Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Titkos Angyali Számkombináció

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

Vége a nyárnak, hideg idők jönnek!

Közzétéve: 2020. 09. 11. Írta: Tóth Katalin Forrás: Szantál
Értékelés

Jó ez így, ahogy van. Persze, amikor a nyári harmincnyolc fok éget szét, és amikor a tél igen nehezen enged dermedtségéből, talán más égtájakra vágyakozunk.

 
De most mégis csak azt mondhatjuk, milyen nagyszerűen alkotta meg a Teremtő, hogy a tél után tavasz jön, majd nyár és aztán ősz következik. Itt az érzékek évada: íz- és illat-kavalkád mindenfelé, szőlő, alma, dió – gyümölcsök, bor, bogyók, levek, levelek...

Az őszi lombszíneződés a növények télre való felkészülésének szépséges jele. A természet pompás színekkel, ízekkel és illatokkal ajándékoz meg a téli elvonulás, a szürkeség előtt és így készít fel a hideg napok látszólagos egyhangúságára. Akkumulálódnak bennünk ezek a gyönyörűséges ingerek. A sárga és piros ezernyi árnyalata, mézédes gyümölcs, keserédes avarillat, a temetők fenyő és elégett gyertya illata, eső mosta kertszag, minderről eszünkbe jut valami. Emlékezetünk tele van illatmintákkal. „Emlékszem, hol bujkált a varangyos béka… és milyen szaguk volt a fáknak, meg az évszakoknak – és milyen volt az emberek arca, járása, sőt még a szaga is. Emlékezetem tárházában jelentős helyet foglalnak el a szagok és illatok.” – írja John Steinbeck az Édentől keletre című regényében. Így vagyunk ezzel valahányan, akik valahol nagyon mélyen őrizzük anyánk testének illatát, a kedvenc étel megismételhetetlen szagát, s aztán későbbről, a nagyon nehezen beszerzett külföldi parfüm, no és persze csodákra képes sampon illata is teret kért magának memóriánk kis szegletében. ...nikotintól bűzlik, a szám kockás a hajam szaga, samponom Palmolive, plusz még a Symphonia – Cseh Tamás dala a 80-as évekbeli ifjúsági klubos életérzést jelenít meg.

Hamar sötétedik. A szürkületben, mint fehér uszályok, füstfoszlányok oszlanak szét a térben, és helyet keresnek a kert zugaiban, megérintik a bokrokat, a még fennhintázó leveleket, gyöngéden megbillentik a madáretetőt, aztán szertefoszlanak, elillannak valahol a fák csúcsainál. A füst kiinduló pontja a szomszédból ered, ahol megint jól megrakták a sparhertet. Egész évben ezen főznek, de csak most, hogy letisztult, csendesebb lett kicsit a világ, most érzékelem igazán, teljes valómmal: orrommal, lelkemmel ezt a nagyon ismerős, nagyon meleg, fanyar, édes-keserű, finom illatot. Más a még csak megperzselődött akácfa illata, más a már jól izzó fáé és megint más érzéseket csal elő az a parázsillat, ami persze csakis abból a kéményből, a Róza néni kiskonyhájának kéményből felszállva lehet olyan fantasztikusan jó illatú. Az öreg sparhert füstjének illata kezdetben a gyermekkor gondtalanságát, anyám ölének melegségét, biztonságát hozza emlékezetem előterébe, s aztán bizony magához a tűzhelyhez fűződő fantasztikus ételek is előbukkannak íz- és illatemlékeim tárházából: héjában és persze sült krumpli szalonnával, kacsazsírban sült káposzta hagymával, tejfölös gánica...

Jól van ez így, ahogy van. Õsszel, a visszavonulás alkalmával kertünkkel együtt gondolatainkat is átgereblyézzük, és jó ha a haragtól, méregtől megszabadulunk, száműzzük szívünk éléskamrájának polcairól a rossz érzéseket: Gyanakvó cinke-nesz, Avartűz, borveres. Zord ágak rácsa közt madártoll lengedez. Hűvösen csöng a nap. Szívedben nincs harag? (G.G.)
Forrás: Szantál

Bezárás