Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Nemzeti zászlók titkos üzenete... Mit jelent a szín és a forma?

Közzétéve: 2018. 02. 12. Írta: Sáfrány Zsófia Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 342 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A színek és a design mögött rejtett tartalom bújik meg? A nemzetek zászlóival kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel szimbolikájuk eredetét illetően.

A zászlókról legendák, sőt mendemondák terjengnek, viszont nehéz megállapítani, mennyi igazságtartalom is van az ilyen feltevésekben.

Általánosságban elmondható, hogy a görög, skandináv és brit országok zászlaján a kereszt a kereszténység nemzetközileg ismert és elismert jele.
 


Ehhez hasonlóan az arab írásjelek szerint Szaúd-Arábia zászlaján a "Nincs isten, csak Isten, Mohamed az ő hírnöke" üzenet, míg az iraki és egyáltalán az iszlám országok lobogóján az "Isten csodálatos" felirat szerepel. Az izraeliek zászlóján egyébként a Dávid csillag egy ősi zsidó szimbólum, a 6 ág a világ 6 táját jelképezi.

A vallási szimbolika színek alapján is megjeleníthető, így a zöldet gyakran láthatjuk arab/iszlám országok zászlaján, így Líbia, Pakisztán és Szaúd-Arábia lobogóján is. Zöld csík szerepel még Kuvait, Jordánia és Palesztina lobogóján. Törökország, Tunézia és Pakisztán emellett használja még a félholdat is, mely egy szintén tradicionális szimbólum, fellelhető sok muszlim országban és a termékenység jele is egyben.


A kommunisták egykoron előszeretettel használták a kalapács és a sarló jeleket, - melyek a szorgalmas munkára utaltak, - beleértve a korábbi Szovjetuniót, a mai Angolát, vagy pedig piros hátteret, - mely az energiát és az erőt jelképezi, - mint ahogy Kína és Vietnam zászlaján is látható.

A sas nemzeti és ókori jel, melyet már a Római Birodalom kora óta használnak és a kereszténység uralmának erejét hirdette sok-sok idővel ezelőtt. Ebből következően sok ország - egy birodalom megteremtését, vagy pedig a rómaiakéhoz hasonló sikereket remélve - alkalmazott hasonló szimbólumokat a zászlaján, például Németország, Egyiptom és Oroszország is.

Más jelek, mint az R a régi Rwanda zászló közepén magukért beszélnek. Esetleg előfordul, hogy a jelkép adott ország történelmére utal, mint pl. Libanon zászlaján a citruslevél, mely az örök megújulást jelenti.


A háromszínű zászló, a trikolór kialakulása egészen, és bizonyítottan a nagy francia forradalomig, 1794-ig nyúlik vissza. Meglehetősen sok ország – pl. Írország, Olaszország, Mexikó - a franciákkal való szimpátia jegyében választott háromszínű lobogót magának. A trikolorok közé tartozik hazánké is: a piros-fehér-zöld sávból álló nemzeti szimbólum használatát először az 1848-49-es szabadságharc mondta ki.

Hazánk zászlaja a korábbi címerből maradt fenn, melyen a fehér az ezüstöt, mint a vágások helyét jelképezi. A XIX. század értelmezése szerint viszont a piros az erőt, a fehér a hűséget, a zöld pedig a reményt szimbolizálja. Amint tudjuk, sok ország voksolt még erre a kellemes színkombinációra, így pl. Olaszország is. A zászlók színösszeállítását tekintve összefoglalhatóan elmondhatjuk, hogy azokat a pszichológiából is ismert jelentéstartalom vezérelte, így a piros, kék, zöld, fehér, sárga alapvetően kedvelt választásnak bizonyulnak.
Forrás: Ezoterikus.hu