Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Párban vagy szólóban: tippek a boldogsághoz

Közzétéve: 2019. 10. 24. Forrás: Elixír - freespirit.hu
Értékelés
Ez a cikk 217 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Napjainkban már a párkeresés, a párkapcsolat kialakításának kezdeti fázisában is sok problémával kell szembenézned, de a helyzet akkor sem sokkal könnyebb, ha kapcsolatban élsz.

 
A facérok és foglaltak nehézségeiről dr. Rusz Edit szexológust kérdeztük.

Mi állhat a hátterében annak, hogy manapság többen kénytelenek szembenézni ezekkel a problémákkal, mint húsz évvel ezelőtt?

A párkapcsolatok egyre nyitottabbá, szabadosabbá váltak az elmúlt időszakban, az események ezen a téren is felgyorsultak, és sajnos már egészen fiatal korban, akár már az általános iskolás években megkezdődik a tapasztalatgyűjtés. Azért szomorú, hogy ez így van, mert sokan csak azért mennek bele a különféle kalandokba – annak ellenére, hogy lelkileg egyáltalán nem értek meg rá – mert a többiek azt mesélik, milyen nagyszerű dolgon estek át, és senki sem akar kilógni a sorból. Persze azért találunk olyan gyerekeket, akik fel tudják mérni, hogy mikor jön el az első szárnypróbálgatások ideje, de sajnos nem ők vannak többségben. Találkozhatunk ugyanakkor olyanokkal is, akik annak ellenére, hogy korukból adódóan már rég belekóstolhattak volna a szerelmi életbe, és több kapcsolatban is kipróbálhatták volna magukat, inkább a tanulásban, munkában igyekeznek eredményt elérni – valószínűleg azért, mert nem tudnak lépést tartani a társkapcsolatok hihetetlenül felgyorsult iramával.

Milyen érzések, gondolatok állhatnak akadályában annak, hogy a szerelem kibontakozhasson?

Aki zavarban van, gátlásokkal küzd, nem igazán hiszi el magáról, hogy képes harmonikus kapcsolat kialakítására, illetve sokszor áll a háttérben a negatív önértékelés. A női és férfi szerepekre vonatkozó bizonytalanság is okozhat félénkséget, ami általában a nem megfelelő családi mintából ered. A helytelen modell nem tanítja meg a gyerekeket arra, hogy milyen az ideális férfi-nő kommunikáció, és azt sem tudják elsajátítani, hogyan kell viselkedniük egy-egy, párkapcsolatban fölmerülő szituációban, illetve a spontán helyzetekben.

Hogyan jelentkezhetnek a szexualitást érintő gátlások?

A terápiák során sajnos napi rendszerességgel fény derül arra, hogy a nők számtalan módon képesek gátlásaikat beépíteni és megjeleníteni a szexualitásban, elsősorban elutasítás formájában. Ennek hátterében az áll, hogy a nő számára, egy bizonyos oknál fogva a szexualitás már egyáltalán nem tűnik vonzónak.

Mi eredményezhet ilyen típusú „visszavonulást”?

A babavárás és a szülés utáni időszakban átmenetileg szinte minden nő életében háttérbe szorul a szex, az újonnan jött anyaszerep ugyanis mindennél előbbre való. Szerencsére ezen túl is tudnak lépni a kismamák, helyére kerülnek a dolgok, és az apukával való szerelmes összebújások ismét fontossá válnak. Vannak azonban olyanok, akik nem tudják egyedül feldolgozni az újonnan jött kihívásokat, és akár hónapokon, netán éveken át elutasítják kedvesük közeledését. Ilyen esetben érdemes szakember segítségét kérni, hogy az anyuka visszanyerje korábbi aktivitását. Még ennél is gyakrabban okozhat zavart a hálószobában, ha valamelyik fél önelfogadási gondokkal küzd – sajnos ez is inkább a nőket érinti. Vannak, akik nem hiszik el magukról, hogy őket lehet szeretni, s hogy a férfiakban vágyat ébresztenek. A médiának rendkívül nagy szerepe van abban, hogy nagyon sok nő érzi magát túl kövérnek, csúnyának. Ha folyton ezekre a vélt vagy valós testi hibákra hívják fel partnerük figyelmét, annak meglesz a „gyümölcse”, és a szexuális életük alapjában megtörhet. A nem megfelelő érzelmi kötődés, a ráhangolódás hiánya és a különböző stresszhelyzetek – például a félelem attól, hogy a gyerek benyit a szobába – tovább nehezíthetik, hogy a felek oldottan átadják magukat a szerelmeskedésnek.Nagyon meghatározó az is, hogy hogyan alakul ki, és milyen szintre jut el egy párkapcsolat. Fontos, hogy a felek között úgynevezett „libikóka-helyzet” álljon fenn, vagyis bizonyos kérdésekben az egyik, más dolgokban a másik legyen a hangadó, az irányító. Nagyon sokat árthat a kapcsolatnak, ha az alá-fölérendeltségi viszony megszilárdul, nemcsak az érzi benne rosszul magát, akit elnyomnak, hanem az is, aki erősebbnek bizonyul. A traumatikus szexuális élmények szintén komoly károkat okozhatnak, még akkor is, ha az, aki átélte, igyekszik tudatalattija legmélyebb bugyraiba rejteni az emlékeket. Ez nem jelent megoldást a problémára, nem oldja föl a romboló következményeket, és a tudatalattiban is tovább dolgoznak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy akit ilyen sérelem ért, mindenképpen forduljon szakemberhez, hogy földolgozhassa a megrázó élményeket, és azok ne okozzanak problémákat a későbbiekben.
Forrás: Elixír - freespirit.hu