Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

15 tény, amit nem tudtál az amulettekről!

Közzétéve: 2020. 08. 30. Írta: Sheila Paine Forrás: Amulettek c. könyve nyomán
Értékelés
Ez a cikk 24 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az anyag és forma kiválasztását ősidők óta erős szimbolika hatja át, - szerte a világon. A készítéshez felhasznált anyagokban rejlő – a készítő által felruházott – tulajdonságok teszik erőssé és különlegessé az amuletteket.

 
A legtöbb általános alapanyagot mindenhol használják, de vannak egyedien jellemző anyagok is, - különösen a Dél-Amerikai és Afrikai kontinensen.

Az általánosságban elterjedt amulettanyagok kiválasztását leginkább a hit és a vallás befolyásolja. A hit, mely szerint mindenben erő rejlik (akár negatív, akár pozitív); legyen az ritka vagy furcsa (idomtalan kő, meteorit), esetleg viselje magán az éjszaka jegyeit, pl.: bagoly, vihar. Hordozzon némi fizikai erőt magában egy ragadozó kicsorbult foga, vagy egy vadászmadár karma formájában. Legyen a légiességgel társítható, tollak és haj vagy szőr alakban. De akár felidézheti az emberiség alapvető nemiségét. Ha átható szaga, illata van (füstölők, szegfűszeg és fokhagyma), illetve ami az alsó világgal szoros kapcsolatban áll (kígyók és varangyok), netán még hangot is kelt (templomi harang és tam-tam dob), az különösen erős energiákkal rendelkező amulett lesz. Az sem haszontalan, ha csillog-villog (aranyflitterek, pénzérmék és gombok), vagy képes az ellenséget összezavarni (összegubancolt fonalak és megcsomózott rongyok), illetve ami az ellenséget a saját tükörképével szembesíti (tükrök és kék gyöngyök).

Az egyedi alapanyagok mindig az adott földrajzi közeg, helyi természeti környezetéből merítenek, de az egyetemes amulettekhez hasonlóan az egyediekhez is karmokat, csontokat és tollakat használnak, pl.: a kaméleon, a vakondok vagy a túzok testéről, illetve ott elterjedt fák kérgét, levelét, füveket, helyi kőzeteket és gyantafajtát alkalmaznak.

Az amulettek igen jelentős hányada vadállatok testrészeiből készül, és azok sajátos tulajdonságait használja fel: repül, ragadozó életmódú, képes visszanöveszteni valamely testrészét, éjszaka élénk.
Számos amulett tartalmaz valamilyen mágikus szert, és rendszerint tokban tartják, hogy megvédjék a külső hatásoktól. Az amulett-tartót és tartalmát egységként kell kezelni, mert nem véletlenszerű a párosításuk. Észak- és Nyugat-Amerikában és olykor Közép-Ázsiában is - a növényekből és gyógyfüvekből készült keverékeket bőrtokba vagy papírtasakba teszik, amelyre a Korán egyik szúráját, esetleg értelmetlen krikszkrakszot írnak. A gyógynövényes bőrtarsolyok kerek formájúak, míg a szent szövegek számára készült bőrtokok szögletesek. Ezeket vagy maga a gyógyító készíti, vagy az általa előállított amulettet elviszik a piaci vargához, és az amulett birtokosának vigyázó tekintete mellett - nehogy üres papírra cserélje a megírt amulettet - elkészíti a bőrtokot.

A Közel-Keleten és a Földközi-tenger déli partvidékén az amuletteket henger, négyszög vagy háromszög formájú ezüsttokba teszik, és ékszerként viselik, így állandóan maguknál tartják. Közép-Ázsiában a papír háromszögletűre hajtogatva kerül egy hímzett szövettokba, amelyet rojtokkal és bojtokkal díszítenek. Az ehhez hasonló, de fényes brokátból készült és flitterekkel díszített szövetháromszög apró tárgyak hatékony együttesét rejti, mint például egy kis darab köldökzsinór, halászháló, mennykő és templomi gyertya viasza, amit a görögországi Kárpathosz-szigeten viselnek amulettként. Az etiópiai koptok talizmánként viselt szent tekercseit kígyóbőrbe bugyolálják, a japán papírkabalákat pedig vörös fonallal tekerik körbe és kartondarabkára tűzve árulják, vagy brokátselyembe csomagolják.

