Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Bonyolult az életed? Lehet, hogy a neved miatt?

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

Ideges vagy? Golyózz!

Közzétéve: 2018. 09. 15. Forrás: Terebess
Értékelés
Ez a cikk 222 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az akupresszúrához nincs szükség tűszúrásra, ugyanis ennél az eljárásnál az ujjakkal, vagy valamilyen eszközzel gyakorolunk nyomást a megfelelő pontokra.

Nagy előnye, hogy mindenki elsajátíthatja, viszonylag könnyű megtanulni, otthon és egyedül is végezhető.
 

Ezen kívül számos változata van ezeknek az ősi keleti gyógymódoknak, így a moxibusztió (az akupunktúrás pontok perzselő fűvel történő ingerlése), a kézrátevés (a kezelőről a kezeltre történő energiaátvitel), a köpölyözés, a fülakupunktúra és az akupresszúra két sajátos változata a talpmasszázs, valamint a kézakupresszúra, illetve ennek egy különleges változata: a tenyér ingerzónáinak gyógygolyókkal, az ún. Qi-gong - csikung - golyókkal való ingerlése. Mind a talpmasszázs, mind a Qi-gong golyókkal történő masszírozás azon a felismerésen alapul, hogy a talp és a kéz egyes területei energiapályák (meridiánok) révén kölcsönhatásban állnak a szervezet különböző részeivel. Ezek ingerlésével tehát lehet hatni az egyes szervek működésére.

E természetes gyógymódok az ősi kínai filozófiában gyökereznek

 

A kínai filozófia szerint nem csak a földi élet, hanem végső soron az egész univerzum létezése egy dualisztikus elven alapszik. A kezdet a véggel, a sötétség a világossággal áll szemben. A nappal az éjszaka terméke. A fehér színt csak azért látjuk, mert létezik a fekete. A hang feltétele a csend. A nyár melegét és az újraéledés tavaszát a tél hidege és a természet halála követi. A szomorúságot a vidámsággal lehet mérni.

Ezek az ellentétek valójában egységes egészet képeznek, amelyet az egymást kiegészítő mozgás hoz létre. A kínai filozófia szerint ez a két ellentétes mozgás a Yin és a Yang. A Yin a nőies, a nyirkos, a sötét, a passzív, ezzel szemben a Yang a világos, a meleg, a férfias, az aktív. A Yinnek és a Yangnak egyensúlyban kell lennie, hogy a szervezet harmonikusan működhessen. Ha a Yin erősödik, akkor a Yang gyengül, és fordítva. Yang nem létezhet Yin nélkül, a Yin és a Yang egymást szabályozza. S bár ellentétesek egymással, mégis egységes egészet képeznek.

A golyóterápia valójában a Csit aktivizálja

A Yin és a Yang létezéséből fakadó életerő, a Qi az az energia, mely minden életműködést szabályoz. A Qi az, amely mindent mozgásba hoz, amely mindent kormányoz és igazgat. Qi nélkül nincs élet, és viszont: élet nélkül nincsen Qi.


A Qi nem csupán filozófiai elv, hanem az energiának egy formája. A kínai felfogás szerint a világegyetemben mint őserő (ős-Qi) létezik, amely az egész univerzumot mozgatja és kormányozza. Belőle keletkezett azután minden más.


Mindez a kínai orvoslás nyelvére lefordítva: az emberi szervezetben minden működésnek megvan a maga Qi-je. A légzési Qi a lélegzetvételt segíti, a táplálkozási Qi pedig a felvett táplálék energiatartalékká alakulását irányítja. Bármennyit is használ el ebből működése során vagy betegség miatt a szervezet, a Qi mindig újratölti ezt a tartaléktárat.


A Qi, azaz az életenergia egészséges emberben szabadon, akadálytalanul, zárt energiapályákon, úgynevezett meridiánokban kering a szervezetben.


Hat Yin és hat Yang meridián van, amelyek párosával helyezkednek el a két testfélen. Ezek a meridiánok: a tüdővezeték, a szívvezeték, a szívburokvezeték ("a vérerek ura"), a gyomorvezeték, a vastagbélvezeték, a lép-hasnyálmirigy vezeték, a vékonybélvezeték, a hólyagvezeték, a vesevezeték, a hármas melegítő vezeték, az epehólyag vezeték és a májvezeték.


