Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Tibeti újév - 2019

Közzétéve: 2019. 02. 04. Írta: Sáfrány Zsófia Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Loszár - ezt a nevet viseli az új esztendő eljövetelének pillanata. Tibetben az újévet mindig tradicionális formában ünneplik, mivel ez a nap az esztendő legfontosabb napja is számukra.

Az ünnep 15 napos programból áll és ebből az első három nap a legjelentősebb. Ekkor készül a "changkol" nevű ital is. A második nap a „Királyi Loszár” nevet viseli.
 
A tibeti kultúra a Holdkalendáriumot követi és ennek megfelelően ünnepelnek:
 

2019-ben február 4-én és 5-én

Európa: február 4.                       Ázsia: február 5.

 
Más közösségek is ugyanekkor ünnepelnek, mint pl. a Yulmák, a Serpák és a Butániak.

A tibeti újév története

Egy monda szerint élt valaha egy nő, aki a Hold mozgását alapul véve oktatta az időszámítást, s a tibetiek ezért élnek a Holdkalendárium alapján. Ezt a nőt Belmának hívták. Az idő megértésével a tibetiek az újév indulását is ünnepelni kezdték, először egy barackfa feldíszítésével, később az újév napján kezdték a földművelést, öntözést, hidak építését, ércek olvasztását is.

A tibeti újév ünneplése

Elbúcsúztatják az óévet, s köszöntik az újat. Milarepa cog szertartással megtisztítják a hátramaradt negatív energiákat, majd jó kívánságokat fogalmaznak meg, hogy a következő év világi és dharmikus érdemekben bővelkedjen. Az újévet az óév utolsó napján kezdik ünnepelni és folytatják az újesztendő első napján, szoros családi körben tipikus tibeti ételeket fogyasztanak.

Az újév tipikus étkei

A „Guthuk”, egy különleges levesféle, finom hozzávalókkal, mely meghozza az újévi szerencsét, emellett tradicionális újév köszöntő fogások a tibeti burgonyás curry (Xiangzhai), a rizs- és burgonyafőzelék (Droma), az édes sáfrányos rizs (Dresi).

A tibeti újév

A tibetiek örömmel és imádsággal várják az újesztendőt, ekkor korán kelnek fel, fürdőt vesznek, új ruhába bújnak és áldozatot mutatnak be, emellett meglátogatják az idősebb családtagokat, hogy együtt várják az új esztendőt.
 

10milliószoros napok 2019-ben

Forrás: Ezoterikus.hu