Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

A taoizmus 8 alappillére - ismerd meg a titkokat

Közzétéve: 2019. 12. 28. Írta: Sáfrány Zsófia Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 224 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pa-Kua, - magyarul ismertebb nevén bagua - vagyis a taoizmus szimbóluma. A 8 trigram (mely a yin-yang szimbólumból eredve 8 különböző irányba mutat) a taoizmus 8 alappillérét jelképezik.

 
A filozófiai taoizmus magába foglal minden logikát, mely az élet alapját és a sors lényegét érinti. Ez egyfajta útmutató-gyűjtemény, melyet az egyén és a kollektív társadalom is használ a siker és a spirituális fejlődés érdekében. Spirituális felfedezésekre mutat rá a tudatalatti működésével összefüggésben, de az univerzum örök életű szabályait is figyelembe veszi. A filozófiai taoizmus részletes információkkal szolgál az általános jó közérzetünkről és a társadalom jólétéről is, - miként érhető ez el, napi szinten, könnyen, egyszerűen.

A regenerálódás tao-ja olyasfajta gyakorlatokkal szolgál, mely képes harmonizálni az energiaszintünket, feltölti energiával az egész szervezetünket, emellett képes a szervek ideális működését is elősegíteni. Összegezve a hosszú élet titkát hordozza magában. A regenerálódás három taoja közül az egyik a helyes testtartással és mozgással foglalkozik, a második a meditáció tanítása, mely segítségével megtalálhatjuk a belső egyensúlyunkat és a harmóniát testünk és lelkünk között. A harmadik kategória a lélegző gyakorlatokat rejti, mellyel energiát vihetünk a szervezetünkbe, így segítve az öngyógyítást is.

A kiegyensúlyozott diéta taoja a sav-bázis egyensúly fontosságára helyezi a hangsúlyt. Az egészséges pH-jú ételekből a fogyasztó képes kinyerni szervezete számára a tápanyagokat, míg a kiegyensúlyozatlan pH-jú ételek esetén olyan hamar elhagyja a táplálék és a benne lévő összetevők a szervezetet, amilyen gyorsan el is érte azokat. A test ugyanis ekkor ahelyett, hogy kinyerné a tápanyagokat, az energiáját arra fordítja, hogy minél hamarabb eltávolítsa a mérgeket a szervezetből. Nem eszünk például szemetet, mert tudjuk, hogy megbetegednénk tőle, ugyanakkor számos egészségtelen pH-jú ételt fogyasztunk, melyek szintén károsak szervezetünk számára.

Az elfelejtett étel diétájának taoja

Normális étkezésünk során a legfontosabb tényező, melyet figyelembe veszünk az ízhatás, s az, hogy minél hamarabb megteljen a bendőnk. Viszont ezek az ételek sokszor nem tartalmazzák az összes szükséges tápanyagot a szervezet számára, melyeket pl. gyógynövényekből kell pótolnunk! A taoisták már évezredek óta tanulmányozzák a gyógynövények hatásait, sőt, rendszeresen alkalmazzák is, meglehetősen komoly eredménnyel. A gyógynövények teljes repertoárja még felfedezésre vár, ugyanakkor tudnunk kell azt is, hogy a szupermarketben és a gyorsétteremben kapható étel a leggyengébb minőségű, amit ehetünk, s meglehetősen korlátolt számú alapanyagból tevődik össze ahhoz képest, hogy mennyi minden terem a földön!

A gyógyítás taoja

A revitalizáció taojához hasonlóan a harmónia az, mely megteremti számunkra az élethez szükséges energiamennyiséget. A más néven Tui-Na szabályrendszere a masszázsra helyezi a hangsúlyt, általa képesek leszünk az egyes testrészeket aktivizálni, regenerálni az 5 elem segítségével is akár. Vagyis a tűz, víz, föld, fém és fa elemű eszközök hatása is megengedett. Az akupunktúra is a Tui-Na egyik példája, mely a fém elemhez köthető és egyben a legismertebb gyógyeszköze a taonak a nyugati kultúrákban.

A szexuális bölcsesség taoja

A taoizmus volt az első olyan filozófia, mely az emberi szexualitást teljes valójában mutatta meg, miként lehetnek az emberek képesek a szexuális energiájukat valóban saját maguk számára áttranszformálni a legeredményesebben. A taoisták képesek úgy terelni az embereket, hogy azok élvezetüket leljék a szexuális játékokban, de arról is szól, hogyan tartsák fitten a nemiszerveiket, emellett használják a szexuális energiát a szerelmi kötelék megtartására és erősítésére partnerükkel. A családalapítás természetes metódusairól is szól, vagyis, hogy mikor és hogyan képes egy pár a gyermeknemzésre.

A hatalom taoizmusa

A taoizmus ezen ága segít betekintést nyerni önmagunkba, megtalálni valód természetünket, kihozni magunkból a legtöbbet és legjobbat, visszafogni felesleges vágyainkat. Segít abban is, hogy mesterévé váljunk lényegében önmagunknak. A stressz csökkentése és a működő kapcsolatok érdekében a taoisták különböző metódusokat dolgoztak ki:

1. A személyiség meghatározás képes feltárni a képességeinket, készségeinket, személyes vágyainkat és pillanatnyi egészségi állapotunkat is, mindezt az arc mintegy 108 apró jeléből kiolvasva.

2. Az ujjlenyomat és tenyéranalízis rendszere a személyiségünket és egészségi tendenciánkat árulja el, de elmondja azt is, hogyan változik a karrierünk és személyes életutunk is, illetve hol vannak a gyenge pontjaink.

3. A taoista numerológia precíz betekintést ad életünkbe.

4. Az Északi csillag asztrológiai rendszer, mely sokkal tudományosabb alapokon nyugszik, mint a nyugati a fizikai, mentális és spirituális oldalainkat írja le, s más részleteit is feltárja életünknek.

5. Az irányok elve (DIRECTIONOLOGY) a minket körülvevő természet törvényein alapszik, különösen az elektromagnetika elvén. Ezen természeti erők teljes ismerete segíthet megértenünk azok hatásait az életünkre, így harmóniába kerülhetünk a természettel. Ezt az elvet használják Japánban pl. egyes munkacsoportok szervezéséhez és koordinálásához is.

6. A szimbolizmus formákkal és szimbólumokkal dolgozik, melyek a természeti törvényekre alapulnak. Használhatóak ezek pl. üzleti trendek kialakítására, de akár emberi kapcsolataink javítására is.

A siker taoja

Az élet precíz mechanizmusát tárja fel annak minden eseményével és gyökerével együtt. A taoisták analitikus metódusokat dolgoztak ki ezen erők és források felismerésére, - három alaptörvényt állapítottak meg:

1. A szimbolizmus és a jelek tanulmányozása, melyek a végtelen változást eredményezi az univerzumban. Ezeket a törvényeket kutatja a biológia, a geometria és az algebra is.

2. A változás taoja, mely a szociális filozófiát és a tranzakcióanalízist kutatja. (A tranzakcióanalízis (TA) személyiség- és szisztematikus pszichoterápiás elmélet, amely a személyiség fejlődésével és a személyes változással foglalkozik.) Ennek jelképe a 64 alapú hexagramm, melyek minden egyes vonala a személyes és a csoportos tranzakciót jelképezi.

3. Az események előre megjósolása, vagyis a Ji King rendszer, mely a körforgás elvén alapszik, - azaz minden, ami megtörtént, visszatér majd újra.
Forrás: Ezoterikus.hu