Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Július elképesztő babonás hagyományai

Közzétéve: 2020. 06. 28. Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés

Eredeti neve quintilis, ugyanis a márciussal kezdődő régi római kalendáriumban ez volt az ötödik hónap. Csak Julius Caesar óta, az ő neve tiszteletére lett július.

 
Ez az imperátor születésének hónapja. Caesart leszúrta Brutus, birodalmának alapköveit szétdúlta az idő, de emlékét évezredeken át megőrizte július neve. E hónapban már a nappalok fogynak; a Nap az Oroszlán jegyébe lép.
 

Jelentős napok júliusban:

5. Sarolta: Ha esővel köszönt be, rossz lesz a dió- és mogyorótermés. Sarlós Boldogasszony. Asszonyoknak dologtiltó nap. Ekkor tartják az aratási vásárokat.

13. Margit: Ha esőt, zivatart hoz, "mérges Margit"-nak nevezik. Ha ezen a napon jó idő van, akkor hagyomány szerint elkezdődhet a szabadban való fürdőzés.

20. Illés: Õsi kígyó- és medveünnep, a pásztoroknak dologtiltó nap. Gonoszjáró napnak is számít: gyakran zivatart jégesőt hoz. A dél-magyarországi szőlősgazdák úgy vélik, hogy Illés, Anna, Jakab három szeles nap. Ezeken a napokon vihar vagy szél dühöng. Ha az egyiken nem, akkor a másikon: "Illés meg Jakab Annát kergeti", "Illés rossz, mert áldást nem hoz". Megfigyelték, hogy bármilyen szárazság volt eddig, Illés napján megjön az eső. Eső idején azonban rendszerint zivatar fenyeget, nem is szabad e napon kint dolgozni a földeken, mert a mennykő belecsaphat az emberbe.

21. Dániel: Ha Illés nem hoz esőt, Dánieltől várhatjuk.

22. Mária-Magdolna: Szépségvarázsoló nap. Az e napon vágott leányhaj biztos sikert arat. Mária-Magdolna is zivatarhozó napnak számít.

25. Jakab: Ezen a napon áll meg a szőlő növekedése, és édesedni kezd. Ha Jakab napja derűs, jó gyümölcstermésre számíthatunk, de nincs kizárva a zivatar sem. "Jakab, ha marokba találja a zabot, akkor szétszórja." "A zab aratását Jakab napig be kell, fejezni, mert ami gabona Jakab-napig kint marad, az kint is veszik."

26. Anna: E napon szakad meg a virágos kender töve.

Aratási népszokások és babonák:
Július az aratás ideje. A gabona betakarításának sikerét számos hiedelemmel és szokással igyekeztek erősíteni is biztosítani. A munkát fohászkodással, imádsággal kezdték, sőt a kalapjukat is megemelték. Elszórt adatok vannak arra vonatkozóan, hogy milyen jelentőséget tulajdonítottak az első kévének. Ebből a baromfinak adtak egészség- és termékenységvarázsló céllal. Betegségelhárító szerepe is volt. Az aratókat elsőként meglátogató gazdát megkötözték, és csak akkor engedték szabadon, ha borral vagy pénzzel kiváltotta magát. A legtöbb hagyomány azonban az aratás végéhez kapcsolódik. Egy kis darabon talpon hagyták a gabonát, hogy jövőre is biztosítva legyen a jó termés. Az utolsó kévéből készült az aratókoszorú. Általában a földesúrnak készítették, de az utolsó kalászokból egy kis csomót mindenki hazavitt. Az aratókoszorú különféle formájú és nagyságú lehetett: korona, csigaszerű, koszorú alakú. Az aratókoszorút a mestergerendára akasztották, és vetéskor a koszorúból kimorzsolt szemeket a vetőmag közé keverték. A magának arató család nem rendezett ünnepséget. Az aratóbálokat elsősorban az uradalmakban rendezték.
Forrás: Ezoterikus.hu