Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Soha ne táplálkozz válogatás nélkül! 5 elem = 5 alapíz

Közzétéve: 2019. 01. 20. Írta: Szatmári Nóra Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés

A Tao alapvető útmutatásai egyértelművé teszik, hogy miként táplálkozhatunk úgy, hogy az a testünknek ne legyen megterhelő. Tippek ahhoz, hogy ne terheld le a tested!

 
Soha ne táplálkozz válogatás nélkül, és csak akkor egyél és igyál, ha tényleg éhesek és/vagy szomjas vagy. A legjobb az, ha kis mennyiségű ételt fogyasztasz, naponta több alkalommal. A túl sok evés ugyanis alaposan megkárosíthatja energiáidat és egészségedet.

Bizonyos ételek kifejezetten ártalmasak, fogyasztásukat ezért el kell kerülni!

Ilyenek: a hideg, ragacsos vagy kemény ételek! Szigorúan kerülni kell a betegségben elpusztult állatok húsának fogyasztását, és a nehezen emészthető étkeket is. Ha túl sok gabonaterméket fogyasztasz, az gátolja a testünkben áramló energiák útját.

Mellőzd a túl forró vagy túl hideg ételeket, italokat. A túl hideg, jeges italok hőség idején sok kellemetlenséget okozhatnak, zavart kelthetnek a gyomor energiájában, hasmenést is előidézhetnek. Az túl erős, izgató hatású tea felélénkíti az agyat, hatására a test kihűlhet, és jelentős energiát veszíthet. Éhség esetén az erős tea nagyon ártalmas, túlzott alkoholfogyasztás után viszont megkönnyíti a kijózanodást.

A kínai filozófia szerint a táplálékokat az öt alapíz szerint sorolják csoportokba:

- keserű (Tűz)
- édes (Föld)
- csípős (Fém)
- sós (Víz)
- savanyú (Fa)

Ezek az osztályok az Öt Elem törvénye szerint az öt belső szervvel állnak szoros és közvetlen összefüggésben.

A Ling-Shu szerint: "Az öt íz mindegyike afelé irányul, ami természetébe közel áll hozzá. Ha az elfogyasztott táplálék savanyú, először a májba kerül; ha keserű, elsőként a szívbe; ha édes, a lépbe; ha csípős a tüdőbe; ha sós, akkor a vesébe."

Ha az öt alapíz – keserű (Tűz), édes (Föld), csípős (Fém), sós (Víz), savanyú (Fa) – bármelyikéből szélsőségesen sok vagy éppen kevés mennyiséget viszünk szervezetünkbe, az árt az öt belső szerv energiájának, a test kiegyensúlyozottságának. Pl. a túlzott sófogyasztás vese-rendellenességet okozhat.

Az egészségünk megóvása szempontjából a legjobb, ha étrendünkben mind az öt íz egyforma arányban szerepel.
Forrás: Ezoterikus.hu