Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Vajon tényleg itt a tavasz? Mikor van a Nap-éj egyenlőség időpontja?

Közzétéve: 2020. 03. 19. Írta: Szatmári Nóra, asztrológus Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés

Március 21. a csillagászati tavasz kezdete, - rendszerint. Ám 2012-ben, 2013-ban, 2014-ben, majd 2015-ben is már 20-án áthaladt a Nap az Egyenlítő magasságában az égen, sugarai merőlegesek voltak a föld forgástengelyére... S bizony ez 2016-ban és 2017-ben sem volt másként... De mi történik 2020-ban?

Mivel 2012-ben és 2016-ban is szökőév volt, s azt követően 365 napos évek jönnek, így a napéjegyenlőség időpontja még 2016-ban is március 20-ra esett. De mi történt és történik a következő esztendőkben?

Az előzőek miatt a napéjegyenlőség március 20-ra esett 2017-ben, 2018-ban és bizony 2019-ben is.

2047-ig minden évben március 20-ra, 2048-ban viszont már március 19-re esik a jeles nap közép-európai idő szerint.

A naptári és csillagászati számítás közötti eltérés abból adódik, hogy a katolikus egyház azért, hogy a húsvét időpontját egyszerűbben lehessen meghatározni, a napéjegyenlőség időpontját mindig március 21-re datálja.


Tavaszi napéjegyenlőség pontos ideje: 2020. március 20. 03:50


Keleten kel és nyugaton nyugszik, a nappalok, valamint az éjszakák hossza az egész földgolyón egyenlő. Innen a neve „napéjegyenlőség”. (Csak az északi féltekén tavaszkezdet, földünk déli oldalán ez az ősz első napja.) Ettől kezdve napról napra távolodik a Nap az Egyenlítőtől a Ráktérítő felé, sugarai egyre nagyobb szöget zárnak be a földtengellyel, ezért az északi féltekén hosszabbodnak és melegednek a nappalok, a délin viszont rövidülnek, és jön a tél.

A tavaszpont nem feltétlenül a tavasz első napja. Azt a helyi éghajlati és időjárási viszonyok szerint határozta meg az ember. Mi március 1-jétől számoljuk a (meteorológiai) tavasz kezdetét, a kínaiak a régi keltákhoz és rómaiakhoz hasonlóan február elejétől (febr. 4-e vagy 5-e). Õk a tavasz félidejébe eső napéjegyenlőségi napot az évszak csúcspontjaként ünneplik, a följegyzések szerint legalább az i.e. 2. évezred közepétől fogva.

Az évszak és a tavaszpont allegorikus ábrázolásai is különböznek egymástól. Ripánál a tavasz mirtuszkoszorús leány, keze telis-tele virágokkal, körötte vidám növendék állatok. A tavaszpontot egy ifjú alakja jelképezi oldalasan osztott, félig fehér, félig fekete ruhában, derekán csillagos öv, jobbjában kos, baljában virágcsokor, lábai szárnyasak. Fehér és fekete szárnyakon áll (az egyenlően osztott színpár a nappalok és éjszakák egyforma hosszára utal).

A tavaszi hónapokat is megszemélyesítették három, virágos, szőke szűz alakjában. Gyöngyös, drágaköves zöld ruhát viselnek, a tavaszi hónapok állatövi jegyeivel (Kos, Bika, Ikrek). Antik hagyományból eredően a tavasz Flora és Venus évszaka. A virágok általában és a zöld szín a tavaszi földet megszemélyesítő Flora attribútuma, a mirtusz és a gyöngy Venusé.

Részlet Jankovics Marcell: Jelkép-Kalendárium című művéből!


 

Neked mi a Napjegyed? Aszcendensed? Holdjegyed?

 


Tavaszi napéjegyenlőség pontos ideje: 2020. március 20. 03:50


Így pedig a Kos és később minden állatövi jegy előrébb csúszik a naptárban, hosszú távon át fog rendeződni az asztrológiai naptár.

Mivel ez a napéjegyenlőség értelemszerűen az asztrológiai újév kezdete is, tégy egy lépést önmagadért, s gyere el hozzám egy átfogó, alapos konzultációra:

Forrás: Ezoterikus.hu