Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Modernkori szenvedélyek: drámává változó életek

Közzétéve: 2020. 07. 01. Írta: Viki Forrás: Freespirit.hu
Értékelés

Az úgynevezett modernkori szenvedélyek, mint amilyen a munkamánia, a vásárlási láz vagy épp az internetfüggőség, csokifüggőség, - tipikusan civilizációs ártalmaknak tekinthetők.

 

Édes élet

Azzal, hogy a csokoládé fogyasztásával endorfin, azaz boldogsághormon termelődik a szervezetben, keveseknek mondunk újat. Sokszor magyarázatnak is kitűnő ez a megállapítás, mikor szembekerülsz a kérdéssel: miért is fogyasztasz ennyi édességet? Persze ez az újkori szenvedély korántsem olyan veszélyes, mint a drogfogyasztás, mégis szót érdemel, a nők körében ugyanis egészen gyakran előfordul. Azon túl, hogy nem pótolja a „valódi boldogságot” egy-egy tábla csoki, az igazi édességfüggők egészsége is kárát láthatja az újonnan jött szenvedélynek. Az első jelek leginkább a bőrön, és az egyre kerekedő popsin mutatkoznak meg, hosszabb távon azonban a fogak épsége is veszélybe kerülhet

A boldogságpótlás mellett sokak számára jutalmazó szerepet tölt be a csokoládé- vagy a tortafogyasztás, ami szintén a hozzászokás veszélyét rejti magában. Hosszabb ideig tartó szellemi munka vagy stresszes időszak esetén fokozódik szervezeted szénhidrátigénye, ilyenkor aztán még könnyebben beleeshetsz az „édes csapdába”. Azt az érzetet, amit a csokoládéfogyasztás kivált, elérheted körülbelül negyven perc sportolással is, amivel nemhogy megspórolod a plusz kalóriákat, hanem meg is szabadulhatsz a fölöslegtől. Egyes felmérések szerint évente 30-40 kg cukrot fogyasztunk fejenként, ami közel duplája az optimálisnak tartott mennyiségnek. Legtöbben nincsenek is tudatában annak, hogy az édességek rabjává váltak, egy igazán egyszerű próbatéttel azonban te is megbizonyosodhatsz róla: egy héten keresztül szorítsd háttérbe édességvágyadat – ha ezt kellemetlen érzések nélkül be tudod tartani, akkor semmi ok az aggodalomra!


A leghelyesebb az lenne, ha vigyáznál, hogy a gyerekek se szokjanak rá a csokira, a probléma ugyanis sok esetben egészen kicsi korban gyökerezik! Ezt leginkább úgy érheted el, ha te magad is ellenállsz a csábításnak, és az édességek helyett inkább gyümölcsöt, zöldséget fogyasztasz!


A munka rabja

Ha egy határidős feladat végrehajtása miatt tovább maradsz az irodában, hazaviszed a munkát, éjszakába nyúlóan vagy hétvégén is az irodai dolgokkal foglalkozol, az tulajdonképpen még nem tekinthető kórosnak. A baj akkor kezdődik, ha mindez nemcsak átmeneti állapot, hanem általánosságban elmondható rólad. Ha valóban így éled az életed, akkor sem tudsz kikapcsolni, amikor nem a munkával vagy elfoglalva – már ha nagy ritkán adódik ilyen pillanat… Szervezeted állandó készenléti állapotra programozza magát, és képtelen megszabadulni a feszültségektől. Leginkább azok veszélyeztetettek, akik vezetői pozícióban dolgoznak, illetve akik elemző, tervező, döntéshozó, felelősséggel teli munkát látnak el. Maguk az érintettek észre sem veszik, hogy munkájuk megszállottjaivá váltak, sokkal inkább a környezet az, akinek feltűnik, hogy gondolatban folyton a munkájukkal törődnek.

 
 

Rosszabb esetben a munkamániás ember szabadidejét is kollégáival, üzletfeleivel, leendő üzletfeleivel tölti, ahelyett, hogy barátaival, rokonaival szórakozna. Nem egyszerű dolog felnyitni a munkamániások szemét, ha ugyanis szóba kerül, hogy elhanyagolja magánéletét, a válasz sokszor az, hogy „de hisz épp értetek teszem!” Hosszú távon bizony a kapcsolatok lazulásához vezethet a túlzásba vitt munka, s ez a fajta magánéleti kudarc további feladatvállalásra sarkallja az amúgy is „túlpörgetett” embert. Ez az állapot nemcsak a szerelmi-családi szálakat, hanem az egészséget is károsítja: amikor szervezeted ugrásra kész – és a munkamániások szervezete szinte a nap minden percében az – megemelkedik a vérnyomás, magasba szökik a pulzusszám és a vércukorszint. A munka rabjai kezdetben csak ingerültebbek a megszokottnál, türelmetlenné válnak, majd koncentrációs- és alvászavarok jelentkezhetnek.


Ha nem érkezik segítség, nő a depresszió kialakulásának kockázata, valamint fennáll az úgynevezett burn out, vagyis kiégés veszélye. A testi változásoknak köszönhetően nő a szívinfarktus esélye, de a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulása sem kizárt. Ha úgy érzed, hogy érintett vagy, fordulj szakemberhez, de a relaxációs programok és a rendszeres sport is segíthet rajtad.


Forrás: Freespirit.hu