Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

A méhnyakrák 5 tünete, 6 kockázati tényezője!

Közzétéve: 2020. 12. 31. Írta: Kustra Erika Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 20 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Méhnyakráknak nevezzük a méhnyak hámeredetű rosszindulatú daganatát. A betegség gyakoriságát tekintve Magyarországon évente 2-3000 új megbetegedéssel számolhatunk.

 

A méhnyakrák az összes daganatos haláleset egytizedét teszi ki. A szöveti elfajulás leggyakrabban 25-40 év között jelentkezik, majd egyre súlyosabbá válik.

A megbetegedés fokozatosan alakul ki. A rák súlyosbodása orvosi besorolás szerint CIN (cervikális intraepiteliális neoplázia)0-IV-ig jól nyomon követhető. A CIN 0 a legenyhébb stádium, ekkor az elváltozások csak a hámra terjednek ki. A IV., legsúlyosabb stádiumban a daganat ráterjed a hólyagra és/vagy a végbélre, kilép a kismedencéből, távoli áttéteket ad. A méhnyakrák megelőzésének a célja a CIN minél korábbi felismerése.

A méhnyakrák kialakulása

A tudomány jelenlegi állása szerint a betegség kialakulásában nincs jelentős szerepe az öröklődésnek. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek ismerten növelik a méhnyakrák kockázatát.

Ezek közül a legjelentősebb a humán papillomavírussal (HPV) való fertőzöttség. A HPV egy 75 vírust tartalmazó víruscsalád egységes elnevezése, ezek közül 15 vírusnak bizonyítottan köze van a rák kialakulásához. A HPV szexuális úton terjed, és igen gyakori a fertőzöttség mindkét nem körében. Becslések szerint a nők 50 - 80%-a az élete folyamán fertőződik HPV-vel. Ezen fertőzések többsége egy éven belül spontán megszűnhet, azonban azt nem tudja senki megmondani kinél fog megszűnni a fertőzés, és kinél indul el rosszindulatú folyamat. Fontos azonban tudni, hogy a legtöbb HPV-vel fertőzött nőnél nem alakul ki méhnyakrák, és a nők jelentős része nem is tud a fertőzöttségéről, mivel az tünetmentes.


MÉHNYAKRÁK? HARCOLJ ELLENE!

 

AZONNALI SEGÍTSÉGET ÉS ENYÜLÉST

 

AD A KRISTÁLYHARMONIZÁCIÓ KÖNYV,

 

RÁKKAL összefüggő PROBLÉMÁKRA is!

 

RENDELD MEG A KÖNYVET MOST!

 

KATT IDE VAGY A KÉPRE!

 
A HPV-vel való fertőződés esélyét növeli:

- szexuális élet korai megkezdése(18 év előtt)
- szexuális partnerek gyakori váltogatása
- szexuális kapcsolat létesítése olyan férfiakkal, akiknek több szexuális partnerük volt/van, illetve akik korán kezdtek nemi életet
- szexuális kapcsolat létesítése olyan férfivel, akinek szexuális partnere méhnyakrákos volt

Ma már elérhető az a HPV ellenes vakcina, mely a 9-26 év közötti korosztálynak biztosít védelmet.

Egyéb kockázati tényezők a méhnyakrák kialakulásában:

- etnikai hovatartozás (azon népcsoportoknál gyakoribb, ahol a nemi úton terjedő betegségek is gyakoribbak)
- tartósan fennálló szexuális úton terjedő betegség
- dohányzás (a rákkeltő anyagok sokszor a méhnyakon választódnak ki, roncsolva annak szövetállományát)
- magasabb életkor (leggyakrabban menopausa környékén alakul ki)
- tartósan legyengült immunrendszer (pl. HIV fertőzés esetében)
- méhnyak sérülés (többszöri szülések során)

A méhnyakrák tünetei

A betegség sajnálatos módon kezdetben tünetmentes, a tünetek már csak előrehaladottabb stádiumban jelentkeznek, akkor sem típusosak.

- vérzés a hüvelyből nemi aktus közben, után (kontakt vérzés)
- fájdalom a méhszáj területén aktus közben
- rendszertelen igen kevés vérzés
- alhasi panaszok
- szokatlan hüvelyi folyás

A méhnyakrák vizsgálata

A minél korábbi felismerés érdekében félévente, évente keresd fel nőgyógyászodat, aki elvégzi a szükséges szűrővizsgálatot. A vizsgálat során az orvos szövetmintát vesz a méhszáj, méhnyak területéről, amit aztán laboratóriumban, mikroszkóp alatt vizsgálnak meg. Az ezt követő manuális vizsgálat során egyik ujjával a hüvelybe nyúlva, másik kezével a hasfalat tapintva átvizsgálja a méhet, és a környező szerveket. A szűrővizsgálat része még a mellek áttapintása is. A beavatkozás fájdalmatlan, terhesség alatt is elvégezhető.
Fontos megemlíteni, hogy a vizsgálat nem nyújt 100%-os biztonságot. Léteznek álnegatív esetek, amikor nem mutatható ki az elváltozás. Az esetek 5-10%-ában fordul elő kóros eredmény, amely azonban a legtöbb esetben nem daganatot, hanem gyulladást, vagy spontán gyógyuló elváltozást jelez.

Te is tehetsz azért, hogy a vizsgálat minél nagyobb eséllyel sikeres legyen:

- ne a menstruáció idejére kérj előjegyzést a szűrésre
- ne végezz hüvelyöblítést a vizsgálat előtti 48 órában
- ne élj házaséletet a vizsgálat előtti 48 órában
- ne használj tampont, fogamzásgátló habot, zselét, hüvelykrémet vagy más hüvelyi gyógyszert a vizsgálat előtti 48 órában

Gyanús eredmények esetén kolposzkópos (speciális nagyító) vizsgálatot végez, és szövetmintát vesz a kérdéses területről (biopszia). Ha ezek után is betegséget jelez az eredmény, következnek a röntgen-, ultrahang-, tükrözéses vizsgálatok, melyek segítségével pontosan feltárható az elváltozás fokozata.

A méhnyakrák kezelése

A terápia lényegében az elváltozás súlyosságától függ, és szigorú orvosi protokoll szerint zajlik. Minél korábbi stádiumban van a betegség, annál jobbak a tökéletes gyógyulás esélyei. Leggyakrabban a műtéti beavatkozásokat, és/vagy sugárterápiát alkalmaznak. Súlyos áttétek esetében, vagy kiújuló daganatnál a kemoterápia is szóba jöhet.

 

Forrás: Ezoterikus.hu