Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Melyik a 4 legtökéletesebb illat karácsonyra?

Közzétéve: 2018. 12. 19. Írta: Mészáros Csilla Forrás: Natúrsziget
Értékelés

Ellazulás, élvezet, a nyugalom és a belső csend megtalálása, a mindennapok problémáitól és a stressztől való megszabadulás, örömteli készülődés a karácsony eljövetelére.

Az illóolajok kellemes illatukkal nagymértékben elősegíthetik mindezt. Néhány hasznos tipp.
 

Már az egyiptomiak is ismerték az illóolajok jótékony hatásait. Az ókorban a tehetős római polgárok a derekukon vagy a nyakukban üvegcsét hordtak, amelyből erős illat áradt. Ez a fertőzésektől volt hivatott megvédeni őket. Be is dörzsölték magukat, például levendulával, hogy a pestis elkerülje őket.

 

Az illóolajok a leggyakrabban használt természetes anyagok közé tartoznak. Levelekből, virágokból, termésekből, füvekből, fákból, fakéregből nyert jó illatú kivonatok. Az illóolajok felhasználásával az aromaterápia területén régi hagyományokhoz nyúlunk vissza. Mindazonáltal ez a terület a tudomány szempontjából is rendkívül érdekes. Szaglóközpontunkban – amely a limbikus rendszerhez tartozik – nemcsak érzéseink vannak otthon, hanem ugyanitt ösztöneinket is feléleszthetjük és hormontermelésünket stimulálhatjuk. Az aromaolajok éppen annyi jótékony hatással bírnak, mint maguk a növények. Az ellazulást szolgálják, segítik a koncentrálást és a memorizálást, stabilizálják egészségi állapotunkat és közérzetünket.

 

Amire oda kell figyelnünk

 

Az illóolajok hatása szempontjából döntő jelentőségű az olajok tisztasága és minősége. Erre vonatkozó információkat a doboz vagy az üveg címkéjén találunk. Aminek szerepelnie kell rajta: növénytani név, termelési mód, a felhasznált növény származási helye, előállítási eljárás, gyártási szám.

 

Az illóolajokat virágokból, levelekből, fákból vagy magokból desztillálással nyerik ki, míg a citrusféléknél a héjból állítják elő hideg sajtolással.

 

Karácsonyi vásárokon és az illatszerboltokban állandóan kaphatók olyan olajok, mint az orgona-, az ibolya- vagy az almaolaj, amelyek a növényekből nem nyerhetők ki. Esetükben – mint oly sok más illóolaj esetében is – szintetikus, vagyis mesterséges olajokról van szó. Ezek előre nem látható reakciókat válthatnak ki, amelyek akár veszélyesek is lehetnek. Figyeljünk tehát itt is a minőségre, tartsuk magunkat a „tiszta természethez”!

 

Az illóolajok segítségével otthonunkat olyan hellyé varázsolhatjuk, ahol igazán jól érezzük magunkat. Egyszerűen szagolja végig a teljes illatpalettát és válassza ki kedvenc illatait. Advent idejére kitűnő illatválasztásnak bizonyul a fahéj, a lucfenyőtűlevél, a mandarin és a rózsafa.

 

Fahéj

 

Kérgének édes illata melegséggel vesz körül bennünket, kellemes közérzetet, oldottságot és harmóniát teremt. A fahéj egyike a legrégebbi és leggyakrabban használt fűszereinknek.

 

Lucfenyőtűlevél

 

Az aromás tűlevélillat felfrissít és felélénkít, mintha egy hűvös fenyőerdőn sétálnánk keresztül. Felszabadítja a légutakat, elűzi az idegességet és a stresszt.

 

Mandarin

 

A mandarin napérlelte gyümölcseinek illata felderíti a ködös téli estéket. Alkalmazása búskomorság és unalom esetén ajánlott. Népszerű illat, különösen a gyerekek kedvelik. Jókedvre derít levertség esetén, és inspirál, ha nehezen megy az összpontosítás.

 

Rózsafa

 

A rózsafának kellemes, rózsaillathoz hasonlító aromája van, amely megmozgatja a fantáziát, emeli a hangulatot és kellemessé teszi a napot. Mennyei illata megnyitja a párok szívét és érzékeit egy kettesben eltöltött kellemes estén.

 

Illóolajok biztonságos alkalmazása

  • Az illóolajokat száraz, hűvös helyen, gyermekektől elzárva tároljuk. A citrusolajok kivételével, amelyek legfeljebb két évig állnak el, az aromaterápiára alkalmas legtöbb olaj éveken át megőrzi a szavatosságát.
  • Ne alkalmazzuk csecsemőknél, ne kerüljön szembe, és sohase vigyük fel tisztán a bőrünkre, mivel izgathatja a bőrt és a nyálkahártyát! Ha a bőrön alkalmazzuk, mindig vegyítsük növényi olajjal, pl. mandula-, jojoba-, sárgabarack- vagy orbáncfűolajjal. Érzékeny bőr esetén először végezzünk bőrpróbát a könyöknél!
  • Az aromalámpát ne hagyjuk égni egész nap, és ne használjunk fel túl sok olajat!
  • Allergiásoknak óvatosság ajánlott, alkalmazás előtt mindig kérjék ki szakember véleményét.

Tippek egy békés adventi estéhez

  • Illatosítsa szobáját 5 csepp mandarin-, 2 csepp grépfrút-, 1 csepp szegfűszeg- és 1 csepp fahéjolaj keverékével!
  • Vegyen aromaterápiás fürdőt! A nap fáradalmai után aligha van valami, ami oly kellemesen ellazít, mint egy forró fürdő hideg téli estén. Fürdővízéhez adjon két evőkanál tejszínben és egy evőkanál mézben elkevert 5 csepp mandarin-, 5 csepp narancs- és 2 csepp szantálfaolajat! (A tejszín elengedhetetlen, mivel az illóolajok nem oldódnak vízben.)
Még több érdekes cikk: Natúrsziget
Forrás: Natúrsziget