Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Bonyolult az életed? Lehet, hogy a neved miatt?

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

A rózsaszín miért nem a szerelem színe?

Közzétéve: 2018. 11. 03. Forrás: Jin és Jang a szerelemben c. könyv nyomán
Értékelés
Ez a cikk 256 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Oszlassuk félre végre azt a gyermekkori tévhitünket, hogy a szerelem színe a rózsaszín! Sok tanulmány foglalkozott a színek érzelmekre gyakorolt hatásával...

Napfényben, tehát színek között élünk. Színek között élünk, tehát minden pillanatban reagálunk rájuk. Ha egy ruhadarab színe nem tetszik, lehet akármilyen tetszetős a fazonja vagy gyönyörű az anyaga, biztosan nem vesszük meg.

Sok tanulmány foglalkozott a színek érzelmekre gyakorolt hatásával. A színek befolyásolják a terjedelem-, súly- és méretérzékelésünket. Egy szobában a világos színek tágasabb érzetet keltenek, a sötét falak pedig összenyomják a teret. A fekete tárgyak súlyosabbnak hatnak, a világos vagy kevésbé mély színűek könnyebbnek. A színek a hőérzetünkre is hatással vannak: ezért osztjuk fel őket meleg (mint a piros és a narancssárga) és hideg (mint a kék és a zöld) színekre. Élettani és lélektani hatásaik azonban a leglényegesebbek.

A piros izgató, szenvedélyes, agresszív és élénk, izgatóan hat az idegrendszerre, és serkenti az adrenalin termelődését. A narancssárga izgató, életteli és rikító. A sárga felpezsdítő, élénkítő és ragyogó, gyorsítja az emésztőrendszer működését. A zöld megnyugtató, megfontolt és közönséges vagy unalmas. A kék pihentető, ellazító vagy lehangoló és hideg, segíti a test kiegyensúlyozott állapotának megteremtését. A bíbor méltóságteljes vagy hiú és magányos.
Láthatjuk, hogy a házak és a szobák színeinek emberekre gyakorolt hatása sokkal összetettebb dolog, mint ahogy azt egyszerű képzettársításokkal meg lehetne jósolni. A színek hatását a kultúra és a hagyományok, a gazdasági, a földrajzi, a vallási tényezők ugyanúgy befolyásolják, mint a képzettség és az Ízlés. A színeket nem választhatjuk külön anyaguktól: a rózsa vörös színe másképp hat ránk, mint a vér vöröse.

A házainkban lévő színek esetében a leglényegesebb kérdés az, milyen mértékben szembeötlők. Ha piros ruhát viselünk, tulajdonképpen csak akkor látjuk közvetlenül a piros színt, amikor a ruhát fel- majd levesszük, egyébként valahol a tudatunk mélyén van. Ugyanakkor, ha egy szobát festünk ki piros festékkel, bárhová lépünk, szemközt találjuk magunkat vele. Ugyanaz a szín, de hatása meglehetősen különböző, mert más más mértékben vagyunk kitéve neki. Ha egyetlen szín hatása túl erős, könnyen megcsömörlünk tőle, és nem kapunk eleget más színek tápláló hatásaiból. Jegyezzük meg: egy színt nézve gyakorlatilag nélkülözzük a színskála másik hat főszínét.

A legújabb korban számos kutatást végeztek a színek emberekre gyakorolt élettani és lélektani hatásaival kapcsolatban. Az efféle kutatás gyakran nem érinti a színdominancia mértékének kérdését. Ez az egyik oka annak, hogy miért nem olyan egyszerű ezek alkalmazása a valós élethelyzetekben, mint ahogyan azt a laboratóriumi eredmények alapján feltételeznénk. A hagyományos feng shui általánosabb szint felől, jin és jang megvilágításában közelíti meg a jelenségeket. Ebből a szempontból egy-egy szín lehet nehéz vagy könnyű, hideg vagy meleg, összehúzódó vagy szétterjedő, és így tovább. Ez az oka, hogy a padlónak általában sötétebbnek kell lennie a plafonnál: a könnyűnek (jang) felül kell lennie, a nehéznek (jin) pedig alul.

