Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

November története & babonái

Közzétéve: 2018. 10. 30. Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 17 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szent András hava, Õszutó, Nyilas hava, Enyészet hava. November szavunk a latin novem (kilenc) szóból ered, mert a régi római naptárban a kilencedik hónap volt.

Ma már azonban a tizenegyedik hónap. A Nap a Nyilas jegyébe lép.

Ez a hónap az ősz utolsó hava. Márton madara, a holló és a varjú is bejön már az erdőről, ellepi a szántóföldeket élelmet keresve. Még szép idő is lehet, vagyis mint Baranyában emlegetik, Szent Márton nyara még megörvendeztetheti a szegény embereket. A most kiforró újbor a nagy lakodalmak idejét is jelzi.

Jelentős napok novemberben:

1. Mindszentek napja: A cselédfogadás, bíróválasztás, tanácsújítás napja. Erre a napra vetést, az őszi munkákat már be kell fejezni. A természet is nyugovóra tér.
A népi tudatban a Mindszentek napja azoknak a halottaknak az emlékét őrzi, akiknek a neve nem szerepel a naptári év ünnepei között. A csendes emlékezés napja. A Mindszentekhez szorosan kapcsolódik a Halottak napja. E nap estéjének halott-tiszteleti szokásai a római Feralia ősi halotti ünnepeiből alakultak ki. Mindenszentek napján a család minden tagja meggyújtott egy-egy gyertyát. Akié a leghamarabb égett el, a jóslás szerint az hal meg elsőnek.

2. Halottak napja: Ez a nap is a halottaké. Az élőknek tilos a munka. Semmiféle földmunkát nem szabad végezni, hogy ne háborgassuk a halottainkat

3. Hubert napja: Hubertusz a vadászok védőszentje, akik ezt a napot nagy vidámsággal ünneplik

11. Márton napja: A boltokban ezen a napon gyújtják meg a gyertyát.
Ekkor vágják "Márton lúdját" és a lakomán megkóstolják az újbort, ennek ugyanis Márton a "bírája".
Ezen a napon sütik a "marcipánt" is, ami a cukrászdai édesség elődje.
A mesterek vacsorát adnak legényeiknek, a gazdák a pásztorokat vendégelik meg.
Számtalan időjóslás fűződik a naphoz: "Márton olykor fehér lovon jár" - tehát felkészültünk a havazásra: "Ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál", vagy "ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél."

19. Erzsébet napja: Árpádházi Szent Erzsébet (1207-1231) a katolikus egyház egyik legtiszteltebb női szentje. Ha Erzsébet megrázza a dunyháját, havazni fog.

25. Katalin napja: A lányok védőszentje. Sok férjjóslás fűződik ehhez a naphoz.
Sok helyen "Katalin-ágat" raknak vízbe, hogy karácsonykor kizöldüljön.
Időjárásban a karácsonnyal ellentétes: "ha Katalin kopog, karácsony locsog."

30. András napja: A téli évnegyedkezdő mulatságok napja. András-nap utáni vasárnap kezdődik advent, ettől kezdve karácsonyig lakodalmas táncos összejövetelt nem tartanak.
András naphoz fűződik a legtöbb férjjósló szokás.
Sokfelé ilyenkor disznót vágnak, mert a hús már eltartható.
Forrás: Ezoterikus.hu