Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

A kísértetek itt vannak közöttünk!

Közzétéve: 2019. 10. 29. Írta: Mág Ica Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 212 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Halloween ma a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe október 31-én. A töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb jelképe...

 
Az angol tükörfordítás "pumpkin carving". Ekkor használják a kivájt és vigyorgó töklámpást, melynek angol nyelvterületeken elterjedt neve: Jack O'Lantern. A történet szerint a töklámpás nevét egy Jack nevű részeges fickóról kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, aki ezt egy marharépába rakta lámpás gyanánt. Ezóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.

Amerikában Halloweenkor az ajtók előtt jelmezekbe öltözött gyerekek kopogtatnak, akik "Trick or treat!" szabadon fordítva: "Édesség vagy bot!" kiáltással felszólítják a háziakat "állásfoglalásra". Elméletileg a szerencsétlen ajtónyitónak van lehetősége "botot" választani, azonban ez igen komoly a következményekkel jár együtt. Általában a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. Sok helyen baráti társaságban, jelmezbált rendezve ünnepelnek.

Európában Halloween sokáig feledésbe merült. Néhány helyen elvétve jelmezbe öltöztek és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban a Halloween ünneplése ismét megszokott lett, valószínűleg az amerikai népszerű ponyvaregényeknek köszönhetően.

Kulturális háttér

Halloween valószínűleg a kelta kultúra őszre (november 1.) eső újév Samhain ünnepéből ered. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben eltávozottak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék vándorlásukat.

A kereszténység terjesztésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazítsák, azok betiltása helyett. Így ezt a pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (omnium sanctorum). III. György pápa a 800-as években a korábban május 13-án ünnepelt Szűz Mária és a mártírok emléknapját november 31-re helyezte át. Írországban ez az éjszaka All Hallows Eve, "Minden szentek éjszakája" nevet kapta. November első napja volt az ünnepnap, All Saints Day (All Hallows Day, "Szentek Napja"). Később ez a kettő sok helyen összemosódott.
Forrás: Ezoterikus.hu