Bizonyos színek társítása egyes tulajdonságokkal vagy alkalmazási lehetőségekkel hamar gépiessé és merevvé válhat, ezért gondokat okozhat. Több népszerű feng shui kézikönyv a színeket bizonyos tulajdonsággal kapcsolja össze: a tudást a kékkel, a hírnevet a vörössel, a szerencsét a szürkével, és hasonlók. Azt állítják, ezek a kapcsolatok egészen az ősi kínai pa kua (nyolc ősjel) fogalmáig vezethetők vissza. Azonban bárki, aki rendelkezik a nyolc ősjel tanára és a Ji Csingre (Változások könyvére, a kínai történelem egyik legősibb és legjelentősebb művére) vonatkozó alapismeretekkel, tisztában van azzal, hogy ezeknek az állításoknak nincs semmiféle elméleti vagy történelmi alapjuk, és a hagyományos gyakorlathoz semmi közük. Továbbá a sajátos összefüggések merev alkalmazásának sincs gyakorlati, józan ésszel belátható értelme. Csupán zavart okoz, ha ugyan nem kimondottan gondot, különösen, ha lakóhelyeken alkalmazzák.

Általában véve az a legjobb, ha a legegyszerűbb színkombinációkat használjuk. Akik bizonytalanok a színek kiválasztásában, jobb, ha a fehérnél vagy a törtfehérnél maradnak. Ez kissé unalmasnak tűnhet azok számára, akik sok, rafinált színegyeztetésekkel foglalkozó könyvet olvastak, és az olvasottakat mind alkalmazni is kívánják. Egy tanítványom elmondta, hogy úgy hitte, túlzottan leegyszerűsítem a dolgokat, ezért a háza kifestésekor a hálószobáját rózsaszínűre festette, de amint elkészült, olyan kellemetlenül érezte magát, hogy újra kellett festetnie. A rózsaszín árnyalatai egy üdvözlőlapon vagy egy rózsa szirmain romantikus érzéseket kelthetnek. Egy csupa rózsaszínre festett hálószoba viszont elsöprő hatású, a túlfokozott izgatottság érzetét váltja ki, és inkább idegességet teremt, mint gyengéd érzelmeket. Ennek az olvasó maga is utánajárhat.

A megfelelő szín kiválasztásánál a szoba méretét, a fény mennyiségét és a helyiség funkcióját kell figyelembe vennünk. Világos színeket akkor alkalmazzunk, ha a szoba a jang erősítését igényli, sötétebbeket pedig akkor, ha a jin befolyása szükséges. A meglehetősen félrevezető általánosítások elkerülése nélkül azonban nemigen mondhatjuk, hogy egy bizonyos szín mindenképpen előnyös vagy előnytelen egy bizonyos szoba esetében. Ha egy színt szeretünk, használjuk - csak arra ügyeljünk, hogy ne terheljük túl vele az egész helyiséget. Inkább fessük arra a részre, ahová a legritkábban tekintünk.
Ez a kötet új szemszögből tekint a szerelemre, és választ ad arra is, miként vonzhatjuk azt életünkbe. Egyszerű szavakba öntve emeli magasabb szintre a szexualitás, a kommunikáció, a testi és mentális egészség, a táplálkozás, az összeillés és különbözőség témáit, könnyen érthetően ötvözi a taoista filozófiát és a hagyományos feng shuit. Beavatást ad abba, miként használjuk helyesen e két filozófia alapelveit. Egy életmódot, egy életfelfogást közvetít, amellyel könnyebben kiigazodhatunk világunkban:

- segít új ismeretségeket szerezni, illetve gazdagabbá tenni meglévő kapcsolatunkat
- megmutatja, hogyan lehetünk jobb szeretők a keleti bölcsességek felhasználásával
- elárulja, miként befolyásolja párkapcsolatunkat az energetika
- külön fejezetben foglalkozik a szerelem és a romantika ideális „lakóhelyével”, azaz kifejti, hogyan támogatja azokat életterünk elrendezése és berendezése
- bemutatja, hogyan lehet ugyanezen cél szolgálatába állítani az étrendet, a testgyakorlást, a kommunikációt és a szexualitást
- tökéletes „felvilágosító” könyvnek is, mert egy fiatal emberpalánta kezébe adva sokat tehet azért, hogy sikerüljön egészséges, és minden szempontból éltető, tápláló kapcsolatokat kialakítania.
Szeretnéd megvásárolni ezt a könyvet? Megteheted! 1085 Budapest, József krt. 26
Szeretnéd megrendelni ezt a könyvet? Megteheted! Katt ide > Édesvíz Kiadó
Forrás: Jin és Jang a szerelemben c. könyv nyomán