Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Augusztus története és babonái

Közzétéve: 2020. 07. 26. Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 17 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A régi római naptárban augusztus volt az év hatodik hónapja, melyet később Octavianus Augustus császár a tanács által a maga nevére neveztetett.


Kisasszony hava - Nyárutó hó - Szűz hava - Új kenyér hava
A név augeo igére emlékeztet, jelentése: az ország gyarapítója. A későbbi római császárok is viselték ezt a címet, sőt előfordult, hogy feleségeiket is megajándékozták vele (Augusta). E hónapot a kánikula havának tartják, a Nap a Szűz jegyébe lép.
Jelentős napok augusztusban:

1. Vasas Szent Péter napja: Szent Péter ünnepe, annak emlékére, hogy egy angyal kiszabadította Heródes börtönéből, ahol láncra verve őrizték. Péter napja a Muravidéken a szőlőtermelőknek dologtiltó nap, mert úgy vélik, a szemek lehullanának a fürtről.

7. Donát: Donát ókeresztény vértanú (meghalt 361-ben), a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentje. A szőlő különös gondoskodást igényel, s ezért a régiek igyekeztek minél több szent segítségét igénybe venni. Donát attribútuma, a törött kehely. Donáthoz különösen a villámcsapás, jégeső távoltartásáért imádkoztak.

10. Lőrinc: A naptár elcsúszása következtében néhány későbbi (szeptember 5.) érvényességű tapasztalat kapcsolódik ehhez a naphoz

15. Nagyboldogasszony: A nap időjárása termésjósló. Derült idejével jó szőlő- és gyümölcstermést jósol. A "kétasszony-köze" (VIII. 15. - IX. 8.) varázserejű időszak, ekkor szedik a különféle varázsfüveket, cséplik a magnak való búzát, gyűjtik az ültetni való tojást. Az ekkor keltetett tyúkok lesznek a legjobb tojók.

16. Rókus: A ridegen tartott szarvasmarhák védőszentje.

20. István: Ha jó az idő Istvánkor, akkor bőséges gyümölcstermésre készüljünk, de ha rossz idő járja, gyenge termést várjunk. Szent István magyar király ünnepe. Ezen a napon már az új búzából sütik a kenyeret. A bort, búzát, békességet, mint a kívánt bőség és a nyugodt munka jelképét mondogatták.

24. Bertalan: Sok helyen őszkezdő nap, féregirtást, takarítást, szellőztetést tartanak. A szőlőkben elszaporodnak a seregélyek, meg kell kezdeni üldözésüket. Ennek érdekében kerepelnek, zajt ütnek a gazdák.
Forrás: Ezoterikus.hu