Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Az első 4 másodperc mindent eldönt?

Közzétéve: 2018. 07. 07.
Értékelés
Ez a cikk 227 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az állásinterjú során az első négy másodperc meghatározó tényező: eldől, szimpatikus-e a jelölt és az interjúztató egymásnak. Egy kézfogás és más semmi...

Meghatározó lehet az első testi kontaktus, a kézfogás is, hiszen az alkalmazott különböző jellegű kézfogások sok mindent elárulnak. A szakértő állítja, nemcsak a személyiségünkről beszél a kézfogásunk, de a munkához, embertársainkhoz való viszonyunkról is.
Nem mindegy az sem, hogy a különböző kézfogástípusok kire jellemzőek: a pályázóra vagy a pályáztatóra. A kézfogás mint a másik emberrel való első fizikai kontaktus, befolyásolhatja a másik személyben a rólunk kialakuló képet. Ennek minden személyközi kapcsolatban fontos jelentősége van, de az állásinterjún a kézfogásunk által rólunk közvetített képen akár a jövőnk is múlhat. Az sem mindegy, hogy kézfogásunkhoz milyen verbális és nonverbális kommunikáció, azaz egyéb gesztus társul. Kezünk ápoltsága, tapintása, formája sokféle információs jelet hordoz, sok mindent elárul személyiségünkről, szokásainkról, életvitelünkről, jellemünkről.

A különböző típusú kézfogásokat és azok jellemzőit foglalta össze Baktay Zelka tanácsadó szakpszichológus, az ELTE és a Károli Egyetem oktatója.

Állásinterjún az első találkozáskor a kézfogáshoz bemutatkozás szokott társulni, amikor érdemes arra ügyelni, hogy ne a saját nevünk kimondására figyeljünk, hanem a másik nevének megértésére. Ha az állásinterjún a pályázó nem keresi a szemkontaktust, azt sugallja, hogy félvállról veszi a dolgot, de ha a pályázóval nem keresik a szemkontaktust, az jelentheti azt, hogy nem méltatják figyelemre.
 


A kézfogás minősége függ attól, hogy milyen a két kéz érintkezése. Ez a minőség függ attól, hogy a kéz hideg, meleg, száraz vagy nedves. Mindez annak megfelelően változhat, hogy mennyire izgulunk. A nyirkos kezet – amellett hogy utal izgatottságunkra – igen kellemetlen megfogni. Ezt a másikban keltett kellemetlen érzést elkerülhetjük, ha a találkozás előtt kezet mosunk, és megszárítjuk vagy szárazra töröljük.

A jó kézfogás jellemzője, amikor a hüvelykujjak töve találkozik egymással. Nem mindegy azonban, hogy eközben felfelé, vagy lefelé fordul-e a tenyér. A lefelé fordított tenyér mozdulatát az teheti meg, aki domináns a kapcsolatban, amivel sugallja, hogy ő az irányító, övé a kontrollszerep. Aki elsőként és önként felfelé fordítja tenyerét, jelzi a fegyvertelen jó szándékot, de egyben egyfajta alárendeltséget is jelöl, ami jelentheti azt is: a másikat tartom magasabbra önmagamnál.

Ha a pályázó fordítja felfelé tenyerét, ezzel megadást, behódolást jelez. Állásinterjúnál ez nem biztos, hogy baj, de érdemes a tenyeret közben visszafordítani. A „szendvics” típusú kézfogást baráti, bizalmas jellege miatt érdemes kerülni, hiszen elutasítást válthat ki a másikból, ami hátrányos lehet számunkra.

A „döglött hal” típus lagymatag, nincs tónusa, és – főleg ha a kéz közben még nyirkos is – olyan asszociációt válthat ki, aminél szinte mindegy, hogy mit akart a másik ember mondani, erőtlennek, tartás nélkülinek fogják őt gondolni.

A „csonttörő” típusú kézfogás azt sugallja, hogy az adott személyből hiányzik az empátiás készség, nincs tekintettel a másik ember érzelmeire, felülkerekedni, uralkodni akaró típust jellemez. Ha a pályázót ropogtatják meg, az nem sok jót ígér, hiszen a másik nem törődik azzal, hogy neki mik az igényei, nincs tekintettel arra sem, hogy ez esetleg fájdalmat okozhat. Ezért nem mindegy, hogy az állásinterjún ki alkalmazza a „ropogtató” kézfogást, mert mindkét esetben mást üzen – mondja a szakember.

forrás: Világgazdaság, 2004.