Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Miért nem vesszük észre, ha hazudnak nekünk?

Közzétéve: 2020. 06. 16. Írta: forrás: Medipress Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 17 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miért van az, hogy egyesek anélkül képesek reagálni egy feltett kérdésre, hogy konkrét választ adnának rá? Egy nemrég az American Psychological Association által kiadott cikk új megvilágításba helyezi a mellébeszélés jelenséget...

 
...és segít, hogyan ismerjük fel, ha valaki nem teljesen őszinte hozzánk.

Az emberek általában azzal a céllal vizsgálnak másokat, hogy általános véleményt formáljanak róluk, emiatt pedig könnyebben elfogadják a mellébeszélést. A Journal of Experimental Psychology című online szaklapban nemrég megjelent kutatás szerint a limitált figyelem kapacitás lehet a másik oka annak, hogy sokan nem veszik észre, ha beszélgetőtársuk mellébeszél. A kutatók ezt egy korábbi kísérlettel igazolták, ami során a kosárlabda passzok számolásával megbízott önkéntes nem vette észre, hogy egy gorillaruhás férfi átsétál a pályán.

A mellébeszélést azonban könnyen kiszúrhatjuk, ha jobban odafigyelünk a másik fél válaszaira, vagy ha vizuálisan látjuk magunk előtt a feltett kérdést. Így a mellébeszélést akár 88 százalékban is képessé válhatunk kiszűrni. "A szavazók alulinformáltságára illetve félrevezetésére hivatkozva rengeteg politikai párt indított tájékoztató foglalkozásokat, amelyek során az emberek megtanulhatják kiszűrni, ha valaki mellébeszél. Amint látjuk, már nagyon egyszerű módszerekkel is hatékonnyá válhatunk a féligazságok kiszűrésében" - olvasható Dr. Todd Rogers és Michael I. Norton (Harvard Egyetem) cikkében.

A kutatók négy különböző felmérést végeztek összesen 1139, férfi és nő részvételével. Három kísérletben a résztvevők egy álpolitikai vitáról készült felvételt néztek meg, és egy online kérdőívet töltöttek ki. A negyedik kísérletben a résztvevők csak részleteket hallgattak meg a vitából és azután válaszoltak a kérdésekre.

Az eredmények alapján világosan látszik, hogy sokan nem emlékeznek az eredeti kérdésre, ha a beszélő egy hasonló kérdésre válaszol. Sőt, ezeket az embereket, akik nem az eredeti kérdésre válaszolnak, a kísérletben részt vevők hajlamosak voltak olyan pozitívan értékelni, mint azokat, akik a feltett kérdésre válaszoltak. Az önkéntesek általában csak akkor vették észre a mellébeszélést, ha a beszélő egy teljesen más kérdésre válaszolt, vagy ha belezavarodott mondandójába.

A mellébeszélés persze olykor hasznos is lehet, például ha nem szeretnénk megbántani valakit. "Ennek ellenére a mindennapi életben rendkívül fontos, hogy képesek legyünk felismerni az apró hazugságokat" - foglalták össze a kutatók.
Forrás: Ezoterikus.hu