Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

7 tipp a kóros álmatlanság ellen

Közzétéve: 2021. 02. 07. Írta: forrás: Medipress Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 27 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem tudsz aludni? Ne aggódj, nem vagy egyedül. Emberek milliói szenvednek éjszakánként, hánykolódás, álmatlanság, fáradtság. Egy cipőben járunk, de van ellenszer?

 
Az Egyesült Államokban található Nemzeti Alvás Alapítvány (NSF) felmérései szerint az amerikaiak egyharmada küzd napi szinten az álmatlansággal. Az utóbbi évek gazdasági és megélhetési problémái csak még tovább növelték az álmatlanságban szenvedők amúgy sem alacsony számát. A felmérési adatok szerint az amerikaiak 72 %-a alszik kevesebbet a napi ajánlott 8 óránál, sőt 20 százalékuk még 6 órát sem képes egyhuzamban aludni.

Az alváshiány sajnos sokkal nagyobb gondokat is okozhat, mint a fáradtság: komolyan károsíthatja a kognitív funkcióinkat, valamint érzelmi és egészségügyi állapotunkra is károsan hathat. A krónikus alváshiány olyan súlyos betegségeket okozhat, mint a depresszió, az elhízás, a magas vérnyomás, különböző szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és a szorongásos tünetegyüttesek. Az alváshiány a közúti balesetek számát is jelentősen növeli, a fáradt sofőrök ugyanis veszélyesebbek, mint azok, akik ittasan ülnek a volán mögé.

Te is azok egyike vagy, akik nem jutnak hozzá a napi szükséges alvásmennyiséghez? Íme, néhány tipp, ami segíthet a nyugodt és megfelelő éjszakai pihenésben.

1. Tartsuk magunkat a napi beosztáshoz

Próbáljunk meg lehetőség szerint minden nap ugyanakkor lefeküdni és felkelni a hétvégéket is ideértve. Testünk hamar megszokja a rendszerességet és így nem lesz gondunk az elalvással.

2. Ne együnk nehezet és ne igyunk alkoholt lefekvés előtt

Kerüljük az étkezést alvás előtt három órával. Lehetőleg ne fogyasszunk alkoholt késő este. Bár egy-két ital segíthet az elalvásban, az éjszaka folyamán az alkohol kiürülésével felébredhetünk, és még nehezebb lesz az elalvás.

3. Testedzés

Végezzünk testedzést hetente többször legalább 30 percig. A testmozgás lehetőleg vegye igénybe az egész testünket és rendesen izzadjunk meg a végzése közben.

4. Nyugodt környezet

Hálószobánk legyen sötét, csendes, hűvös és levegős. Ha szükséges, akasszunk fel sötétítőfüggönyt, vagy tegyük át fekhelyünket egy kevésbé zajos helyre.

5. Csak alvásra és szeretkezésre használjuk hálószobánkat

Hálószobánkból száműzzünk minden zavaró elemet, így a televíziót, számítógépet és a telefont is. Lehetőség szerint csak pihenésre, alvásra és szeretkezésre használjuk a hálószobát.

6. Tanuljuk meg hogyan lazulhatunk el

Az egyszerű relaxációs technikák, mint a lassú rekeszlégzés, a progresszív relaxáció, vagy az irányított képi relaxáció segítenek a feszültség levezetésében és testünk ellazításában.

7. Ne féljünk az elalvástól

A 22-es csapdáját könnyebb elkerülni, mint gondolnánk: ahelyett, hogy amiatt aggódnánk, hogy nem tudunk elaludni és másnap egész nap használhatatlanok leszünk, gondoljunk arra, hogy bármennyit is alszunk, az jót tesz szervezetünknek, és hogy másnap mindenképp el tudjuk végezni munkánkat. Az ébresztőórát lehetőleg fordítsuk meg, hogy ne aggódjunk amiatt, mennyire késő van, és mennyi idő van még felkelésig.

 

Forrás: Ezoterikus.hu