Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

A parapszichológia rejtélye - tény vagy kitaláció?

Közzétéve: 2018. 10. 25. Írta: Sáfrány Zsófia Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 22 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A parapszichológiát, mint elnevezést először Max Dessoir pszichológus használta 1889-ben, bár e tudomány(ág) kutatása már 1862-ben elindult...

Definíció: a lexikon értelmezése szerint a parapszichológia (görög eredetű szóösszetétel, para: mellék és a pszichológia: lélektudomány) önálló kutatási terület, mely az állítólagos pszichikus képességeket és okokat, illetve egy lehetséges halál utáni élet fogalmait vizsgálja. A tudósok egy része máig nem ismeri el ezen valószerűtlen események létét, - így a parapszichológiát, - mint valós tudományt sem. Fontos: a parapszichológusok egyértelműen elhárítják, hogy kutatásaik során mindenfajta paranormális esetet vizsgálnának! Tudásuk nem terjed ki a boszorkányok, vámpírok, ufók, asztrológia, jetik és az alkímia világára.

Nem csoda tehát, hogy a parapszichológiai kísérletek és bizonyítások számos akadályba ütköznek és csupán néhány intézet képes "véletlengenerátorok" segítségével a kutatásra.

A parapszichológiát, mint elnevezést először Max Dessoir pszichológus használta 1889-ben, bár e tudomány kutatása már 1862-ben elindult, mikor Angliában megalakult az első kísértet klub. Alig 20 évvel később, 1882-ben létrehozzák a Pszichikus Kutatások Egyesületét Londonban, ahol először gyűlnek össze kutatók és tudósok Anglia több intézetéből, hogy górcső alá vegyék a paranormális jelenségeket. Kutatási területeiket több osztályra bontották, mint a telepátia (gondolati átvitel), hipnózis (alvás jellegű állapotban való tudatállapot), prekognició (jövőbelátás), látás (események érzékelése), szellemek, pszichokinézis (materiális és fizikális dolgok mozgatása gondolatátvitellel), spiritualizmus, stb. Első jelentős kísérletük a szellemképeket és érzéki csalódásokat vizsgálta.

A pszichológia újdonsült területének ezek után nem lehetett megálljt parancsolni. Számos más országban is elindultak a kutatások az angol intézet mintájára, sőt az irodalom nagy alakjait is megihlették a különös jelenségek. Gondoljunk csak Thomas Mann: Varázshegy című művére! A média természetesen szintén felkapta az újdonság ügyét és számos elképesztő esetről számolt be, például a rendőrség aktáiból, ahol néhányszor jósnők segítettek felgöngyölíteni néhány gyilkosság hátterét. Nem is szólva a rengeteg fotómontázsról, melyekkel nagy tömegeket lehetett megtéveszteni már a 19. században is.

A parapszichológia rejtélyeinek egy része máig feltáratlan maradt, így például a reinkarnáció-kutatás is. Ian Stevenson például az 1950-es évek óta foglalkozott gyermekekkel, akik egyik pillanatról a másikra olyan személyekről és helyekről kezdtek el beszélni, melyek a családjuk számára nem voltak ismertek. Bár nem egyértelműen reinkarnációt fedezett fel az esetekben, de nem vetette el, hogy az emberi létnek lennének ilyesfajta lehetőségei.

A jelenségek más területeken szintén nem bizonyultak teljes mértékben valósnak. A mentális kivetítés például nem hozott konkrét sikereket a kutató laborokban, vagyis nem sikerült például az érmét egyik oldaláról a másikra fordítani csupán koncentráció segítségével. Míg a jövőbelátás kísérlete során vizsgált alany, már a nyugtalanító kép felmutatása előtt is megváltozott testi tüneteket produkált minden esetben.

A tudósok sok esetben igen kritikusak a vizsgálatok hitelességét illetően. Úgy vélik ugyanis, hogy a különleges esetek különleges kutatási körülményeket, illetve bizonyításokat is követelnek. Nem is szólva arról, hogy a bizonyítások olykor enyhén szólva hiányosak és az ellenőrzési folyamatokban is van némi kivetnivaló.
Ennek hátterében valószínűleg az áll, amit John Palmer kutató is megfogalmazott korábban, hogy: "a parapszichológiai kutatások hamisítása fontos szerepet játszik abban, hogy a parapszichológia elismertsége megsérült, illetve a fejlődése is akadályokba ütközött."
Forrás: Ezoterikus.hu