Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Bonyolult az életed? Lehet, hogy a neved miatt?

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

Októberi babonák, híres-hírhedt napok

Közzétéve: 2018. 09. 29. Írta: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 234 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindszent hava, Skorpió hava, Õszhó. Ha októberben ökörnyál száll a levegőben, netán a fák másodszor virágzanak, biztos, hogy hosszú, szép ősz lesz.

Október titkai, babonái. Mit gondoltak őseink?

Zivatar esetén hideg, szeles télre számítottak a szőlősgazdák.

Jelentős napok októberben:

2. Leodegár vagy Petra napja: Az első lombhullató nap.

4. Ferenc napja: Ez a hét is kiválóan alkalmas az őszi vetésre. Ha ezen a napon ültettek kotlót, nyírfaágat tettek a fészekbe, hogy a csirkék el ne pusztuljanak. Úgy gondolták, a nyírfaág mindaddig, míg a csirkék ki nem kelnek, megvédi őket az ártó, gonosz hatalmaktól.

9. Dénes napja: A Dénes-napi időjárásból következtetni lehet a téli időjárásra.

15. Teréz napja: Teréz hagyományos szüretkezdő nap, elsősorban az erdélyi magyar borvidékeken, de Somló hegyén is. E nap környékén szokott hazánkban beköszönteni az úgynevezett vénasszonyok nyara. (A vénasszonyok nyara azt az őszi időjárási jelenséget jelöli, amikor az októberi kezdeti lehűlés után derült, napos időszak köszönt be nyolc-tíz napra.) Ilyentájt a hűvös de nem fagyos éjszakákat langymeleg, napos, kellemes nappalok követik. Ez a kellemes időszak igen kedvező a szüretelőknek és a lakodalmasoknak.

16. Gál napja: A halászat befejező napja: tavakon, folyókon utolsó nagy közös halfogást tartanak. A makk érését e naptól számítjuk.

18. Lukács napja: a Kórházak, fürdők védőszentje. A Mecsek-alján a gesztenyeszüret napja, akkor tartják a pécsváradi leányvásárt.

20. Vendel napja: Főleg a Dunántúlon a pásztorok védőszentje. Sok helyen a pásztorünnepet ezen a napon tartják. Ha állatvész ütött ki, azt mondták Vendel viszi az állatokat. E napon nem fogták be a jószágot és vásárra sem hajtották.

21. Orsolya napja: A káposzta és a kerti veteményes betakarításának a napja. Kőszeg környékén hagyományosan ezen a napon kezdték a szüretelést.

23. János napja: A megrövidült nappalt jelzi, hogy sok helyen ekkor gyújtanak lámpát a szobában.

26. Dömötör napja: Vendel mellett az őszi pásztorünnepek napja. Az Alföldön és az ország észak-keleti részében főként a juhászok körében kedvelt a "dömötörözés", a juhászbál.

28. Simon, Júdás napja: szorosan kötődött a juhászélethez, mint az ezt megelőző Demeter-nap is. Ekkorra a nyájak behajtását mindenképpen be kellett fejezni. Amennyiben szép idő van e napon, akkor jó termésre van kilátás a következő évben. E napon szokták hagyományosan megkezdeni a szüretet legészakibb történelmi borvidékünkön, Tokajban. A középkorban a Szerémségben termelt hegyi borok voltak a legkedveltebbek, a tokaji, hegyaljai borok csak később, a 16. században váltak oly híresekké, hogy még az orosz cárok kedvenc italaként is emlegették őket. A tokaji bor jól szállítható volt a kátyús földutakon, a hosszú szállítás alatt sem tört meg, megőrizte színét, ízét, zamatát.

31. Farkas napja: A faültetésre az egyik legkedvezőbb nap.