Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Hogyan éld túl a temetésedet?

Közzétéve: 2020. 07. 20. Írta: Szendi Gábor Forrás: klinikai szakpszichológus
Értékelés
Ez a cikk 23 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ma már ez a kérdés megoldott, legjobb a hamvasztás – írja a bizarr témáról a szerző. De egykoron nemegyszer tetszhalottakat temettek el, akik aztán a föld alatt tértek magukhoz.

Rossz belegondolni is... és mégis, van, aki képes eltemettetni magát önként – és túl is éli.
 

Edgar Allan Poe egész élete olyan volt, mint rémnovellái, talán ezért is rettegett attól, hogy vele még az is megtörténhet, élve fogják eltemetni. Ez irányú rettegéseit egy novellájában próbálta meg átadni olvasóinak. Ebben alteregója mindenféle óvintézkedéseket tesz, hogy esetleges halála és eltemetése után, ha netán mégis feltámadna, miként tudjon jelt adni a külvilágnak.

Egy nap aztán mégiscsak arra ébred, hogy ott fekszik a koporsóban, és sehol a csengő zsinórja. Az a film sem egy Walt Disney-történet, amelyben egy rab a börtönorvos segítségével rafinált szökési trükköt eszel ki; ha valaki meghal a börtönben, ő majd bebújik mellé a koporsóba, a koporsót kiviszik a temetőbe, ott elföldelik, s mikor minden elcsendesül, a börtönorvos kiássa őt. A terv remekül megy, váratlanul meghal valaki, hősünk elrejtőzik a koporsóban, és már el is temették. Mit meg nem tesz az ember a szabadságért. Ám a hulla mellett, hat lábnyira a föld alatt, unalmas a várakozás; hősünk érdeklődése a holttest felé fordul, és rá kell döbbennie, hogy koporsótársa nem más, mint a börtönorvos maga.

A szentpétervári orvos esete

Hogy ezek a fikciók által felkorbácsolt félelmek nem alaptalanok, azt számos olyan eset illusztrálja, amikor ilyen-olyan okból exhumált koporsók belső falán bizony a föld alatt újraéledt emberek kétségbeesett szabadulási próbálkozásainak és pánikállapotának nyomait lehetett felfedezni.

Szentpétervárott történt meg az az eset 1886-ban, hogy egy orvost halottnak vélve eltemettek, és mikor a gyászolók már elmentek, a sírásók, akik körletrendezést tartottak, különös hangokat hallottak a mélyből. Kiemelték a koporsót a sírból, és mikor felnyitották, nyilvánvalóvá vált, hogy az orvos nemrég még élt, de mire kimentették volna, megfulladt. Képzeljük csak el, ahogy körmeinket a deszkába vájva iszonyú rettegésben vergődünk, aztán megfulladunk, miközben esetleg csak pár lépésnyire fölöttünk emberek sóhajtoznak, és melengeti őket a napsütés.

Rövid kulturális ajánlatunk után akár egyfajta megoldási lehetőségként is értékelhetjük az indiai fakírok különös képességeiről szóló beszámolókat, és elképzelésünk is lehet arról, mivel kell megküzdenie annak, akit saját akaratából élve eltemetnek.

Az eltemetett emberek

Az 1800-as években élt egy Sandhu Haridas (a sandhu annyi mint „fakír”) nevű jógi, akiről különös történeteket meséltek. Állítólag egy misszionárius éppen egy csónakban próbálta őt megtéríteni Krisztus tanaira, mire a jógi megkérdezte: mit tudott az az ember, hogy neki az ő követőjévé kéne válnia. „Olyanokat cselekedett, amik isteni hatalmát mutatták”, felelte a misszionárius. „Tudott például a vízen járni”, mutatott ki a csónakból. „Mi ebben a különös?” – kérdezte Haridas, azzal kilépett a csónakból, és sétálgatni kezdett a vízen.

A történet persze inkább tűnik a nyugati gondolkodás megcsúfolásának, mint igaznak, de ugyanerről a Haridasról írták le az első, jól dokumentált élve eltemetést is.

Ranjit Singhnek, Pandzsábia híres felvilágosult maharadzsájának fülébe jutott Haridas jógi különös szokása, hogy időnként eltemetteti magát, majd újra feltámad. Magához hívatta a fakírt, és palotája kertjében, szigorúan ellenőrzött körülmények közt megismételtette vele a produkciót. A jógi egy 1,2 m magas, 1 m oldalszélességű faládát rendelt, amelybe némi előkészület után a szokásos lótuszülésben helyezték be tanítványai. A ládát lezárták, eltemették, a sír fölé árpát vetettek, majd hat héten át szigorúan őrizték a sírt.

Hideg test, meleg fej

Felnyitáskor a népes vendégseregen kívül külföldi orvosok is jelen voltak. Az árpa már szépen kihajtott, a sír érintetlen volt. A kiemelt ládában a fakír vállára ejtett fejjel, megmerevedett testtel ült, akár egy halott. Orvosok vizsgálták meg a hideg testet, és mivel pulzus nem volt tapintható sem a csuklóján, sem a halántékán, megállapították, hogy halott, bár furcsának találták, hogy a fakír feje meleg.

Kihámozták a testet a ládából, és a fakír teste egyszerre csak görcsbe rándult, megindult a légzés és a szívverés, és a fakír síri hangon megszólította a közelében ülő maharadzsát: „Most már hiszel nekem?”. Fél óra múlva a fakír már sétálgatni tudott. Az esetet 1837-ben közölte egy indiai orvosi szaklap.

Azt is tudjuk, hogyan készült fel Haridas az élve temetésre. A jógi már hónapokkal előtte koplalni kezdett, amit úgy kell érteni, hogy az amúgy is vérszegény vegetáriánus fakír tovább csökkentette az étrendet. A temetés előtti napokban már csak kevéske tejet ivott és hashajtózta magát, hogy kitisztuljon, végül az utolsó két napban már koplalt. Gyomrát egy 27 méteres vászonszalag lenyelésével és visszaöklendezésével tisztította ki. A koporsóba való beköltözés előtt orrát, fülét viasszal tömte be, nyelvét hátrahajtva lezárta garatát. Ehhez már korábban átvágta nyelvgyökét.

Persze egy eset nem bizonyít semmit, és messziről jött ember és újság azt mond és ír, amit akar.

A cikk folytatásában modern kori tudományos vizsgálatokról olvashatnak, valamint arról: valóban igazolható, hogy a jógik úgy játszanak a testükön, mint a zenész a hangszerén. A folytatás olvasása a Tények és Tévhitek portálon való regisztrációt igényli, ami csupán az e-mail cím megadásából áll. A hírlevélre való feliratkozással olvashatja tovább a cikket. A regisztrációhoz és az olvasáshoz kattintson ide.

(Forrás: Tények-tévhitek.hu)

Forrás: klinikai szakpszichológus