Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Hol jósoltak a világon először?

Közzétéve: 2018. 08. 09. Írta: Sáfrány Zsófia - Ezoterikus.hu Forrás: Paul OBrien könyve alapján
Értékelés
Ez a cikk 342 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az emberiség mindig kereste a válaszokat az élet nagy rejtélyeire. Miért vagyunk itt? Ki, vagy mi irányítja a sorsunkat? Hogyan működik az élet?

Mit tartogat számunkra a jövő? Vannak archeologikus evidenciák, melyeket tudunk és mély spirituális ösztöneink, melyek létezését vagy elfogadjuk, vagy nem. A jóslás tehát teljesen természetes módon része a világnak már a kezdetek óta.

Sok kultúrában, beleértve a kínait, a mayát, a mezopotámiait és az indiait, az égboltot nagy tisztelettel vették körül, legyenek azok a bolygók, a csillagok, vagy más égitestek. Nem csupán azért, hogy meg tudják mondani az időt, vagy megértsék az évszakok változásait, de néhány jelet jóslat erejűnek is tekintettek. Mások különös figyelmet szenteltek a környezetüknek, a hegyeknek, folyóknak, vagy akár az állatok reakcióinak, vándorlásainak. Az afrikaiak például különböző csontokat használtak a jóslás rituáléikhoz több évszázadon keresztül.

A kínai taoisták a kagylók üzenetéből olvastak, mely hexagrammákat még I Ching hagyott rájuk. A vikingek a Rúna kövekből jósoltak, az ókori román sámánok az állattetemek beleiből olvasták a jövő üzenetét, melyek különböző formában tárultak eléjük.

Más kultúrákban a belső hangra figyeltek, mint például az ausztráliaiak, akik álmukban látták meg a jóslatot, vagy hallucinációt előidéző növényeket fogyasztottak, mint a Mazatec indiánok Mexikóban, Számos része maradt fenn az Ótestamentumnak, mely a „Jahweh” instrukcióit írja le a szent tárgyak-az „Urim” és a „Thummim”- használatát illetően, melyek döntést hoznak az Õ nevében.

Bár a különböző társadalmakban mind másképpen értelmezték a jóslást, azonban eme fejlett és kifinomult jóslásrendszerek nagyban hozzájárultak az emberiség kultúrájának fejlődéséhez. A rendszereket általában szájhagyomány útján terjesztették el egymás között, mely az ókori időkben az egyetlen lehetőség volt a sámánok, papok, jósok, proféták, na és persze az uralkodók számára. Bár a mágiában való hit leginkább a középkorig terjedt nagy lendülettel, utána nagy mértékben az írott és nyomtatott szövegektől, illetve azok kiadásának engedélyezésétől függött.

A kínaiak már 2000 évvel korábban is írtak papírra, mígnem 1045-ben Bi Sheng feltalálta az első primitív nyomtatót, mely mozgatható volt és nagy mértékben hozzájárult az írott olvasmányok terjesztéséhez. Technikáját felhasználták a birodalom legrégebbi könyvének reprodukciójához, az I Chinghez, mely egyben a világ legősibb, legelismertebb és leghíresebb jóslás rendszere. Nyugaton Johann Gutenberg csupán 1450-ben segítette a könyvek, illetve a kártyapaklik, köztük a tarot kártyák nagy számú elterjedését.

Az irodalom terjesztésével, illetve a művelődés lehetővé tételével egyre inkább elterjedtek az ősi szövegek fordításai. A mai kor embere már a világ számos jóslatrendszerével kísérletezhet, beleértve olyan kultúrákét is, melyről korábban semmit nem hallott. 5 rendszer a mai napig mély gyökeret vert az emberek mindennapi életében: az asztrológia, a numerológia, az I Ching, a Tarot kártyák és a Rúna kövek. Ezek komplexitása és kiegyensúlyozott harmóniája teszi őket a valószínűleg legklasszikusabb jóslásrendszerekké.

Ezen jóslás rendszerek objektív szemléletéhez nemcsak országokon, de a különböző időkön keresztül is át kellett utazni, hogy azok érintetlenül maradjanak a vallási, társadalmi és persze fundamentalista nyugati eszméktől. A jóslatok a világ nagy igazságai közé tartoznak, melyek túlélték az idő vasfogát és ma is egyfajta statikus rejtélyként léteznek az emberek tudatában és tudatalattijában is.

Az autentikus jóslásrendszereket bőszen őrzik az abban hívők, és bár időről-időre új svunggal férkőzik be mindennapjainkba a jövő iránti érdeklődés, az ősi rendszerek alapjai rendíthetetlenül megmaradnak, míg világ a világ.
Forrás: Paul OBrien könyve alapján