Ha a meridiánokon történő energiaáramlásban bármiféle zavar áll be, ez megbontja a harmonikus egyensúlyt, és betegséget okoz. Efféle egyensúlyzavarokat az időjárás-változástól kezdve a sérüléseken át egészen a helytelen táplálkozásig és a tartós megerőltetésig sok minden előidézhet. Ilyenkor a cél tehát az, hogy az energiák egyensúlyát helyreállítsuk, az energiaáramlási akadályt elhárítsuk és az energiát a megfelelő helyre irányítsuk. Valójában az energiaáramlásra, az életerőre (a Qi-re) hat az akupunktúra, az akupresszúra, illetve a Qi-gong gyógygolyókkal való masszírozási technika is.

Ahhoz, hogy a golyóterápiában higgyünk, meg kell érteni a kínai életszemléletet

A természetgyógyászatnak olyan természetes gyógyszerek és gyógymódok állnak rendelkezésére, melyek összevetve a klasszikus orvoslás terápiás eljárásaival, azt az azonosságot állapíthatjuk meg, hogy mindegyik ugyanazt a célt szolgálja: az ember testi-lelki egészségének megőrzését, illetve helyreállítását.


A testi egészség nagyon sokféle kapcsolatban áll a lelki és szellemi egészséggel. Az vagyunk, amit gondolunk. Ha a gondolataink gonoszak és kuszák, annak az egész testre kihatása van. mind a gondolkodásunk, mind a cselekedeteink következményeit egyaránt viseljük. A jó gondolatoknak óriási ereje van. A rossz gondolatok rút következményekkel járnak, a jó gondolatok viszont mindig újabb jó cselekedetekre ösztönöznek. Az igazság és a szeretet fénye a szemekben is ragyog.


A Qi-gong golyók használatához is megfelelő hozzáállásra van szükség. Tehát először mindenkinek magának kell meggyőződnie a golyóterápia hasznosságáról, s csak azután várhat eredményt tőle. Ezért olyan fontos a kínai felfogás, életszemlélet megértése a golyókkal való gyógyításban.


A gyógygolyó-technikának is a Qi a filozófiai alapja. A kung szó kínai eredetű, és a dolgozni szóból ered. A Qi-gong tehát olyan technika, mely a Qi-t aktivizálja, a testet-lelket erősíti, az egész szervezetet mozgósítja. A Qi tehát nem valami elvont, absztrakt dolog, éppen ellenkezőleg: nagyon is kézzel fogható.


Kínában a Qi aktivizálására különböző technikákat használnak. A tapasztalatok szerint a krónikus betegségben szenvedők tovább éltek, ha Qi-technikát alkalmaztak náluk. A Qi-kezelés a kemoterápia mellékhatásait is csökkenti.

Az alábbi betegségek gyógykezelését lehet hatásosan kiegészíteni a golyóterápiával:

Légzőrendszer: asztma, torokgyulladás, nátha, hurut

Emésztőrendszer: gyomorfekély, gyomorhurut, egyéb gyomorbetegségek, májgyulladás, epekő, székrekedés, cukorbetegség, krónikus hasmenés

Vérkeringési rendszer: magas vérnyomás, reumás betegségek, szívritmus-zavarok, a fehérvérsejtek számának csökkenése

Vizeletkiválasztó és nemi rendszer betegségei: vesegyulladás, kóros pollúció, menstruációs fájdalom, meddőség, magtalanság, méhsüllyedés

Idegrendszeri betegségek: idegfájdalmak, érzéstelenség, álmatlanság, fejfájás, ülőideg-fájdalom, ideggyengeség

Sérülés, sebesülés (külső, belső)

Hormonrendszer: tejmirigy-, nyálmirigy-gyulladás

Ízületi bántalmak: vállízület gyulladás, derék- és hátfájás, egyéb ízületi gyulladások

Bőrbetegségek, szemölcs

Érzékszervi betegségek: látás, hallás, ízlelés és szaglás zavarai, orrgyulladás, polip

Rosszindulatú daganatok korai stádiumban

A kézben pörgetett golyók ingerlik a tenyér bőrzónáit


Az orvostudomány már régóta ismeri az a kapcsolatot, amely az idegrendszer közvetítésével a bőr és a test belső részei között fennáll. Az ember érzékszerveivel - köztük az egész bőrfelülettel - folyamatosan észleli a külvilágból jövő ingereket, és azokra az idegrendszer segítségével reagál. Az emberi szervezet olyan egységes rendszer, amelynek minden része összefüggésben van egymással. Minden inger amely valamely szervet ér, hatással van a többi szervre.


