Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Titkos Angyali Számkombináció

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

Hogyan válj szerénnyé? Út az elégültség felé!

Közzétéve: 2020. 02. 06. Írta: Sáfrány Zsófia Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 230 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az, hogy szerény vagy nem jelenti azt, hogy ne érezhetnéd jól magad a bőrödben! Az öntisztelet nem egyenlő a büszkeséggel, bár mind a kettő a saját tehetségek és képességek felfedezéséből ered...

 

"A valóságban talán nincs egyetlen olyan természetes szenvedélyünk sem, mint a büszkeség. Utálhatjuk, harcolhatunk ellene, leverhetjük, akárhányszor csak akarjuk, de mégis életben marad, s örökké újra és újra megmutatkozik majd...
Még, ha be is ismerném, hogy tökéletesen uralkodom felette, akkor is büszke lennék a szerénységemre."

(Benjamin Franklin)

"Nehéz szerénynek lenni", szól egy régi dal, "ha tudod, hogy minden nap tökéletes vagy minden téren." Természetesen nagyon kevés ember van, aki valóban azt gondolja magáról, hogy minden téren tökéletes, de még így is nagyon nehéz szerénynek maradni, különösen egy olyan társadalomban, ahol minden a versengésről és az egyediségről szól. Még a „normális, nyugati” kultúrában is, a szerénység egy fontos virtuozitás. A szerénység és az alázat elsajátítása számos vallásban és spirituális hagyományban nagy jelentőségnek örvend, ugyanakkor a szerénység az, mely segít abban, hogy egy személyiség örökké fejlődésben maradjon, s élvezhesse jó kapcsolatait másokkal.

Lépések

1. Ismerd fel, s ha kell, mutasd meg a tehetsége(i)det!

Az, hogy szerény vagy nem jelenti azt, hogy ne érezhetnéd jól magad a bőrödben! Az öntisztelet nem egyenlő a büszkeséggel, bár mind a kettő a saját tehetségek és képességek felfedezéséből ered, viszont a túlzott büszkeség, mely arroganciába csaphat át, a magunkban való kételkedésből gyökerezik! Gondold át, hogy miben vagy tehetséges, és légy hálás érte!

2. Fejlessz ki őszinte kapcsolatot önmagaddal!

Az őszinteség saját magaddal szemben a legjobb fegyvered! Ha tudod, hogy bizonyos területeken gyenge vagy, akkor az ellenségek nem lesznek képesek kihasználni azokat a hiányosságaidat! Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy!

3. Fogadd el és vállald fel a korlátaidat!

Mindegy, mennyire vagy tehetséges, szinte mindenkinél van valaki más, aki még jobb eredményekre képes. Ha te vagy egy dologban a legjobb a világon, akkor is vedd figyelembe, hogyan fejlődhetnél! Mindig maradnak ugyanis olyan dolgok, melyekre nem vagy képes és nem is leszel soha. Ezekhez add hozzá azokat a dolgokat, melyekre senki sem képes és máris kapsz egy jó képet a korlátaidról! A határaid megismerése és felfogása nem jelenti azt, hogy korlátozod a saját álmaidat, vagy azt, hogy feladod az új dolgok elsajátítása utáni vágyadat, netán magát a fejlődést!


4. Vedd észre a saját hibáidat!

Másokról ítélkezünk, mivel ez sokkal egyszerűbb, mint magunkban észrevenni a hibákat. Sajnos ez teljességgel nem nevezhető produktívnak és sok esetben még káros is. Mások kritizálása felbontott már számos emberi kapcsolatot, emellett megakadályozza új kötelékek kialakítását. Rosszabb esetben még saját magunkat is akadályozhatjuk a szellemi fejlődésben. Folyton ítéleteket mondunk másokról, még, ha nem is vagyunk ennek tudatában. Praktikus gyakorlat lehet, ha mások szemszögéből próbálsz ítéletet mondani saját magadról. Vedd fontolóra, hogyan fejleszthetnéd önmagadat!

5. Hagyd abba az összehasonlítgatást!

Szinte lehetetlen szerénynek lenni, ha folyton a legjobb akarsz lenni! Próbáld meg inkább a dolgokat objektívan nézni! Ahelyett, hogy azt mondanád XY a világ legjobb gitárosa, gondold át, hogy vajon melyik képességét értékeled olyan nagyra, vagy, hogy egyszerűen csak tetszik, ahogy játszik! Fejezd be az értelmetlen összehasonlítgatásokat, s végre képes leszel dolgokat anélkül csinálni, hogy arra gondolnál, jobb, vagy rosszabb vagy-e másoknál!

6. Ismerd el mások tehetségét és képességeit!

Kezd el mások jó képességeit felfedezni és elismerni, vagy általánosságban értékeld az embereket olyannak, amilyenek! Értsd meg, hogy mindenki más és más, élj azzal az eséllyel, hogy megismerhetsz különböző embereket, eltérő gondolkodásmódokat! Így bár még megtartod majd a személyes ízlésedet, a legkedvesebb és a legutálatosabb dolgaidat, viszont képes leszel elválasztani a félelmeidet a véleményedtől, elismersz majd másokat, - s így garantáltan szerényebb leszel!

