Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Az agyi katasztrófa 7 előjele - te is veszélyben vagy

Közzétéve: 2020. 08. 02. Forrás: Magyar Stroke Társaság
Értékelés

A szélütés az agy vérellátási zavara következtében létrejövő működészavar, mely maradandó károsodásokat vagy halált okozhat. Bárhol, bárkinél, bármikor.

 
Alapvetően két formája ismert: az agyi infarktus, mely az esetek kb. 80%-ban fordul elő, ekkor az adott agyterület nem kap elégséges vért a funkciók ellátásához, illetve az agyvérzés, az esetek kb. 20%-ban, amikor vér lép ki az érpályából és így roncsolódik az agyállomány. Sajnos a betegség "ellenszerét" nem ismerjük, ezért is nagyon fontos a stroke, illetve az ismétlődő stroke-ok megelőzése (az első szélütés után tízszer nagyobb az esélye egy újabb eseménynek, ami az esetek többségében lényegesen súlyosabb, mint az azt megelőző).

A STROKE TÜNETEI

A stroke legtöbbször a reggeli-délelőtti órákban alakul ki, az esetek többségében a következő fenyegető tünetei és előjelei lehetnek:

  • féloldali végtaggyengeség- bénulás
  • átmeneti látásvesztés az egyik szemen
  • kettőslátás, látótérkiesés
  • beszéd megértési zavarok,
  • szóformálási nehézségek
  • zavartság, szédülés, fejfájás
  • hirtelen fellépő eszméletvesztés

Ezek a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, és együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak.

 

A szélütés utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodások elkerülése szempontjából kritikusak, ezért már a szélütés gyanúja esetén is azonnal mentőt kell hívni.

 

Tévhit, hogy a stroke csak az idősek betegsége, fiatal és középkorú felnőtteknél, illetve gyerekkorban is felléphet (betegek körülbelül egyharmada 65 év alatti). Előfordulásának valószínűsége a kor előrehaladtával nő, ami azzal áll összefüggésben, hogy a szív rendellenességei (infarktus, ritmuszavar), illetve a háttérben gyakran álló érszűkület, mely az általános érelmeszesedés talaján jön létre, ebben a korban gyakoribbak.

Forrás: Magyar Stroke Társaság