Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Az agyi katasztrófa 12 előjele, okai, rizikófaktorai!

Közzétéve: 2018. 02. 06. Írta: Erika Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 348 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Agyvérzésről (stroke) akkor beszélünk, ha az agyi vérnyomás kóros csökkenése következtében az agy egyes részeinek vérellátása megszűnik, vagy vérzés lép fel az agy állományában.

 
Ennek következtében az agy egyes részei súlyosan károsodnak, elhalnak. Az agyvérzés a leggyakoribb olyan betegség, mely a független életvitelt gyakorlatilag teljesen lehetetlenné teszi. Statisztikai tény, hogy a fejlett országokban a harmadik leggyakoribb halálok. Hazánkban évente 40-50 000 beteg kerül kórházba ezzel a problémával. A betegség kimenetele és a tünetek súlyossága függ az agyi károsodás helyétől.

Az agyvérzés tünetei:

- zavart viselkedés (különösen, ha ez váratlan)
- beszédzavar, beszédképtelenség
- szédülés
- erős – migrén szerű - fejfájás
- indokolatlan látászavarok
- hányinger, hányás
- eszméletvesztés
- féloldali érzékzavar, érzékkiesés vagy bénulás

Rizikófaktorok:

Ez a kifejezés leginkább az agyvérzéssel való gyakori társulást jelenti, és nem feltétlenül jelent valódi, ok és okozati kapcsolatot. Hisz léteznek egyértelműen igazolt és lehetséges rizikófaktorok. Ezek egy része általunk egyértelműen és bizonyítottan befolyásolható, de van köztük olyan, amely tőlünk független, ilyen pl. az életkor, vagy a nemiség.

Igazolt okok:

- magas vérnyomás
- dohányzás (napi 10 cigarettánként akár 50 %-kal növekszik a stroke kockázata!)
- kábítószer fogyasztás
- cukorbetegség
- emelkedett összkoleszterinszint
- érrendszert érintő betegségek
- rendszeres testmozgás hiánya
- elhízás
- fokozott só bevitel
- egyéb lehetséges kockázati tényezők (horkolás, alvási apnoe, depresszió, stressz, a stroke családi halmozódása fogamzásgátló szedése, terhesség, migrén...)

A felsorolásból kitűnik, hogy az életmódnak kulcsfontosságú szerepe lehet a stroke elkerülésében.

Az agyvérzés nem kizárólag az időskorúak betegsége, sajnos könnyen előfordulhat csecsemőknél, kisgyermekkorban, és fiatal felnőtteknél egyaránt, de való igaz, hogy idősebb korban gyakoribb az előfordulása.

A betegség kimenetele, rehabilitációja:

Az agyvérzésen átesettek közül minden harmadik beteg életét veszti, a túlélők fele pedig a következő 5 évben hal meg, ismétlődő előfordulás miatt. A szélütést elszenvedett betegek esetében az idegrendszer összes vagy legtöbb eredeti működése visszatérhet a rehabilitációs kezeléseknek köszönhetően. Mások fizikailag és szellemileg is károsodnak, képtelenek lesznek önállóan mozogni, beszélni vagy enni. A kevésbé súlyos tünetekkel járó esetek többségében a kórház elhagyása után idővel néhány mozgás visszatérhet, és a betegek végül képesek alapvető szükségleteik ellátására. A maradandó tünetek és a lassú felépülés miatt a beteg kezelése nagy terhet róhat a családokra.
Forrás: Ezoterikus.hu