7. Ne félj hibákat elkövetni!

A szerénység egyik része, hogy tudod, hibákat is követsz el! Ha ezt megérted és azt is, hogy mindenki követ el hibákat, nagy súlyt vesz le a válladról. Minden személy csak egy kis morzsáját szerezheti meg a világ nagy tudásának. Mindenki csak a jelen egy részletét éli át és csak keveset, vagy semmit sem tud a jövőről!8. Ne félj mások ítéletétől!

Könnyű elismerni, hogy hibázol, s nem mindig van igazad. Viszont sokkal nehezebb elfogadni, ha ezt mások is tudják rólad. Mások ítéletei néha teljesen eltérő szemszögből láttatnak téged, s egész más szintre helyezik a korlátaidat. Ahelyett, hogy egyszerűen csak azt mondanád, hogy neked is vannak hibáid, vedd fel a harcot ellenük! Győzd le gyengeségeidet!

9. Nyisd ki a szemed, lásd meg a csodákat!

Durva tény, de Te meg Én szinte semmit sem tudunk. Ellentétben a mi képességeinkkel, a gyerekekben még él az az ösztönösség, hogy rácsodálkoznak a világra, s örökké csak tanulnának mindenből. Az, hogy már láttál rengeteg dolgot a környezetedben még nem jelenti azt, hogy ismered is azokat! Fedezd fel magadban újra a gyermeki kíváncsiságot és a tanulásvágyat!

10. Keress vezetőt!

Kutass motiváló idézetek után a szerénységről! Meditálj rajtuk! Ha nem vagy igazán spirituális beállítottságú (dehogynem…), akkor gondolj a tudományokra! A tudomány csak akkor képes fejlődni, ha elismeri, hogy még nincs minden tudás birtokában és újra kell gondolnia számtalan tényt!

11. Gondolj magadra különböző körülmények között!

Egy csomó dolog, amiről biztosra vesszük, hogy mi csináltuk, csak a szerencsének köszönhető. Gondolj csak bele, hogy pl. szín jelessel végzel az egyetemen… Természetesen megérdemled a sok befektetett energia és tanulás révén a jó jegyeket, viszont vedd számításba, hogy valaki más éppannyira intelligens és szorgalmas, mint te, kevésbé támogató szülőkkel megáldva, más körülmények közé születve, vagy csak a balszerencse révén egy teljesen rossz életutat jár be! De az is lehet, hogy beteg vagy, netán balesetet szenvedsz, melyből te egy hét alatt kigyógyulsz, mások viszont egy életen át szenvednek a maradandó problémák miatt! Ki a szerencsésebb?12. Segíts másokon!

A szerénység jelentős részét teszi ki embertársaid tisztelete és támogatása. Segíts másokon, mint egyenlő feleken, s ne azért, mert ez a helyes vagy az elvárt! Szerény vagy, ha segítesz másokon, - ráadásul olyanokon, akik sosem tudják neked viszonozni a kedvességed!

13. Maradj érdeklődő és befogadó!

Keress embereket olyan életterületeken, amiben nem vagy túl jó, s kérd fel őket mentornak! Amint úgy éreznéd, hogy neked már nem lehet semmi újat sem tanítani, próbáld meg magad visszarángatni a realitás talajára, hisz biztosan tévedsz…

14. Gyakorold a nagyvonalúságot!

A nagyvonalúság a szerénység egyik alappillére. Ha például konfliktusba kerülnél, légy problémamegoldó és segíts elkerülni élessé fajuló szembenállásokat! Ne bizonygasd a végtelenségig igazadat, fogadd el, hogy te szerényebb vagy, s hagyd a másikat főni a saját levélben.

Tippek

- Tartsd észben, hogy a szerénységnek számos előnye van, mivel gazdagabbá válik általa életed, segít a nehéz időkben és fejleszti a másokhoz fűződő kapcsolataidat is! Emellett az tanulás egyik alapvető előfeltétele. Ha azt gondolod, hogy mindent tudsz, nem leszel elég nyitott arra, hogy új tudást szerezhess meg! A szerénység emellett kitűnő képesség arra, hogy fejleszd a saját személyiségedet és őszinte légy önmagadhoz!

- Nézz őszinte és megbízható emberek társaság után! A büszkeség általában a nagy esés előtt jön elő, viszont a megelőzés sokkal jobb!

- Beszélj néha önmagadhoz és önmagaddal! Ez nem vicc. Vitasd meg kételyeidet saját magaddal!

Figyelmeztetések

- A szerénységet mímelni nem ugyanaz, mint valójában szerénynek lenni. A legtöbb ember, aki csak mutatja, hogy szerény, általában elismerésre vágyik. Ezt mások észre fogják venni. Ha be is csapsz majd valakit ezzel, akkor sem származnak olyan előnyeid belőle, mint, ha valóban szerény lennél!

- A szerénység és mások felmagasztalása a saját előnyöd érdekében nem ugyanaz!

- Míg egy kis szerénység nem árt, azért ne vidd túlzásba!

Forrás: Ezoterikus.hu

Bezárás