Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Mindszentek és Halottak napja

Közzétéve: 2019. 11. 01. Írta: Mág Ica Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 209 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szentekre és azokra emlékezik az egyház, kik keresztségben hunytak el, kikről úgy vélik, a purgatóriumban vannak, minthogy bocsánatos bűnökkel a lelkükben haltak meg.

 
A katolikus egyház tanítása szerint az élők imája segíti a holt lelkeket, hogy mihamarabb megtisztuljanak, és így megláthassák Istent a mennyben.

A "Minden szentek napja" az a katolikus ünnep, amelyen az összes üdvözültre, az összes szentre emlékeznek. Mivel a szentek megszámlálhatatlanul sokan vannak, a kalendárium nem tud mindegyikről külön-külön megemlékezni név szerint, ezért egy napon, november elsején emlékeznek rájuk.

Bizonyos napokat már a kereszténység kezdeteitől arra szenteltek, hogy az eltávozottak bizonyos csoportjáért közbenjárjanak. Egyetemes közbenjárásra november másodikát 1030 környékén a Cluny-i bencés monostor apátja, Odilo vezette be, és megszabta, hogy kapcsolják össze számos egyéb kiegészítő imával és alamizsnával.

Ezt a halottakról szóló megemlékezést átvette az egész egyház. November 2-a, mint halottak napja, a XIII. század végére gyakorlatilag általánosan elfogadottá vált. Az ünnep napját úgy választották, hogy a mindenszentek napját kövesse. Ez a nyugati kereszténységben november elseje.

A halottak napjához számos néphit is kapcsolódik. Az élőknek ilyenkor tilos volt a munka. Nem volt szabad semmiféle földmunkát végezni, hogy ne háborgassák a halottakat. Halottak napján, sőt egész hetében tilos volt mosni, mert a halottak a vízbe kerülnének, a ruha pedig megsárgul. Sokfelé terjedt el az a hiedelem, hogy a halottak ilyenkor hazalátogatnak, ezért számukra is megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra, és gyertyát gyújtottak. A gyertyák a halottakért égtek, a tűz ugyanis megtisztulást hozott.
Forrás: Ezoterikus.hu