Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Bonyolult az életed? Lehet, hogy a neved miatt?

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

Mennyire babonásak a színészek? Színházi berkekből megtudtuk!

Közzétéve: 2018. 03. 03. Írta: Zsófi & Nóra Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 387 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Állítólag nincs a világon olyan színész, ki ne lenne babonás, sőt mi több! A tapasztalat az, hogy minél sikeresebb a színész, annál több a babonája.

 
A (köz)ismertebb babonák közül különösen a szerepekkel összefüggő hiedelmek a legérdekesebbek. Úgy vélik, ha a színész olvasás vagy tanulás közben leejti szerepét a földre, akkor abban a szerepben bizonyára megbukik.  Épp ezért a rossz szerencse elűzése érdekében a színész gyorsan megtapossa a földre zuhant szereppéldányt, így messzire űzi a darab körül megtermő rossz szellemeket.

Ha a kórista a sminktükröt eltöri, további 7 évig biztosan kórista marad. Sminkeléshez kötődő hiedelem, hogy arcfestés közben egy jó szerződés érkezését jelzi a fogra kenődött rúzs. Gyakori babona, hogy rossz szerencsét hoz, ha valaki válla fölött pillantják meg saját tükörképüket a színészek.

Rutinos babonahívők tudják, hogy ha a próbák alatt veszekednek (színészek egymással, rendezővel, igazgatóval, igazgató a rendezővel, vagy a szerzővel), akkor biztosan nagy sikere lesz a színdarabnak.

Sikert kívánni a színészeknek premier napján szigorúan tilos. Sokkal szerencsésebb azt mondani: "Kéz- és lábtörést!"

Akad, aki megszámolja a színpad négy sarkát, mielőtt be- vagy fellép oda. De megesik, hogy megcsavarja az ügyelő kabátgombját.

A játékra való gyakorlás közben fontos, hogy a színész minden sort betéve tudjon az utolsón kívül, melyet nem mond ki hangosan a fellépés napja előtt. Ez biztosítja az ezután következő tapsvihart ugyanis.

Néhol úgy tartják, hogy a pávatoll balszerencsét hoz az előadásra, így a legtöbb színházban nem alkalmazzák díszítőeszközként.

Ha egy színész a kollégájának ruháján meglát egy kilógó cérnaszálat, leszakítja azt, megforgatja háromszor a feje körül, majd a ruhája nyakának hátsó felébe teszi, hogy a cérnaszál egy új szerződést biztosítson számára.

A színpad mögötti, vagy az öltözőben való suttogás nem jó jel, ha valaki mégis megteszi, valakinek ki kell mennie az öltözőből, háromszor megfordulnia, majd kopogtatni az ajtón és engedélyt kérni az ismételt belépésre. Ez a babona onnan eredhet, hogy korábban a fellépések alkalmával gyakran kellett javítania a varrónak a színészek elszakadt ruháit a színpad mögött, ezért a suttogás igencsak gyakori volt.

Minden öltöztetőbabát és maszkot a színész öltözőjében tartanak a siker érdekében, míg a táviratokat és gratulációkat a falra tűzik fel, hogy folyamatosan emlékeztesse a színészt a munka tökéletes teljesítésére.

Zöldet nem szerencsés viselni színpadon, mivel korábban a zöld ruhákat és a zöld fényeket a környezetbe való beleolvadás miatt viselték és használták a szabadtéri előadások alatt!

Semmi igazi virág, igazi pénz, igazi ékszer, igazi tükör, vagy étel - a hamis/mű tárgyakkal könnyebb együtt dolgozni, és a babona szerint ezek használatával nem történik baleset a színpadon!

Ha a színész virágot kap ajándékba, csak az előadás előtt vagy után érintheti/szagolhatja meg azt, közben (pl. szünetben) ugyanis balszerencsét hoz.

Macbeth nevének kiejtését a legszerencsétlenebb babonának tartják színészi berkekben, annyira, hogy sokan még a címét sem szeretik kiejteni, ezért helyette csak így emlegetik: "a skót darab".

Kulka János hisz abban, hogyha leejti a szerepkönyvet, arra rá kell lépnie! Mindezt azért, hogy a szerepet más ne vegye el tőle! Más babonákat nem tart be, mert úgy véli, képtelen lenne a fejében tartani egyéb információk halmaza mellett. Hevér Gábor viszont sosem viszi magával a szövegkönyvet.

Forrás: Ezoterikus.hu