Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Tudni szeretnéd a jövődet? Vajon a pókok segíthetnek?

Közzétéve: 2018. 04. 10. Írta: Szantál
Értékelés
Ez a cikk 343 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az emberiség mindig is kutatta az ismeretlent, és próbálta megfejteni a jövőt legkülönbözőbb módszereket használva erre. Egyike ezeknek a pókjövendölés...

 
Emellett jósoltak a madarak röptéből, természeti tüneményekből, a csillagok állásából, sőt az alábbi 1834-ben a Magyar Hazai Vándorban megjelent írás alapján még a pókok viselkedéséből is. (a helyesírási hibának tűnő elírások a magyar nyelv akkori sajátosságai!)

"A pók a legbiztosabb időjövendölő. Ezen feltalálást mi egy Quatrmere Disjonval francziának köszönhetjük. Õ a pókokat függő, szegleti és téli nemekre ossza. Ez utóbbi a nyári pókot legyőzi télen, mint ez amazt nyáron. Ha a forróság, vagy a hideg, emelkedni akar; tehát akkor mindenik új szövést kezd, s serényebben is munkálódik, mintsem egyébkor, sőt a viadal is szembetűnőbb köztök.

A függő pók szép időre mutat, társai szaporodván, a munkához mind gyorsabban látnak, s több új hálót szőnek. Akkor azok régi bőrüket elvetik, s minél hosszabb szálakat eresztenek, annál tartósabb fog a jó idő lenni. Ha szél vagy eső következik, lustán dolgoznak, vagy a szél elöl szinte el is búvnak.
 


A szegleti pók jó idő jeléül fejét a hálóban mutogatja s lábait elnyitogatja, s tojik is néha. Ha ez éjjel hálóját nevelte, melegebb napok lesznek, sőt különben is tartósak; ellenben pedig, ha az a hálóban vissza fordulva ül, s farát mutat, tartós eső lészen.

A téli pók, fagyot s jeget bőven is jövendöl, mikor az éjjel nevelvén hálóját, egyiket a másik helyébe szövi, majd pedig a készbe helyezkedik, nyughatatlankodik, viaskodik, majd erősen is dolgozik.

"A hideg sulja, rendszerént kilenczed napra fog utóbb beállani, a mint az ember az emlegetett tüneményeket megsejdítette, attól fogva számlálhat is arra. – Ezen tapasztalást némelly természet vizsgálók annyira vivék, hogy még a hálónak tájékozó helyheztetéséből is jövendelnek. Ugy p. o. a keresztes pókok, minél korábban kezdnek szőni, annál korábban megérkezik a meleg idő, ha kivált hálójokat nyugott vagy éjszak felé tüzik. Ez azonban csak nyáron használható, de a szegleti pók majdnem egész esztendőn által, melly ha télen a kálhához közelebb tanyáz, majdmajd nagy hideget hirdet."