Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Bonyolult az életed? Lehet, hogy a neved miatt?

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

Pénisz vagy fallosz? Világi szimbólumok

Közzétéve: 2018. 05. 31. Írta: Pál József, Újvári Edit Forrás: Szimbólumtár c. könyve nyomán
Értékelés
Ez a cikk 354 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közismert, hogy pl. Indiában Siva istent leginkább lingaként ábrázolják, ezzel jelzik azt, hogy ősnemző szerepe van a vallásban. De mi a linga?

 

A linga fallosz szimbólum.

A szimbólumok eredete egyidős az emberiség eredetével. Az őskorban barlangfalakra rajzolt képek, a rejtélyes kőmonolitok, a használati eszközökbe vésett ábrák mind erről árulkodnak. Íme néhány meghatározó szimbólum:Alma

Szerelmi és termékenységi szimbólum. Mivel a gyümölcs majdnem tökéletesen gömb alakú, a teljességet jelképezi. A tudás szimbólumaként is szerepelhet, mivel a közepén lévő magház ötágú csillagot, pentagrammát képez, amely a tudás hagyományos jelképe. A pentagramma alakú magház az alma belsejében a testbe zárt szellem szimbóluma.
A görög-római mitológiában Aphroditéhoz / Vénuszhoz kapcsolódik. A Heszperiszek kertjéből származó aranyalmát, amelyet Erisz, a viszály istennője gurított be az istenek lakomájára, Parisz Aphroditénak mint a legszebb istennőnek ítélte oda. Így lett végeredményben a női mell, kettévágott állapotában magháza pedig a női szeméremtest szimbóluma.

Fa

A növényvilág ciklikusan pusztuló és újrasarjadzó részeivel, elsősorban a virágokkal szemben az életerő (és különösen az örökzöld fa) az öröklét szimbóluma. A fa mint világtengely a mitikus világképek egyik leggyakoribb motívuma; elnevezése: világfa, kozmikus fa. Ábrázolják a káosz óceánján lebegő kozmikus tojás hajtásaként, amelynek növekedése a kozmosz, a világrend kiteljesedését fejezi ki. Mivel gyökereivel a földbe hatol, törzsével a földi, ágaival az égi szférában él, a világ vertikális egységeinek összekapcsolója; az alvilág, a földi és az égi világ közti kommunikációt teszi lehetővé. A szellemvilágba, az isteni szférába emelkedés útját; az ezoterikus tudás, a gnózis elérését fejezi ki. A földi világ szakrális középpontja, a hármas kozmikus rendszer alappillére. A föld mélyén, a világ közepében gyökerezik. Kapcsolatban áll az ősi vizekkel, és belenő az idő világába, gyűrűket fejlesztve, hogy kinyilvánítsa korát; ágai viszont elérik a mennyet, az örökkévalóságot, így bejáratként szolgál a szoláris hatalomhoz. A világrend tér- és időbeli tagoltságát reprezentálja.

A világfa jellegzetes példája a skandináv mitológia kőrisfája, az Yggdraszill, amely a világ közepén áll, annak szerkezetét tartja, s egyben világmodell.

Fallosz

Hímvessző. A maszkulin teremtőerő szimbóluma, a teremtés eszköze és potenciája, az élet forrása. A fallosz-ábrázolások a kőkorszakban és a természeti népeknél a termékenységi varázslatok részei.

Egyiptomban a feltámadás és az élet megújulásának kifejezője, Min isten attribútuma a fallikus oszlop.

A szanszkrit linga szó jelentése "jel", "fallosz". A hindu vallásban és ikonográfiában Síva isten, a nemzőerő és általában a teremtő erő megtestesítője. A Síva-templomok belső cellájában a kultusz jelképét, az isten szimbólumát, a lingát helyezték el.

Föld

A világegyetem egyik őseleme; az ég és a föld szent nászában az őseredeti pár passzív, feminin fele. Az egyetemes anya, a termékenység archetípusa. A földet megtermékenyítheti az ég, eső vagy villám formájában. Míg a víz egynemű anyag, a föld a különbség kezdetét jelenti. Minden élőlény tőle kapja az életet, ezért bőség-jelkép, ugyanakkor mindent elnyel, befogad a halál után. Az ég ellenpólusaként mélység- és alvilág-szimbólum, az ég, föld és alvilág hármasában azonban a föld a középpont. A szellemi ég ellentéteként az anyagi létet jelenti. Magában hordozza a megújulás lehetőségét: a földdel való érintkezés, az anyaföldbe való visszatérés egyben az újjászületés ígérete.

A sumer mitológia megkülönbözteti a Földanyát, Ninhurszagot a föld mélyének istennőjétől. Ninhurszag termékenységistennő (Enki és Ninhurszag) egyes mítoszokban embert teremtő istennőként is szerepel.

Kígyó

Egyetemes szimbólum; gyakran ellentétes jelentéseket hordoz. Lehet szoláris (ábrázolhatja a Nap útját és a Nap sugarait) és lunáris (vedlése és regenerációja a Holdhoz teszi hasonlatossá). Khthonikus állatként fallosz a Magna Mater ölében; a női istenségek attribútuma. Jelképezheti a férfi, a női princípiumot és az androgünt is. Bőrének megújulása miatt az újjászületés, a gyógyulás és a halhatatlanság jelképe. Az ősi vizek megtestesítőjeként a teremtés előtti káoszra utal. Spirális vagy kör alakban a ciklikus időt és a sorsot jelenti. A különböző mitológiákban hagyományosan a madár ellentétpárjaként szerepel: az életfa gyökereinél lakik, míg a madár a fenti világban.

Az egyiptomi hitvilágban Apóphisz kígyó a sötétség démona, a napisten ellensége, a lenyugvó Nap-bárkát veszélyezteti. A viszály, a pusztítás jelképe.
Forrás: Szimbólumtár c. könyve nyomán