Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Előzmény és következmény - hol a karma farka?

Közzétéve: 2021. 01. 01. Írta: Shift Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 19 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha valami történik életünkben, akkor gyakran hajlamosak vagyunk azt valamilyen más, egy korábbi esemény következményeként kezelni, azaz úgy tekintjük, hogy az egyik esemény okozza a másikat.

 
Ez utóbbi aztán kivált egy másik eseményt, majd ez egy azt következőt stb. A folyamatokat tehát egy ok-okozati láncként fogjuk fel. Ha azonban ezeket a jelenségeket a korlátoktól mentes Mindenségben szemlélnénk, akkor sem egymásutániságról, sem pedig ok-okozatról nem beszélnénk. Anélkül, hogy ennek mélységeiben elmerülnénk, tekintsük úgy az időben egymást követő eseményeket, mint nem egymásból következő, hanem egymással kölcsönhatásban levő két eseményt, melyek együttese az, ami számunkra fontos információt hordoz. Ezért beszélünk előzményről és következményről (de ez utóbbi nem jelenti azt, hogy valamiből következik, csupán azt, hogy valami után következik).

Ha valamit észlelünk, arra valamilyen módon reagálunk. Ezzel a reagálással kölcsönhatásba kerülünk az azt megelőző eseménnyel. Folyamatos észlelés esetén ez a kölcsönhatás egy tartós viszonyulást valósít meg. Ha például egy keskeny, korlátok nélküli korhadt hídon kelünk át egy szakadékon, akkor félünk. Ha eközben a lábunk alatt megreccsen a deszka, akkor megijedünk. Míg a félelem tartós és kevésbé intenzív, addig az ijedtség hirtelenszerű és intenzív állapot (érzés). A félelem tompa, az ijedtség hegyes; a félelem női, az ijedtség férfi jellegű. Egy nő inkább óvatos, egy folyamatosan jelenlévő félelem kíséretében; a férfi pedig bátor, mert nem fél Nagyon jó példa erre a közlekedés). Aki fél, annak viselkedése kevésbé határozott és általában lassú, de többnyire nem is ijed meg. Aki bátor, az határozott és gyors, ám nagyon megijedhet. Elgondolkodhatunk azon, hogy vajon tényleg jobb-e félni, mint megijedni? A kérdést transzformálva, vajon jobb-e nőnek lenni, mint férfinak? Erre sem egyértelmű igennel, sem pedig egyértelmű nemmel nem válaszolhatunk.
 
A félelem egy tompa, tartós, míg az ijedtség egy rövid idejű, hirtelen és mélyreható (szúrós) érzés. A fájdalomnak ugyanezen két pólusa lehetséges. Ha fázunk, az egy folyamatos, kellemetlen érzés, amely igazából nem koncentrálódik egy testrészre. Ha tüske megy a kezünkbe, az egy hirtelen fellépő, szó szerint egy szúrós érzés, konkrétan az adott testrészen. A tartós, nem túl intenzív, tompa fájdalom női, míg a hirtelen (akut) módon fellépő, szúró jellegű, intenzív fájdalom férfi jellegű. A fájdalom keletkezését azonban megelőzi valamilyen esemény, mint például egy mechanikus behatás. A mechanikus behatás szintén lehet férfi és női jellegű, s az azt követő fájdalom is lehet mindkétféle. Ezzel folytatjuk majd a gondolatmenetet.

