Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Spontán égés!? Mágia vagy szemfényvesztés?

Közzétéve: 2020. 03. 24. Írta: Szatmári Nóra Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés

A spontán öngyulladás a tűzhalál legtitokzatosabb és legkérdőjelesebb módja. Vu Cseng XVI. századi kínai író egyik művében is olvasható utalás eme furcsa jelenségre...

 
"Az ég különös tűzzel fogja sújtani az embert. Ez a tűz az ember testének belsejében fog kitörni."  CharlesDickens: Bleak House című regénye egyik főszereplőjének, Krooknak a halálát is öngyulladás okozta: "Hívd ezt a halált bárhogy, ahogy akarod ez a gonosz belsejében keletkezik, s nem más, mint spontán égés."

Az író, Dickens azt állította, hogy Krook halálának leírásakor egy valóban megtörtént esetre tett utalást. A XIX. század közismert, spontán öngyulladását McKenzie Booth, az Aberdeeni Egyetem professzora jegyezte fel. A professzor egy istálló szénapadlásán tekintette meg a 65 éves férfi részben szénné égett tetemét Az áldozatot az elszenesedett fa gerendákon találták. A szakértők nem leltek semmilyen magyarázatot arra, hogy a lángok miért nem terjedtek át a férfi közvetlen közelében lévő szalmára és lécekre. A tetem helyzete arra utalt, hogy az áldozat nem próbálta, és nem is tudta megfékezni a tüzet.

A XX. században a legnagyobb hírrel bíró spontán emberi öngyulladás 1951. július 1-jének sötét éjszakáján esett meg. Mary Reeser egy ócska bérházban lakott a floridai St. Petersburgban. A halálesetet követő reggelen a bérház tulajdonosnője egy levelet akart eljuttatni az asszonynak. Amint belépett a lakótérbe, forró, trópusi hatású levegő csapta meg őt. Mary Reeser koponyája öklömnyire zsugorodott, teljesen elszenesedett csontváza a kárpitozott karosszékben hevert. A villanyvezeték és a műanyag kapcsoló  látványosan elolvadt, azonban az áldozattól két arasznyira lévő papírok nem gyulladtak meg. A tűzvizsgálók szerint legalább 1000 C fok körüli lángok emésztették fel az asszony testét. A tűz kitörésére semmilyen egyértelmű indokot nem találtak.

1985 tavaszán - többek szeme láttára - egy fiatal nő hátából egy cheshire-i egyetem folyosóján tört ki a tűz. "A lány minden látható előzmény nélkül, villámgyorsan gyulladt ki. Úgy látszott, hogy a tűz a testében keletkezett." - mondta az áldozat kolléganője a tűzoltóknak. A tűz oka ismeretlen maradt. 1988-ban John Heymer nyugalmazott rendőr a New Scientist magazinban írt egy titokzatos halálesetről. Az áldozat koponyája, lába és zoknija maradt éppen, - semmi más.

Jenny Randles a Fortean Times angol folyóiratban kezdte boncolgatni az öngyulladás témáját. Szerinte ezek a spontán emberi öngyulladás alapvető jellegzetességei: A hőmérséklet néhány másodperc alatt 1000 fokra emelkedik, a tűz belülről kifelé terjed, a mellben, a hasban, a mélyebben lévő izmokból indul, és jellemzően nem terjed át az test közelében lévő gyúlékony anyagokra. Randles megemlíti a sussexi M. Knight esetét. Az asszony az ágyában hamuvá égett, ugyanakkor a lepedőbe nem kaptak bele a lángok. A spontán öngyulladás okáról rengeteg feltételezés született, de valódi okot, bizonyítékot még senki nem talált. Sokan "égi büntetésnek" vélik.

Akadnak olyanok, akik elektromágneses jelenségnek tartják, gömbvillámokkal hozzák összefüggésbe. Néhányan "egyszerűen" a sejtekben lezajló biokémiai folyamatok eredményeként könyvelik el.

Egy bizonyos: paranormális jelenségről beszélünk, megfogható indok és magyarázat nélkül.

A spontán emberi öngyulladás megmagyarázatlan jelenség, melynek során az emberi test bármilyen látható ok nélkül meggyullad. Az öngyulladás eredményezhet  hólyagos bőrt vagy égési sebeket, szélsőséges esetben (lásd fent) a teljes test hirtelen lángba borulását is. Számos találgatás és vita  van pillanatnyilag is a jelenséggel kapcsolatban. Tudományos tényként nem sikerült bizonyítani, viszont számos elmélet magyarázza meg létezését. Matematikailag kimutatható, hogy az emberi test elegendő energiát tárol zsír és szövetek formájában, amit képes is  elégetni, azonban az emberi test rendes körülmények között képtelen saját magát lángba borítani.
Forrás: Ezoterikus.hu