Sok amulett több különféle anyag és szimbólum keveréke. Az olaszoknál acimaruta-t, vagyis a rutafát ezüstből formázzák, és minden egyes ágába más-más amulettet foglalnak bele. Ezek között szerepelhet fügét mutató kéz, miniatűr kulcs, kígyó, ló, szív, szarv vagy sellő, korall, Nap és Hold, csengők és sípok, mind sajátos oltalmazó erővel. A világ más tájain füzér vagy nyaklánc készül a különféle amulettekből, amelyben gyöngy, vörös fonaldarab, érme és porceláncsiga, az eszkimóknál pedig rozmáragyarból vagy fából készült állat- és emberalak sorakozik együtt bármivel, amit az illető hatékonynak gondol - egy szikladarabbal, valamilyen állati csonttal, szárított bőrrel, uszadékfával, vadlibából kiszedett madársöréttel, vaskolomppal és árusnál vett gyöngyökkel.

A sokféle összetevőből álló amulettek közül a legösszetettebb a madagaszkári muhara. Ennek alapja egy tömör, földből vagy homokból mézzel és zsírral gyúrt massza, amelybe különféle szimbolikus tárgyat ágyaz nak bele: szerencsét hozó ezüstpénzeket, olló darabkáját, amely feldarabolja a gonosz szellemet, ragadozó madár karmát, hogy erőt adjon, tüzelő macska mancsából kitépett karmot, galambtollakat, embert ábrázoló szobrocskákat, és ezt mind együtt egy dobozba vagy egy zebu szarvába helyezik.

A vallásos védelemnek és a természetes varázserőnek az ilyen egyvelegét lehetett megfigyelni a németországi és ausztriai pestisamulettek esetében is. A szentek papír képmásait különös formájú termések, kövek, vörös rongyok és hasonló tárgyak köré tekerték.

Az amulettek két ellentétes célja az odavonzás, illetve az elriasztás.

A csillogó tárgyak magukra vonják az ártó tekintetet, ezzel elhárítva viselőjéről a szemmel verés veszélyét. Hasonló módszert alkalmaznak a malajziai Nanusa-szigetek halászai, akik a kenujuk kicsinyített mását helyezik a csónakba, hogy az vonzza magához - mint a légypapír - a betegség szellemeit, és megóvja a kenu utasait.

Szintén hatékony, amikor a gonoszt jelképesen kisöprik vagy elmossák.
Amerikában egy szimbolikus seprű tisztítja meg a házat a gonosz szellemektől, míg a világ számos pontján, különösen Japánban, elmossa a gonoszt, ha az amulettet - általában ráolvasással kísérve - folyó vízébe dobják.

Sheila Paine: AMULETTEK

A MÁGIKUS, BAJÛZÕ ÉS SZERENCSÉT HOZÓ ERÕK VILÁGA


A könyv bevezet a mágikus, bajűző és szerencsét hozó erők világába. Több mint 400 színes kép kalauzol el bennünket a világ különféle tájaira, ahol a különböző kultúrák népei más-más anyagokból, célból készítettek bűvös erejű tárgyakat, de mindannyian hittek és hisznek ma is az amulettek erejében.

Néhány téma a kötetből:
- Járványok és betegségek
- Újszülöttek és menyasszonyok
- Utazók és vadászok
- Harcosok és fegyverzetük
- Test és lélek
- Ház és otthon
- Kereskedők és haszon
- Személyre szabott amulettek
- Boszorkányok és a pénz
- A bagoly és a macska
- Szemmel verés
- Szex és pénz
- Istennők és babák
- Villámlás és kövek

 
Szeretnéd megvásárolni ezt a könyvet? Megteheted! 1114 Budapest, Ulászló u. 8.
Szeretnéd megrendelni ezt a könyvet? Megteheted! Katt ide > CSER Kiadó

 

Forrás: Amulettek c. könyve nyomán

Bezárás