fontos, hogy ne tucatgyűrűt kelljen hordanod, legyen extravagáns, egyedi, és természetesen feltűnő. Nem utolsó sorban az is fontos számodra, hogy borsos árat érjen el...

Köved: zafír

Nemesfémed: platina


  SKORPIÓ    


(október 23. - november 22.)

Uralkodód a Mars és a Plútó, határozotté, de egyben kissé agresszívvé tesz. Biztos, hogy nem viseled jól a szerény, egyszerű darabokat, kimondottan a feltűnő, drága és egyedi formákat keresed egy gyűrűben. Fontos, hogy az elegancia mellett, kezedre vonja a tekinteteket.

Köved: gyémánt és rubin

Nemesfémed: platina


  NYILAS    


(november 23 - december 21.)

Számodra csak az a gyűrű ér valamit, ami nagy, feltűnő, óriási kővel díszített, és nem utolsó sorban drága. Fontos, hogy kérkedhess mások előtt vele. Különösen a kék kövek vonzanak, extravagáns gyűrűvel.

Köved: zafír és türkiz

Nemesfémed: platina


  BAK    (december 22 - január 20.)

Jellemed miatt inkább konzervatív, apróköves, nem feltűnő gyűrű áll jól neked. Azt sem szereted, ha túlságosan feltűnő. Inkább képviselje párod iránt érzett szerelmedet, mint azt, hogy mennyibe is került.

Köved: türkiz és ametiszt

Nemesfémed: arany


  VÍZÖNTŐ    


(január 21 - február 18.)

Egyéniséged egyedi és különös, ezért gyűrűdnek is ilyennek kell lennie. Ugyan nem vágysz arra, hogy drága legyen, de feltétlenül egyedinek, és számodra különlegesnek kell lennie.

Köved: zafír és opál

Nemesfémed: fehérarany és platina


  HALAK    


(február 19 - március 20.)

Érzelemid számára mindegy milyen gyűrűvel lepnek meg. Bárminek tudsz örülni, bár a nagy és idomtalan formák taszítanak. Számodra a szépség az egyszerűségben rejlik: karikagyűrű kis kővel.

Köved: zafír és ametiszt

Nemesfémed: fehérarany


Startlap ajánlat: http://www.kristaly.lap.hu »