Ha egy belső szerv megbetegszik, ez a zavar reflexes úton kivetül a megfelelő bőrfelületre (ún. Head-zónára), az adott bőrterület túlérzékennyé válik. A kapcsolat fordítva is fennáll: a testfelszín ingerlése hatással van a belső szervekre. Azaz a bőrfelület megfelelő pontjainak ingerlésével reflexes úton jótékonyan lehet hatni a szervek működésére.


Minél pontosabban és szerv-specifikushabban ingereljük a bőr megfelelő zónáit, annál nagyobb lesz ennek a hatása az illető szervre. A már régebben alkalmazott köpölyözést manapság sokkal hatásosabban gyakorolja a természetgyógyászat, mert azt nem válogatás nélkül, hanem az intenzív pontokon végzi. Ezt az élettani hatást aknázza ki a golyókkal végzett Qi-gong kezelés is.


A golyók pörgetésekor az történik, hogy a tenyér egyes pontjainak ingerlésével hatást gyakorolunk a tőle távol eső belső szervre. Ez távolhatás az - egyik - alapja az akupunktúrás kezelésnek is. Az akupunktúrás pontok általában igen távol helyezkednek el a beteg szervtől. Így a kéz akupunktúrás pontjainak ingerlése is igen hatásos a különböző szervek gyógyításában.


Különösen a kéztő külső pereme és a hüvelykujjbegy, valamint a mutatóujj területének intenzív nyomása és masszírozása van nagy hatással a hozzá tartozó belső szervekre. Az ujjízületek ingerlésével a nyirokkeringésre lehet hatni. A tenyéren sok akupunktúrás pont található, amelyek a szív, a szívburok és a tüdő meridiánjainak egyes pontjait érintik. a golyók forgatása ezeket aktivizálja.

A golyóknak meglepően sokféle gyógyhatásuk van

A golyók pörgetésének igen sok jótékony hatása van.


A masszírozó hatása stimulálja a környéki idegrendszert, a vérkeringést, a nyirokáramlást, feszesen tartja az inakat, elősegíti az ízületi folyadék termelődését, aktivizálja a szöveti anyagcserét, ezen keresztül a méregtelenítést. A kéz és az ujjak állandó mozgása megmozgatja az alkar és a felkar izmait. Az izommozgás pedig közismerten pumpáló hatást gyakorol az erekre.


A test izomzata egy teljes egészében zárt rendszert képez: így lehet, hogy a nyaki gerinc elváltozásait a lábizomzat, majd felfelé a combizomzat és a keresztcsonttájék izomzatának mozgatásával tudjuk kezelni. A nyaki gerinc mészlerakódása a hátizomzatra, majd lefelé egészen az ágyéki izomzat területéig hatással van.


A golyókkal való rendszeres gyakorlás az egész idegrendszert serkenti, javítja és tréningben tartja az agyműködést, segít megőrizni a szellemi frissességet.


A golyógyakorlatok során erősödnek a karizmok és finomodnak a kézmozgások, mivel a golyók pörgetése állandóan igénybe veszi a kar- és kézizmokat, valamint a csuklóízületet. Így nem csak a kéz ügyesedik, hanem a karizomzat is erősödik.


Az acél Qi-gong golyóknak még két érdekes hatásuk is van: vibrációs és hanghatás. Az acélgolyó belsejében ugyanis egy kisebb golyó és kúp alakú spirálrugó is van, a pörgetéskor ez rezgésével vibrációt idéz elő, továbbá dallamos hangot ad. A két golyó más-más frekvencián ad hangot, az egyik egy mélyebb Yin, a másik egy magasabb Yang hangot. Ennek élettani hatása van. A fül az idegrendszeren keresztül összeköttetésben áll a test minden részével. A golyók így hanghatásuk révén vitalizálnak, aktivizálnak és harmonizálnak.


A Yin és Yang hangok eljutnak a csigába, ahonnan a test minden részébe továbbfut az itt keletkező ingerület. A fülnek nagyon fontos szerepe van az agy aktivitásában és az idegrendszer révén minden testrészünkkel összeköttetésben áll, ezért a golyógyakorlatokban hanghatásnak nagy szerepük van. A kellemes hangok nem csupán örömöt okoznak, de gyógyítanak is.


