Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

A legtutibb babonák és jóslások szilveszterre!

Közzétéve: 2020. 12. 29. Írta: Szatmári Nóra Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 22 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vírus ide, járvány oda, akkor is előttünk áll egy szilveszter, és a hagyományaink nem változnak: Lencse és malacsült... Hagymakalendárium... Ismét gombócfőzés... Bizonyos dolgok már a vérünkbe ivódtak, és vétek lenne ezeket kihagyni a szilveszteri mulatságok listájából...

 

Nyakunkon az újév, gondolataink már a szilveszteri buli körül forognak, de néhány dolog sosem változik...

Lencse...
Jóslás...
Babonák...
Újévi fogadalmak...

De mi az, amit meg is valósítasz ezekből?

Lencse: Ezt nehéz nem létrehozni, hisz csak főzni kell. Szinte minden magyar vidéken a szemes termésekből és a hüvelyesekből készült ételeknek volt nagy a jelentősége, ilyenek például a rizs, a köles, a bab vagy a lencse. A hagyomány szerint ezek az apró magvak a pénz bőségét jelentik, így szokás volt ezekből ételt készíteni. Sok háznál még a lencsefőzelékbe mandulaszemet is belefőztek, s az a lány, akinek ezt kimerték, még abban az évben férjet talált.

Malacsült: A különböző babonák szerint a malac befelé túr, így a szerencsét nem a házból, hanem házba - befelé - túrja. Ellentétben a csirkével, ami kifelé kaparná a szerencsét a házból, így a szárnyas fogyasztása nem javasolt újévkor. Aztán ott van például a hal. Ezzel bizony jobb óvatosnak lenni. A folyó menti vidékeken ugyan szerencsét hozhat, mert ahány pikkely, annyi pénz, viszont máshol úgy tartják, hogy a hallal elúszik az ember szerencséje.

Kását, grízt ne fogyasszunk, mert attól kiütésesek lehetünk – tartják Hajdúszoboszlón.

Rétes: együnk belőle sokat, így hosszúra nyújthatjuk a szerencsénket.

Jóslások: ismét elővehető a régi gombócfőzős trükk. Ekkor a lányok kis papírokra felírnak 13 fiúnevet, ezeket gombócokba gyúrják, és forró vízbe dobják főni. Az a gombóc, amelyik először feljön a víz tetejére, az felbontják, s a benne lévő cetlin található nevet fogja viselni a lány jövendőbelije.

Vagy próbáld ki a viaszöntést! Bővebbet idekattintva tudhatsz meg!

Sok helyen a lányok ólmot olvasztottak, majd hideg vízbe csepegtetve azt figyelték, milyen betűt formáz a vízbe cseppenő fém, így megtudhatták a leendő férj nevének kezdőbetűjét. De az a szokás is ismert, hogy a lányok férfinadrágot tettek a párnájuk alá, s ekkor megálmodták, ki lesz a párjuk.

Babonák:

Hagymakalendárium: úgy készült, hogy 12 gerezd fokhagymába sót kellett tenni, s amelyik gerezd reggelre nedves lett, akkor az annak megfelelő hónapban esős vagy éppen havas lesz az idő, sok csapadékra lehet számítani.

Az első látogató: ha újév első napján az első látogató nőnemű, az bizony szerencsétlenséget jelent, viszont ha férfi csenget be elsőnek azon a napon, az éppen az ellenkezőjét jelentheti, mégpedig szerencsét.

Orvos és pénz: Óév utolsó és újév első napján nem szabad pénzt kölcsönadni, orvost hívni vagy orvoshoz menni, mert akkor egész évben betegeskedhetünk, és pénzszűkében leszünk.

Házimunka: tilos a mosás, a teregetés, és nem ajánlatos kivinni a szemetet sem, mert a szerencsét is kiöntöd vele a házból.

Fogadalmak: csak rajtad múlnak, de inkább ne fogadkozz, ha úgysem tudod megtartani...
 

Ha viszont saját, személyreszabott tanácsokat szeretnél, keresd Nórát!
Bejelentkezhetsz a 06 70 311 6125-ös telefonszámon
 

Forrás: Ezoterikus.hu