Végezzünk el két kísérletet gondolatban. 1. Képzeljük el, hogy a kezünkbe veszünk egy többé-kevésbé rugalmas pálcát, majd azt szép lassan hajlítani kezdjük. A pálca folyamatosan görbül, majd egy adott pillanatban hirtelen eltörik. 2. Képzeljük el, hogy kerékpárral megyünk, és az egyik kerékbe apró tüske szúródik. A tömlőn egy pillanat alatt keletkezik egy apró lyuk, amelyen át a levegő szép lassan távozni kezd. Viszonylag hosszú idő is eltelhet, mire a nyomás olyan mértékben lecsökken, hogy már nem tudunk tovább biciklizni. A két jelenség közötti különbséget nem nehéz rögtön felfedezni: az első esetben egy lassú eseményt (hajlítás) követett egy hirtelen esemény (törés), a második esetben pedig éppen fordítva, egy hirtelen bekövetkező eseményt (szúrás) követett egy lassú lefolyású (nyomáscsökkenés). Bipoláris jelenségekről (kölcsönhatásokról) van szó, amikor egy adott pólusú előzményt egy ellentétes pólusú következmény követ. Életünk és sorsunk tele van ilyen bipoláris jelenséggel, de ugyanúgy jelen vannak az unipoláris jelenségek is. Ez utóbbi esetben egy lassú lefolyású előzmény után jön lassú következmény, vagy éppenséggel gyors, hirtelen szerű után következik ugyanilyen.

Ha az ábrára kattintunk, láthatunk néhány példát a különböző lehetséges jelenségekre, egy-egy adott polaritású előzmény és egy-egy adott polaritású következmény eseteire.


1. "Nő" jellegű előzmény - "Nő" jellegű következmény  Viszonylag lassú előzményt után viszonylag lassú következmény. Ilyen jelenség például az ember születése, amikor egy viszonylag hosszú anyaméhen belüli fejlődést, egy többnyire hosszabb ideig zajló vajúdás és szülés követ. Ilyen női unipolaritás jellemzi a különböző elhízási folyamatokat, vagy a depressziót is. Az elhízás vagy a depresszió nem egyik pillanatról a másikra valósul meg, s ezek előzményeként is rendszerint hosszabb ideig tartó "felhalmozódást" találhatunk.


2. "Férfi" jellegű előzmény - "Nő" jellegű következmény  Viszonylag rövid idejű előzmény után viszonylag lassú lefolyású következmény. Az élet a fogantatással veszi kezdetét, amely a petesejt rövid időben lezajló megtermékenyülését jelenti. Az élet ezt követően hosszú ideig tartó folyamat, kezdve a magzat kifejlődésével maj a születés utáni még hosszabb szakasszal. Betegségeink és sérüléseink között ilyen bipoláris jelenség az agyvérzés és például egy bokaficam. Ez utóbbi egy rövid ideig tartó félrelépés, majd egy akár heteket is igénybe vevő felépülési folyamat.


3. "Férfi" jellegű előzmény - "Férfi" jellegű következmény  Férfi jellegű unipoláris jelenség, azaz viszonylag rövid idejű előzmény után viszonylag rövid lefolyású következmény. Ilyen lehet a hirtelen vagy tragikus halál, amikor például egy közlekedési balesetben (frontális ütközés) szörnyet hal valaki, vagy egy szívinfarktus, ami váratlanul következik be, és hirtelen halált okoz. Testrészeink törései is többnyire ilyenek, valamint minden csonkulásos baleset.


4. "Nő" jellegű előzmény - "Férfi" jellegű következmény  Viszonylag lassú előzmény után viszonylag hirtelen következmény.* E bipoláris jelenségek körébe tartozik a természetes halál, amikor különösebb betegség, vagy közvetlen kiváltó ok igazából nincs. Egy hosszú ideig tartó életet követ egy viszonylag gyors bekövetkezésű halál. Érdekes módon a fogamzás is ugyanilyen jelenség, egy többnyire hosszabb ideig tartó szexuális együttlétet, majd egy megint csak hosszabb ideig tartó sejtmozgást követ egy hirtelen szerű megtermékenyülés. S milyen érdekes, ez utóbbi jelenség szinkronjelensége az orgazmus, amely lassú előzményt követő viszonylag rövidebb ideig tartó eufórikus állapot.

Forrás: Ezoterikus.hu