Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Bonyolult az életed? Lehet, hogy a neved miatt?

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

Te irányítod a sorsod? Túlzásba vitt babonák!

Közzétéve: 2018. 09. 27. Írta: Elixír magazin Forrás: Freespirit.hu
Értékelés
Ez a cikk 236 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szerencsehozó tárgyak általában a női táskák mélyén rejtőznek, a férfiak valahogy nehezebben azonosulnak a bajt űző szokásokkal.

 

Az is hasonlít a gyermeki gondolkodáshoz, ha különféle tárgyaktól, kabaláktól reméljük a szerencsét?

A gyermeki gondolkodás egyik sajátos vonása például az animizmus, aminek a lényege az, hogy a kicsik az élettelen dolgoknak is lelket tulajdonítanak. Ahogyan ők azt hiszik, hogy ha megsimogatják az autót, akkor az nem fog elromlani, a babonás ember azt reméli, hogy a markában szorongatott kő megóvja a rossz történésektől.
A gyerekek gondolkodásának másik, a babonásoknál is megfigyelhető vonása a cél-okság, vagyis hogy összekeverik a célt és az okokat. Mérei Ferenc azt a példát hozza erre, hogy a gyerekek sokszor azt hiszik, azért van jég a Balatonon, hogy lehessen rajta korcsolyázni – ez nagyban hasonlít a felnőttek sorsszerűséget fürkésző gondolkodásához. Egy bizonyos szintig nincs is ezzel baj, vannak azonban olyanok, akik a legapróbb történésekről is azt gondolják – például hogy zöldre vált-e a jelzőlámpa vagy sem –, hogy azok fontos üzeneteket közvetítenek számukra.

 

Mi lehet az oka annak, hogy a nők gyakrabban esnek túlzásokba a babonák terén (is)?

Mint azt imént említettem, a babonák követése sokszor áll összefüggésben a szorongással, amiben a nők általában mélyebben érintettek, mint a férfiak. A nemek szorongásra adott válasza kulturálisan különböző: amíg egy férfitól azt várjuk, hogy aktívan cselekedjen és oldja meg a problémát, addig a nőktől inkább csöndesebb, befelé forduló reakcióra számítunk. Ez óhatatlanul fokozza a belső feszültséget, ami könnyen eredményezhet depressziót és regressziót (mint amilyen a fent említett visszakanyarodás a gyermeki gondolkodás felé) egyaránt. Abban pedig, hogy a nők valamivel fogékonyabbak a babonára, egyebek közt fontos szerepe lehet az agyféltekék dominanciájának is. A nőknél általában a bal, vagyis az intuitív, érzelmesebb agyfélteke irányít, a férfiaknál pedig a jobb, azaz a racionálisabb félteke a domináns, ami miatt idegesítő lehet számukra a nők elvontabb gondolkodása. A férfiaknak „zavaró tényező” az is, hogy a babonák mögött nem áll semmiféle tudományos magyarázat, így azok nehezen illeszkednek racionális gondolkodásmódjukba. A nehezebb élethelyzetekben a férfiak számára fontos, hogy tettekkel közelítsenek a megoldás felé, az pedig, hogy megcsavargatjuk a gombunkat, nehezen sorolható az aktív cselekvés kategóriájába. Ezt vágyvezérelt gondolkodásnak is nevezik, ugyanis az illető szeretné, ha olyan mindenható lenne, hogy bizonyos szokásaival befolyásolhatná a világ történéseit. Akiben ez a törekvés túlzottan erős, az a realitásérzékéből is veszíthet.

 

Akár rossz irányba is vezethet, ha valaki túl nagy jelentőséget tulajdonít a babonáknak, és a leghétköznapibb történéseket is velük hozza összefüggésbe?

 
A babona nagyon sok ponton kötődhet a kényszerbetegséghez is. Egyfajta babonának tekinthetjük az olyan kényszeres gondolatokat, hogy ha ötször megmossuk a kezünket, akkor nem történhet baj – a jelenség lényege ebben az esetben is a szorongás csökkentése. Ez bizonyos „személyes babonák” kialakulására is érvényes: ha például egy szorongó nő figyelmetlenségből rátolja a bevásárlókocsit az előtte álló lábára a boltban, és abból perpatvar keletkezik – még ha csak rövid időre is –, biztosan megfeledkezik a belső feszültség forrásáról. Első hallásra talán nevetséges, mégis vannak, akik az ilyen esetek után úgy gondolják, hogy ha rátolják mások lábára a bevásárlókocsit, akkor megszabadulnak a szorongástól. A kényszerbetegségnek és a babonáknak is van megelőző funkciójuk, vagyis hogy ne történjen baj, másrészt pedig jóvátételi funkcióval is bírnak – ilyenkor valamilyen rossz gondolat vagy cselekvés semlegesítése, meg nem történtté tétele a cél.
Forrás: Freespirit.hu