Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Mi a horoszkópjegyed? Mi a Tarot lapod?

Közzétéve: 2019. 11. 10. Írta: Forrás: B.A. Mertz / Paul Struck Forrás: Asztrológia és Tarot
Értékelés
Ez a cikk 207 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az asztrológia az emberiség legrégibb szellemi és tapasztalati tudománya. A tarot a legrégibb szimbolikus képeskönyv, ami több száz generáción keresztül fennmaradt.

 

Az asztrológia eredetét meglehetősen jól felderítették. Több évezredes történelmét barlangrajzok, ásatások és az időszámításunk előtti időkbe visszakövethető irodalom segítségével meg lehet ismerni. Keletkezését és fejlődését nem nehéz nyomon követni.

 

Másképp van ez a tarot-val.

 

Itt sokkal inkább feltételezésekre vagyunk utalva. A tarotra vonatkozó régi irodalom dátumai nagyon későiek az emberiség történetével mérve, csak néhány évszázadra nyúlnak vissza az írásos emlékek.

 

A tarot szakértői ezeknek a szimbolikus képes kártyáknak az eredetét egy évezreddel előbbre teszik ugyan, mert azt a véleményt képviselik, hogy a tarot a régi Egyiptomból származik. Más szerzőknek az az álláspontja, hogy a tarot nyomai az indiai vagy kínai kultúrterületre nyúlnak vissza. Ezek a kártyák csak a XIV. század végétől bizonyíthatók. Túlnyomórészt nyugati kártyák, a legtöbbször vallásos, keresztény és későközépkori motívumokkal.

 

Ámbár az indiai és kínai kultúrterületről sem ismerünk régebbi kártyákat, amelyek bizonyíthatóan valódiak lennének, mindenesetre ez nem változtatja meg azt a tényt, hogy a kártyák szimbólumai - és semmi másról nincs szó - alapjában sokkal régebbiek, mert ezek a képek ősrégi, prototipikus örökséget őriznek.

 

Nagyon sok szerző véleménye szerint a tarot Egyiptomból származik. Ez a vélemény megalapozottnak tűnik, s biztosan megfontolandó. Az egyiptomiak - ahogy a Krisztus előtti időkben egyetlen más nép sem - képekben beszéltek. Továbbá a templomaikban és a föld alatti sírjaikban ezeket a képeket tudatosan ráhagyták az utódokra. Így a tarot képeit, - ami az asztrológiával további kapcsolatban van - a holdisten, Ozírisz tanácsadójának, Thothnak tulajdonítják.

 

A tarot egyenlő Thoth könyvével. Ki volt Thoth? Az idő ura, és ezzel ura a dátumoknak és a számoknak is. Õ volt Ozírisz főpapja, és így szellemi előfutára Kronosz Szaturnusznak, ezért Szaturnusz is egyenlő a Főpappal a tarot-játékban.

 

A tarot 22 stációja nagyjából megfelel az óegyiptomi beavatási ceremóniáknak. És valóban, aki a tarot-t végiggyakorolja, aki szimbólumait - tudatosan és intuitíven - magáévá teszi, az beavatott lesz és nem csak ismerő. Ezt a tudást valamikor szimbolikus beszédben adták vissza, példázatokban - gondoljunk csak az Ótestamentumra. Később - így szól az irodalom - a cigányok vették át ezt a játékot és ezzel megőrizték számunkra.

 

Valójában a Nagy Arkánum többet akar közvetíteni, mint profán képeket. Képei igazi tudatformákat mutatnak be, amelyek a lelkünkben vannak lehorgonyozva. Itt nem kell az ördögöt feketébbre festeni, és a teremtőt jobban bálványozni. Mert úgy, mint az asztrológiában - ebben rejlik a nagyságuk - minden bolygónak és jegynek mindig két oldala van, így a Nagy Arkánum minden szimbólumának is. Az Ördögnek megvan a pozitív ereje, a Császárnak viszont a negatív árnyékai.

 

A tarot-kártyák asztrológiai jelentősége

 

Ha valaki az asztrológiával és a tarot-val egyaránt intenzíven foglalkozik, azt a meglepő felfedezést, teheti, hogy az állatövi jegyek (12) és a bolygók száma (10) egybeesik a Nagy Arkánum kártyáinak számával (22).

 

Állatövi jegyek, bolygók

 

Kártyák

 

Kos XVI. Torony

 

Bika XXI. Világ

 

Ikrek XIX. Nap

 

Rák XVIII. Hold

 

Oroszlán XI. Erő

 

Szűz III. Császárnő

 

Mérleg VIII. Igazság

 

Skorpió XIII. Halál

 

Nyilas VII. Kocsi

 

Bak X. Szerencsekerék

 

Vízöntő XIV. Mértékletesség

 

Halak XX. Ítélet

 

 

 

Nap I. Mágus

 

Hold II. Főpapnő

 

Merkúr VI. Szeretők

 

Vénusz XVII. Csillag

 

Mars XV. Ördög

 

Jupiter IV. Császár

 

Szaturnusz V. Főpap

 

Uránusz XII. Akasztott

 

Neptun IX. Remete

 

Plútó 0. és XXII. Bolond

 

 

 

Az asztrológia és a tarot közötti kapcsolattal ez utóbbi bizonyosan tartalmasabb lett. Az egybevetésükkel - és csak erről van szó - minden képszerűbbé válik. Ez különösen az asztrológusokra érvényes, akiknek a szavak megválasztása olykor nehézséget jelent, amikor talán nagyon is elővigyázatosan akarják kifejezni magukat.

 

A tarot-kártyák önmagukban véve az élet fejlődési vagy tudatossági fokozatainak rendjét jelentik. Ezért tartalmaz minden kártya egy szimbólumot, amelyet botnak kell tekinteni, mintha az élet egy olyan stafétafutás lenne, ahol a stafétabotot az élet egyik fokáról a másikra kell továbbadni, ahogy az állatöv jegyeinek sorrendje vagy a horoszkópban egy folyamat elemei követik egymást. Ez persze az élet gyakorlatában csak teória. Mert mind az Aszcendenstől, mind a Napállástól függően ez már minden egyénnél különböző. A bolygók állása is hangsúlyozza az állatövi jegyekben és az egyes házakban az élet fokozatainak és feladatainak a különös fontosságát. Ugyanígy van a tarot-nál. Ez az oka annak, hogy a tarot-kártyákat a kirakás előtt mindig meg kell keverni, hogy megfeleljen a kérdező mindenkori szituációjának. Ezt itt hangsúlyozni kell, mert egyébként a kártyáknak a 0-tól a XXII-ig való bemutatása illuzórikusnak tűnhetne. A gyakorlatban, az életben ilyen nincs. A mindenkori fejlődés, a mindenkori tudatossági fokozatok ugrásszerűen, lökésekben következnek be, és történelmileg, eseményileg, több generáción vagy több életen keresztül lenne követhető.

Forrás: Asztrológia és Tarot