Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Bonyolult az életed? Lehet, hogy a neved miatt?

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

14 pszicho-fóbia! - Neked van?

Közzétéve: 2018. 07. 06. Írta: Sáfrány Zsófia Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 227 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pókfóbia, magunkban beszélés, szimmetria-tikk: 14 nő vall saját fura szokásairól és a pszichológus válaszol, hogy mi is lehet egy-egy tikk hátterében!

Sáfrány Zsófi beszélgetett Marosi Ági pszichológussal.
(megjegyzés: mit jelent a tikk? > szimptóma, fóbia, akaratlan mozdulat, neuropszichiátriai betegség egyik tünete)

1. Éjszaka összefont kézzel alszom és a lábamnak is a takaró alatt kell lennie, mert félek, hogy valaki megcsikizhet.

Válasz: E mögött a kiszolgáltatottságtól való félelem rejlik. A védekező testhelyzet a kontrollérzetünkért felelős. Ha mélyen és jól tudsz aludni ebben a testhelyzetben, akkor semmi komolyabb baj nincs szokásod hátterében. Bár az igaz, hogy így valószínűleg a kedvesed karjaiban sem fogsz tudni sosem elaludni!

2. Mindig a mások tányérjában lévő ételre vágyom, mindegy, mennyire szépen és gusztusosan van tálalva a saját tányéromon lévő étel.

Válasz: Tipikus női szokás. Ezen extrém vágy mögött általában attól való félelmünk lakozik, hogy az egyik döntésünk által elszalasztunk egy sokkal jobb lehetőséget. Rendeljük egyszer azt, amit a másik, és koncentráljunk az élvezetre!

3. Folyton attól félek, hogy elfelejtenek, ezért a biciklis túrákon mindig elöl haladok, és ha szórakozni megyünk, akkor is mindig kérem, hogy valaki kísérjen el a mosdóba.

Válasz: Az elfeledettségtől való rettegés hátterében állhat pl. az is, hogy a szülők elváltak, vagy esetleg az önbizalom hiánya is okozhatja. Beszéld meg a barátaiddal a problémádat, és hagyd magad meggyőzni arról, hogy senki sem feledett el!

4. 47 éves korom ellenére még mindig, minden éjszaka elalvás előtt az ágyból azt kémlelem, hogy ott van-e egy szörny.

Válasz: Ez a félelem egy gyerekkorban izolált eseményre vezethető vissza. Ha éjszaka nem kelsz föl többször hevesen dobogó szívvel, akkor ez a szokás inkább aranyos, mint beteges. Másrészt lehet, hogy éjszaka inkább mellőznöd kéne a horrorfilmeket!

5. Undorodom mindentől, ami ragad, a csomagoló anyagtól egészen a mézes üvegig.

Válasz: Ez nem tikk, hanem inkább túlzott finnyásság. Érdemes beszerezni néhány gyerkőcöt - alias ragacsszörnyek, - hogy legyőzzük eme viszolygásunkat!

6. Annyira viszolygok és rettegek a pókoktól, hogy ha meglátok egyet, akkor messzire elfutok, és csak akkor vagyok hajlandó visszajönni, ha már elpusztulva látom. Ha a pók előttem áll és elzárja a menekülési utamat, rádobok egy könyvet vagy egy edényt.

Válasz: A legkevesebb ember rajong a többlábú bogarakért. A probléma csak akkor válik súlyossá, ha a mindennapjainkat is befolyásolja a félelmünk. Ha pl. minden szobát lecsekkolsz, hogy van-e benne pók, mielőtt leülnél, az már a fóbia határát súrolja. Ha nem komoly a félelmed, akkor hagyd, hogy a férjed ellássa a feladatát a pókkal kapcsolatban!

7. Bár van jogosítványom, mégis mindent kitalálok, hogy ne kelljen vezetnem. Néha inkább iszom egy pohárkával, vagy akár azt hazudom, hogy ráültem a szemüvegemre.

