Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Az 5 legnagyobb félreértés a jóga körül

Közzétéve: 2020. 06. 06. Írta: Vadász Ákos Forrás: www.szurja.hu
Értékelés
Ez a cikk 27 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ez a cikk azt a köztudatban lévő, jógával kapcsolatos öt fő félreértést hivatott tisztázni, mellyel gyakran találkozhatsz, és nagy mértékben hozzájárul a jóga téves megítéléséhez.

Tudod mit válaszolt a világhírű jógatanár, B. K. S. Iyengar fia, Prashant Iyengar, mikor megkérdezték tőle, mit szól hozzá, hogy a jóga milyen gyorsan terjed? "Nem a jóga, hanem a jógáról kapcsolatos félreértés terjed futótűzként"

Első félreértés: a jóga egy indiai mozgásrendszer, mi több, a jóga egy sportág

Helyesbítés: a jóga egy indiai bölcseleti rendszer, nem torna, nem sport

A jóga a hat klasszikus indiai bölcseleti rendszer egyike. Számos irányzata van, és némelyikben egyáltalán nincs semmiféle mozgás, míg mások nagy hangsúlyt fektetnek rá.
A jóga gazdag eszköztárral rendelkezik, hogy a célját elérje, és az adott irányzat jellegzetessége, hogy tartalmaz-e ászanákat, vagyis testtartásokat.

Az ászanák célja sem az, hogy jól megtornáztassanak, hanem annak elérése, hogy a tudati kettősségek (levertség -- nyugtalanság, öröm -- bánat) ne zavarják meg a tudat nyugalmát.

Az ászanáknak persze vannak egyéb kedvező mellékhatásai:

* a betegségek megszűnnek,
* a sérülések meggyógyulnak, legalábbis enyhülnek,
* erős, hajlékony, szép és egyensúlyban lévő test,
* életerővel töltik fel a finomtestedet.


Második félreértés: a jógához hajlékonynak kell lenni

Helyesbítés: a jóga gyakorlása során a hajlékonyság kifejleszthető, így merev izomzatú, ízületű embereknek kimondottan ajánlott

Nem az a jógi, aki a nyakába teszi a lábát, pusztán azért, mert hajlékony. A hajlékonyság nem előfeltétele, hanem következménye a jógának.

Egy zárt, görcsös, merev testben nehezebben kering az életerő, míg a nyitott, laza és hajlékony testben könnyebben áramlik.
Létezik túlzott hajlékonyság, mikor a test nélkülözi a szilárdságot a hajlékonyság mellé, az ilyen ízületek könnyen kificamodnak.

A jógával egy olyan test építhető föl mely egyszerre erős, szilárd és hajlékony.


Harmadik félreértés: a jóga célja az egészségmegőrzés, illetve öngyógyítás

Helyesbítés: a jóga célja a Szellem megkülönböztetése és elkülönítése mindattól, ami nem az, illetve az egyéni Szellem és az egyetemes Szellem egyesítése

Az egészség az ember természetes állapota, mely a jóga gyakorlása által magától helyreáll.
A betegség a tudatot eltérítő kilenc akadály közül az első, melyet azért kell megszüntetni, hogy a jógi sikeresen elérje a jóga célját!

Egy betegség elvonja a figyelmet, és azok a finom erők, melyek a megismerést lehetővé teszik, a beteg testrészbe, szervbe áramlanak először. A betegség csökkenti az ember rezgésszintjét, és bizonyára Te is tudod, alacsony rezgésszinttel nem tudunk a magasabb rezgésszintű szellemi tartományokat megismerni.

A jóga az egészséges emberé! A tulajdonképpeni jóga igazából az egészség visszaszerzése után következik.

Úgy vélem, a fő ok, hogy a harmadik félreértés elterjedt, a kommunista rendszer jógaellenes szemlélete volt.
Abban az időben a jógát csak az egészségmegőrző torna álcája alatt lehetett gyakorolni, és így ivódott be a köztudatba.

A másik ok pedig az, hogy ma mindenki beteg, és a betegség okozta szenvedés kényszeríti rá az illetőt a jóga gyakorlására, ezért ez az egyik fő indítéka, hogy miért kezd valaki jógázi.


Negyedik félreértés: létezik testi jóga szellemi jóga

Helyesbítés: csak egyetlen jóga létezik, nem léteznek csak testi vagy csak szellemi irányzatai

A jóga anatómiai-fiziológiai-energetikai-érzelmi-tudati-szellemi út. Amilyen testtel csak rendelkezik az ember, azzal a jóga mind foglalkozik, mind fejleszti. (Ha a hitrendszeredben az emberre vonatkozó más felosztást használsz, helyettesítsd be azt!)

Hogyan is tudnánk tökéletesíteni magunkat, ha valamelyik részünkkel nem foglalkozunk?!

Sokszor - tévesen - a hatha jógát nevezik csak testi jógának, és le is nézik ezért. Azonban ha egy hiteles írást, a hatha jóga pradípikát föllapozod, többé nem lesz kérdéses, hogy a hatha jóga tartalmazza a szellemi részt (összpontosítás, elmélyülés stb.) is.


Ötödik félreértés: a jóga során a földön kell feküdni, hemperegni, lazítani, lassú mozdulatok jellemzik

Helyesbítés: a jóga ászanái tartalmaznak mind könnyű, mind rendkívül nehéz elemeket, csakúgy, mint ahogy a lassú és gyors, dinamikus ászanagyakorlás is jellemző, az adott irányzattól függ

Ha erős jógaórán szeretnél részt venni, ajánlom figyelmedbe az Iyengar-jógát és az astánga vinjásza jógát.

Forrás: www.szurja.hu