Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Az öngyilkosság okai, motivációi, jelei

Közzétéve: 2020. 04. 23. Írta: Sáfrány Zsófia - Ezoterikus.hu Forrás: Michael Abbadon nyomán
Értékelés
Ez a cikk 37 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyilkosság a lexikon szerint azt jelenti, hogy valamilyen alantas okból kioltjuk valaki más életét, mint pl. gonoszság, féltékenység, hatalomvágy. Azonban ilyen okból senki nem öli meg saját magát!

 
„Különös érzés a ködben sétálni! Minden bokor és kő magányos,
egyik fa sem látja a másikat, mindenki egyedül van.
Az élet csupa öröm volt számomra, amikor az életem még fénnyel volt teli; most,
mikor köd száll le a földre, senki nem látható többé számomra.
Igaz, senki sem bölcs, aki nem ismeri a sötétséget, amely elszakíthatatlanul
és csendesen elszakítja mindentől őt.
Különös érzés a ködben sétálni! Az élet magány. Egyik ember
sem ismeri a másikat, mindenki egyedül van.”
Herman Hesse


Öngyilkosság vagy szabadon választott halál

Az öngyilkosság azt jelenti, hogy megöli valaki saját magát. Saját magamat ölöm meg.
Egy ellentmondás önmagában.
A gyilkosság a lexikon szerint azt jelenti, hogy valamilyen alantas okból kioltjuk valaki más életét, mint pl. gonoszság, féltékenység, hatalomvágy. Azonban ilyen okból senki nem öli meg saját magát!

Szabadon választott halál

A pszichológiában ilyen jelenség nem létezik!

A pszichológusok meg vannak róla győződve, hogy olyasmi, mint a szabadon választott halál, nem létezik, mivel a tudásuk szerint az öngyilkosságot mindig valamilyen krízis - mindegy milyen fajtája - váltja ki, mint pl. kényszerhelyzetek, pszichiátriai betegségek. A szaknyelvben olyan kifejezések vannak, melyek egyben a tett

kiváltó okai:

Pszichés betegségek: depresszió, skizofrénia
Függőségek: alkoholizmus, drogfüggőség, gyógyszerfüggőség
Preszuicid szindrómák: a személyiség beszűkülése, mely a saját személye ellen irányuló agresszivitást jelenti.
Nárcisztikus krízisek: a nárcizmus jelentése: önimádat
Munkanélküliség
Az élet értelmének a hiánya
Vallási motivációk: reinkarnáció utáni vágy, a mennybe menetel utáni vágy.

Legtöbbször ún. esettanulmányokkal adnak magyarázatot az igazukra. Sokszor valóban a fenti okok szolgálnak alapul az öngyilkosságokhoz, illetve azt is hozzá kell tenni, hogy a legtöbb ember, aki megmenekül a kísérlete sikertelensége által, nem nagyon akar még pszichológusokkal is tárgyalni a bizonytalanságáról. Illetve léteznek olyan emberek is, akik az életüket egyfajta tétként teszik fel arra, hogy végre felhívják magukra mások figyelmét. Õk azok, akik általában többször is kísérletet tesznek érzelmi zsarolás céljából.

Vagyis nem is létezik olyan, hogy szabadon választott halál?

Az öngyilkosság nem több, mint félresikerült kiáltás azért, hogy végre valaki foglalkozzon velük? Egy pszichés betegség kicsúcsosodása?

Létezik az ún. bilanzszuicidium, mely során valaki hosszas tűnődés után dönt úgy, hogy ez lesz az igazi megoldás az élete gondjaira. A szerző maga azt vallja, hogy létezik olyan szabadon választott halál, mely független döntésként értelmezhető minden külső vagy belső benyomástól, kényszertől. A szabadon választott halál mintegy az individuum legmagasabb szintű kinyilatkoztatása. A saját végzet meghatározása.

Az okkeresés, vagyis a nagy kérdés: „Érdemes-e holnap felkelni?”

Sokan azt válaszolják erre a kérdésre, hogy azért érdemes felkelni, hogy az ember munkába menjen, hogy a családját és önmagát el tudja látni. Azért, hogy előre jussunk és legyen belőlünk valaki.

De mi rejlik e motiváció mögött? Miért teszik az emberek, amit tesznek?

A legfőbb kérdések, melyeket feltesz az ember saját magának a félresiklás pillanatában, a következők:

Miért élek?
Miért kell élnem?
Miért akarjak élni?
Csak azért éljek, hogy létezzem?
Élem az életemet, vagy csak létezem?
Mit jelent számomra az élet, és mit jelent a létezés?

„Az öngyilkosság gondolata egy igen erős vigaszszer; általa sok rossz éjszakán teszi túl magát az ember.” Nietzsche

Depresszió, mint az öngyilkosság legfontosabb oka:

Ez egy igen komoly betegség, melyben szinte annyian távoznak el az élők sorából, mint a közlekedési balesetek áldozatai. A depresszió okozta öngyilkossági kísérletek után hátra maradt tartós sérülések és fogyatékosságok számát nem is említve.

A depressziósoknak vajmi kevés vigaszt jelentenek az olyan mondások, minthogy: A felhők felett mindig süt a nap, vagy hogy: Légy boldog, hogy élsz! Aki valaha átélt már egy mély depressziót, kicsi valószínűséggel becsüli le a depressziósok személyiségének erősségét.

A depresszió biológiai okai:

A depresszió az agy anyagcsere működésének zavara miatt következik be. A hírvivő anyagok, mint pl. a szerotonin, noradrenalin, dopamin túl kicsi arányban vannak jelen az agyban, mely tüneteket okoz. Organikus zavarok is bekövetkeznek pl. az idegek, a hormonok működésében is.
Az antidepresszáns gyógyszerek az idegrendszerre hatnak, mely által a hírvivő anyagok tovább tartják meg hatásukat vagy megnövelik a hírvivő anyagok számát. A kúra 1-4 hetes.

A depresszió pszichológiai magyarázata:

A depresszió akkor következik be, ha egy múltbeli esemény nem került feldolgozásra, mint pl. valakinek az elvesztése. Más okok lehetnek: súlyos testi betegség, életmódváltozás, „természetes” életkrízisek, mint pl. a pubertás kor.

Tulajdonképpen nem lehet megmondani, hogy mi okozza a depressziót, azonban az teljességgel kizárható, hogy a depressziós betegek saját maguk okozzák szenvedésüket.
 
S.O.S.

A kiutat csakis a szakszerű segítség jelentheti. Először is: nem szabad lebecsülni egy ember depressziós tüneteit, nem szabad elsiklani az állandó mélabús állapota felett! Fel kell ismerni, hogy komoly betegséggel állunk szemben, és nem szabad szégyenlősségből vagy a család jó híre érdekében eltusolni a segítségkérést.

Emellett segíteni kell a betegnek, hogy újra rátaláljon az élet ízére, vagyis foglalkoztatni kell, kiültetni a napra vagy olyan feladatot adni neki, amitől hasznosnak érzi majd magát újra!
Forrás: Michael Abbadon nyomán