Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Titkos Angyali Számkombináció

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

A lélek és karma kapcsolata

Közzétéve: 2020. 09. 11. Írta: Elixír magazin Forrás: Freespirit.hu
Értékelés

Egyik legnagyobb írónk, Gárdonyi Géza műveiben többször is találhatunk utalást a lélekvándorlás tényére, hiszen ő mélyen hitt a lélek örök létében. Érdemes ebből a szempontból is tanulmányozni az írásait...

Az elmúlás és a halál mindig is foglalkoztatta az embert. Szinte mindenkiben felmerül a kérdés: a test halála után tovább él-e a lélek, és ha igen, valójában létezik-e lélekvándorlás? A keleti filozófiák erre határozott választ adnak...

Versben is megírta

Nem kell nagyon messzire menni ahhoz, hogy találkozzunk a lélek halhatatlan természetének védikus eredetű leírásával. A híres "egri remete", Gárdonyi Géza Ha meghalok című versében például a védikus tanokhoz hasonlatos gondolatokhoz bukkanhatunk:


"Ne nézzetek rám borzalommal,
ha meghalok:
az a halott a koporsóban nem én vagyok. Csak hamu az,
elomló televény.
A láng eltűnt. A láng, -
az voltam én."


Gárdonyi előszeretettel forgatta a Bhagavad-gítát, melyben bárki meglelheti a lélekről szóló tanítás alapjait. Valószínűleg onnan származik e költemény gondolati csírája.

A lélek halhatatlan

 

Az ind hagyomány szerint a Bhagavad-gítát Krisna mondta el barátjának, Ardzsunának, időszámításunk előtt 3000 körül. A második fejezetben található a lélekről szóló tanítás, mely a lelki tudomány alapja is. E tudás egyik legfontosabb eleme az, hogy a lélek örökkévaló:

 


"A lélek nem ismer sem születést, sem halált. Soha nem keletkezett, nem most jön létre, és a jövőben sem fog megszületni. Születetlen, örökkévaló, mindig létező és ősi, s ha a testet meg is ölik, ő akkor sem pusztul el." - olvashatjuk a Bhagavad-gitában. Tehát a lélek a test halálát követően is létezik. A lélek a halál pillanatában elhagyja a testet, és egy másik testet fogad el. Ezt nevezik lélekvándorlásnak vagy más szóval reinkarnációnak. A lélekvándorlás viszont már a jelenlegi testünkben is megtörténik!

"Amint megtestesül a lélek, állandóan vándorol ebben a testben a gyermekkortól a serdülőkoron át az öregkorig, a halál pillanatában pedig egy másik testbe költözik." - írja ugyancsak a Bhagavad-gitá.

Az élőlény nem változik

 

Ezt a következő példával lehet a leginkább érzékeltetni. Mindenkinek van otthon a fényképalbumában őrzött fényképe a gyermekkoráról. Amikor a kezünkbe kerül, meglepődve nézegetjük a fotókat: ez a baba valóban én voltam? A felnőtt teste ugyanis nagyon sok szempontból különbözik egy kisgyermek testétől. A test kézzel fogható változásai ellenére azonban a test birtokosa, az élőlény nem változik. Ugyanannak a személynek érzi magát. Csak a teste öregszik meg az idő múlásával. Hogy is mondta Gárdonyi? "Az a halott a koporsóban nem én vagyok." Ez egy nagyon fontos felismerés: amikor a test "meghal", az élőlény eltávozik.

 


De vajon hová megy a lélek?

 

A karma törvénye

 

A lélek bármilyen testet elfogadhat a vágyai szerint. Kerülhet növényi, állati, emberi vagy akár egysejtű testbe is. Azt, hogy ki milyen létformába kerül, mindenki a jelenlegi életében dönti el a tettei által. Ezt nevezik a karma törvényének.

 


A karma tettet jelent. Ha jót cselekszem, jó eredményt kapok, ha viszont rosszat teszek, akkor szenvedni fogok. A karmák visszahatásait vagy már ebben az életünkben megkapjuk, vagy pedig a következő születésünket készítjük velük elő.

A Védák határozottan kijelentik, hogy az élet a fogantatáskor kezdődik, mert akkor kerül az élőlény az anyaméhbe. A Bhagavata-puránában, amely szintén egy ősi szentírás, ezt találhatjuk:


"Az élőlény, a lélek a Legfelsőbb Úr irányításával, valamint tettei következményeinek megfelelően egy nő méhébe kerül a férfi spermájának egy részecskéjén keresztül, hogy feltöltsön egy bizonyos fajta testet. Az első éjszakán a spermium és a petesejt összekeveredik, az ötödik éjszakán pedig a keverék egy buborékká érik. A tízedik éjszakára szilvaszerű formát ölt, majd fokozatosan egy húsdarabbá vagy egy tojássá alakul, az adott esetnek megfelelően."

 


Meglepő, hogy több ezer évvel az ultrahang felfedezése előtt ilyen ismeretek birtokában voltak Indiában. Ez a leírás azt a védikus hagyományt látszik alátámasztani, amely szerint a Védákat nem közönséges emberek állították össze, és ezért lehet, hogy hasznunkra válik, ha komoly megfontolás tárgyává tesszük a bennük foglaltakat.

Forrás: Freespirit.hu

Bezárás