Válasz: A jó hír az, hogy nem vagy egyedül! Sok ember-leginkább nők-félnek a kormány mögé ülni, de ez konkrétan csak ritkán kerül kimondásra. Az ok lehet az, hogy félünk, hogy valamilyen balesetet okozunk, vagy egyszerűen a rutin hiánya. Néha elég, ha elmész néhány extra autóvezetői órára.

8. Folyton pánikban vagyok, hogy elpirulok mások előtt, ezért szinte csak sötét bárokban találkozom új emberekkel.

Válasz: Emögött az a félelem áll, hogy érzelmeket mutass mások felé. Ha már szinte kerülöd a másokkal való találkozást, akkor az izoláció veszélyébe is kerülhetsz. Egyszerű megoldás lehet, ha bevallod pirulásra való hajlamodat, és együtt nevettek rajta a többiekkel. Ha komoly gondod akad ezzel a szokásoddal, akkor inkább menj el egy önbizalom-erősítő terápiára!

9. Az, hogy magamban beszélek, mindennapos számomra. Hangosan nevetek magamon, vagy kibeszélem a főnökömet, esetleg gondolatban flörtölök az újdonsült udvarlómmal.

Válasz: A monológok hasonlóak egy verbális naplóhoz. Segítenek, hogy rendszerezd a gondolataidat. Akkor van gond, ha képtelen vagy kontrollálni ezt a szokásodat és akár nyilvános helyen is beszélni kezdesz magadban.

10. Ha elindulok otthonról, biztosan visszafordulok többször, hogy elzártam-e a gázt.

Válasz: A kontrollkényszer tipikus esete. Betegesnek akkor mondható a szokásod, ha az elővigyázatosságod egyre több dologra terjed ki, és a végén mindent ellenőrizni akarsz. A kényszerképzetek feloldásában ilyenkor csakis terapeuta segíthet.

11. Ha éjszaka zárva vannak az ablakok, attól tartok, hogy megfulladok. Amikor egy sítúrán befagytak az ablakok, kényszerítettem a barátomat, hogy cseréljünk hotelt.

Válasz: A klausztrofóbia egyik gyenge fajtája ismerhető fel ebben a szokásban. Kiválthatja egy kellemetlen szituáció átélése, vagy egy élmény a gyerekkorból, mikor bezártak minket valahová. Ha a fóbiád nem erősödik, akkor teljesen átlagos tikked van. Lehet viszont, hogy jövőre inkább valami meleg helyre érdemesebb nyaralni menni!

12. Azokat a tárgyakat, amelyek szerencsétlenséget hoztak számomra, rendszeresen eltávolítom a közelemből. Mindegy, hogy mi és mennyibe került, biztos, hogy a kukában végzi.

Válasz: Emögött az a meggyőződés áll, hogy a tárgyak biztonságot adnak számodra. Ha kidobsz egy tárgyat, az az érzésed, hogy te irányítasz. Kár a sok szép ruháért!

13. Ijesztőnek találom a köldököt, ezért meredeken elutasítom a barátom bármilyen kényeztetését ezen a tájon!

Válasz: Ízlések és pofonok ugyebár. Ha idegenkedsz tőle, akkor semmiképpen ne kezdjétek a köldökből való eper-eszegetéssel a szexuális életetek felturbózását!

14. Szimmetria-tikkem van. Az újságoknak mindig ugyanolyan szögben kell lenniük az asztalon, és ha a barátom utánam jön az ágyba, kimegyek a fürdőbe és megnézem, hogy mindent rendben hagyott-e ott.

Válasz: Gyenge kényszerszimptómáról beszélhetünk, mikor mindent ellenőrizni akarsz. Az élet ugye tele van bizonytalansággal, neked ezeknek az apróságoknak az állandó jellege adja a biztonságot. Ha a lelki békéd ettől függ, akkor a barátod is biztosan jól érzi majd magát veled!
Forrás: Ezoterikus.hu