Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Chi, az élet isteni lényege

Közzétéve: 2020. 09. 03. Írta: fordította: Szatmári Nóra Forrás: Taichiaustralia.com
Értékelés
Ez a cikk 88 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Chi tudománya az ősidők óta létezik, és összefüggésben áll a művészetekkel, orvoslással és a filozófiákkal is. Mi a Chi? Fogós kérdés! A Chi az, ami életet ad az élőlényeknek. Indiában pránának nevezik; Japánban kinek...

 

A chi tanulmányozása már ősidőktől fogva szerves része a harcművészetek, az orvoslás és filozófia stúdiumának. Mi a chi?


Gerard Menzel: Az élet Isteni eszenciája

A Chi tudománya az ősidők óta létezik, és összefüggésben áll a művészetekkel, orvoslással és a filozófiákkal is. Mi a Chi? Fogós kérdés! A Chi az, ami életet ad az élőlényeknek. Indiában pránának nevezik; Japánban kinek. Annyira fontos része az ázsiai filozófiának, hogy szinte lehetetlen a Tai Chi, Aikido, Judo, Chi Kung, Akupunktúra, Shiatsu, stb. elsajátítása anélkül, hogy az ember alaposan megértené az Chi eredetét, hasznát és természetét. A Chi jelentését nehezen lehetne egy szóval megfogalmazni; ha mégis megpróbáljuk összefoglalni, akkor az „energia” szó áll a megoldáshoz legközelebb.

Kiegyensúlyozott Chi

A Chi jelen van az egész univerzumban, s az élet természete a Chi jelenlétén nyugszik. A Chi az „egyetemes mozgás anyaga”; nélküle nincs élet, csak a halál van jelen. Nem látható, nem fogható, nem érinthető, de mégis érezzük jelenlétét. Ha egy páciensnek azt mondja az orvosa, hogy "mérges", a kínai doktor arra gondol, hogy a személynek stagnáló Chi-je van; ha nagyon le van gyengülve, akkor rossz (negatív) a Chi -je. Amikor egy Tai Chi Sifu-val (az egyetemes igazság őrzője) találkozunk, Chi -jének szintjét arcbőre ragyogásáról állapíthatjuk meg. Az arc és a bőr aurát sugároz. Akkor jó, ha ez békés jellegű. Az Aikido Sensei ( a tanár) erejét úgy mérhetjük, hogy mennyire fürge, és milyen a légkör a dojo-ban (az edzőteremben). A jó tanár tökéletes nyugalmat teremt, akárhol is legyen, és hatást gyakorol másokra ezzel a békés jelenlétével.

A Chi eredete, mozgása

A különböző kínai orvoslásokban úgy ábrázolják a Chi-t, mint ami a belső szerveken és végtagokon keresztül energiacsatornákon áramlik . Egészség jelenléte esetén kiegyensúlyozottan áramlik a Chi; az emberi szervezetben kering, s egyik szervtől a másikig halas a test egészében, tetőtől talpig, majd fordítva. A Chi végtelen áramlása az évszakok körforgásához hasonlítható a legjobban. A testek apró univerzumok, melyeknek megvan a maguk vízmennyisége (a test kb 70%-a), tüzük (testhőmérséklet), levegő (lélegzés). Ha valaki megbetegszik, a Chi a test valamely szervében alacsony vagy épp túl magas; az orvos feladata és célja, hogy egyensúlyba hozza a Chi áramlását. Amikor lázzal küzdünk, túl sok a jang Chi a testünkben. Az orvos ekkor pihenés ír elő, és néhány nyugtató, jin típusú gyógynövényt adna, melyek együtt megnyugtatják a szellemet és a túl aktív/gyenge szervet.

A Chi elegáns mozgása

Amennyiben a Chi mozgását vizsgáljuk, azt figyelhetjük meg, hogy a Chi áramlás és gördülékenység tekintetében tökéletesen kiegyensúlyozott. Az elme nyugodt, így a szellem is az marad; a Chi méltóságteljesen és könnyedén áramlik át a testen, a szerveken, az izmokon és inakon. Ha az egyén mozgása nem kiegyensúlyozott és egyenletes, a Chi nem összpontosul a test központjában. A Shiatsu nyomáspontos masszázsban a gyógyító a saját központjában vizualizálja a Chi -t a meditáció során, a ki-gyógyításos foglalkozás előkészítéseként. Az Aikidóban például a szabad áramlásos testtartások azt a célt szolgálják, hogy erőteljesebb Chi előtt nyissák meg a test központjának haráját (test központja: japánul hara a neve). Amikor könnyen lélegzünk, nyugodt az elménk, testmozgásunk pedig harmonikus és kiegyensúlyozott. Az Aikido Sensei dinamikus áramlása, köröző, kecses mozgása azt tükrözi, hogy az oktató hosszú éveken át finomította a Chi-t, és összpontosította a harában (a hara köldök alatt található).

A világegyetem lélegzete


(nemcsak) A jógában különféle légzőgyakorlatokat használnak arra, hogy munkába állítsák a testben lévő pránát vagy Chi-t. Ezek a gyakorlatok különféle helyekre áramoltatják a pránát (többek közt oda, ahol pang az energia), segítenek a felhalmozódott energia szükséges felszabadításában, és lecsendesítik az elmét, miközben a gyakorlatok végzője a légzésére koncentrál. Kínában és Indiában - és Ázsia más területein is - légzőgyakorlatokat és gyógynövényeket ajánlanak különféle betegségek kezelésére, például fekély, asztma, krónikus álmatlanság, magas vérnyomás esetén.
A Chi hanggal is továbbítható; ezt kiai-nak nevezik japánul. A mesterek arra használják a különféle harcművészetekben, hogy anélkül győzzék le ellenfelüket, hogy hozzáérnének annak testéhez. Indiában úgy hiszvélikik, hogy a szent mantra képes a testben vagy elmében lévő blokkolt Chi felszabadítására és arra is, hogy a segítségével Chi -t juttassanak az univerzumból a testbe, hogy javítsák az egészséget, és növeljék a lélek nyugalmát. Ma már nemcsak Ázsiában hangoztatják naponta ezeket a dogmákat a templomokban, hanem egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert sok nyugati körében is, akik például a buddhista út és különféle hindu csoportok követői. A Chi Kung gyakorlatokban a szervek alapos tisztítására bizonyos hangokat használnak a légzés ütemezésére, testmozgások kíséretében.

A Chi érdekes jelenség, és a kínaiak szerint a Chi-t tanulmányozni annyi, mint az életet tanulmányozni... addig tart, ameddig csak élünk. Végigkíséri egész életünket.
Forrás: Taichiaustralia.com