A golyók forgatásakor keletkező vibráció fellazítja a mélyebben fekvő szöveteket, javítja a véráramlást, nyugtatja az idegeket és serkenti a nyirokkeringést.

Milyenek a Qi-gong golyók?

Az eredeti kínai golyók négy méretben készülnek:

40 mm átmérőjű golyók gyermekeknek

45 mm-esek kezdőknek vagy kisebb kezűeknek,

50 mm-es normál méret,

55 mm-es "bőmarkúaknak", és profi golyózóknak

Kivitelét tekintve:

krómozott acélgolyó (az 55 mm-es pár súlya 530 g, az 50 mm-esé 430 g, a 45 mm-esé 330 g), ám a króm puha fém, hamar elkopik és allergiát is okozhat.

ugyanezek gravírozott mintával

aranyszínűre titánozott acélgolyó, ez a legtartósabb, és a krómra allergiások is használhatják

rekeszzománccal díszített acélgolyó

tömör jádekő-golyó

közönséges márványgolyó

Néhány ötlet a golyókkal való gyakorláshoz

Már szó volt arról, hogy a golyók a kínai filozófia szerint a Yint és a Yangot reprezentálják. Ha a két golyót egyenletesen forgatja az ember, a Yin és Yang hatás egyensúlyban van egymással. Megfelelő technikával kezelve azonban kedve szerint akár egyik, akár másik hatást erősítheti.


Ha gyorsan vagy balra - az óramutató járásával ellentétes irányban - pörgeti a golyókat, akkor a Yangot erősíti.


Lassú vagy jobbra - az óramutató járásával megegyező irányú - forgatáskor a Yin erősödik.


Rövid idejű forgatáskor ugyancsak a Yin erősödik, mert még hidegek a golyók. Hosszú ideig tartó forgatáskor viszont a Yang erősödik, mert a golyók felmelegednek és a tárolt hőt visszajuttatják a testbe.

A golyók hatása megsokszorozható, ha úgy pörgetjük őket, hogy a golyók ne érjenek egymáshoz. Így különös feszülés keletkezik, a golyók szinte kifelé feszítik az ujjakat, mert igyekezni kell távol tartani őket, ugyanakkor vigyázni is kell, a golyók ki ne essenek a marokból. Ilyenkor fokozott nyomást gyakorlunk a kéz akupunktúrás pontjaira, másrészt jobban dolgoznak a kéz- és karizmok. Ez nem könnyes elsajátítható technika.

Pörgetéskor a két golyó általában egymáson gurul. Ez lehetőleg koccanás nélkül menjen végbe. Váltogatva mindkét kézzel gyakoroljunk.

A golyókat nem csak előretartott kézzel lehet forgatni, hanem más kéz- és kartartással is.

A gyakorlás maradjon játékos. Akkor vegyük kézbe őket, amikor kedvünk támad hozzá.

A golyók talpmasszírozásra is használhatók: a szőnyegre - és nem kemény talajra! - tett golyókat a talppal ide-oda görgetjük. A lábfürdő közben a vízbe tett golyókat mozgatva hatásosabb lesz a lábfürdő (fürdősós vízben a golyókat ne használjuk, a só megtámadhatja a felületüket!).

Arra is van lehetőség, hogy partnerünk gerince mentét a hátát masszírozzuk (a golyó guruljon, ne csússzon!). Lazítja az izmokat, serkenti a vérkeringést. Ugyanilyen technikával lehet a váll- és tarkófájást enyhíteni.

A Qi-gong golyóterápia a testet-lelket erősíti

A golyók hatását nem lehet közvetlenül mérni, de észlelni igen. A gyakorlatok finom ingert jelentenek, ezért a terápiát hosszú időn át kell folytatni. De éppen ebben a finom adagolásban van az ereje. A kicsiny ingerek gyógyítanak, a közepesek blokkolnak, az erősek pedig ártanak. A kicsi ingerek azok, amelyek a test önszabályozását szép lassan működésbe hozzák, és végül is ez az önszabályozás az, ami egy idő elteltével a káros hatásokat kiküszöböli, és segít leküzdeni a betegségeket.

Sok pszichovegetatív zavar ered türelmetlenségből, nyugtalanságból. Ismét meg kell tanulnunk belső erőt gyűjteni ahhoz, hogy harmónia és béke legyen életünk célkitűzése. Tudatosan meg kel ismernünk testünket. Ezt a tudatot erősítik a golyók: a velük való foglalkozás tudatos tréning.

 

Forrás: Terebess