Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Ezért olyan piros a Mikulásvirág levele, így nem lesz zöld!

Közzétéve: 2019. 12. 02. Írta: Szatmári Nóra Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 178 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Észak-Amerikából került Európába, s vörös leveleinek köszönheti óriási sikerét. A karácsony kedvelt növénye, nélküle elképzelhetetlen az ünnep.

 

Mitől lesznek pirosak a levelei?

A mikulásvirág rövidnappalos növény. A színes levelek csak akkor alakulnak ki, ha a virágképződés elindul. Ez azonban csak un. rövidnappalos körülmények között valósul meg, azaz akkor, ha a folyamatos megvilágítás időtartama kevesebb, mint 10 óra. Ezt a termesztés közben sötétítéssel oldják meg. A lakásban tartott mikulásvirág esetében azonban ez rendszerint nem megoldható, így az újonnan nyíló levelek már mind zöld színben fognak pompázni. Az ok nyilvánvaló: az esti, mesterséges fény könnyen felborítja az egyensúlyt. Február végéig világos, napos ablak előtt lehet tartani és lehetőleg állott vízzel öntözni. A tél vége felé hullatni fogja leveleit. Ebből a laikusok könnyen arra következtethetnek, hogy hamarosan elpusztul a növény, azonban csak pihenni készül. Úgy menthetjük meg, ha hűvösebb helyre tesszük, és csökkentjük az öntözésre szánt víz mennyiségét, mert a kevesebb levél, kisebb párologtatási felülettel jár együtt!

A majdnem teljesen megkopaszodott ágakat májusban erősen vissza kell metszeni, majd nyár elején tápdús földbe kell átültetni. Ha jól bánunk növényünkkel, akkor nyár közepére sok új hajtás jelenik meg a kopár ágakon. Ha lehet, az ősz beálltáig kerüljön ki a kertbe, szűrt napfény alá. Amikor újra visszakerül a lakásba, s megindul a fűtési szezon, ügyeljünk arra, hogy 23 C fok fölé ne kerüljön a hőmérséklet, mert a növény biztosan pusztulásra van ítélve. A száraz levegő is árt neki, ezért a fűtőtesttől távol helyezzük el.

Újravirágoztatás

Õsszel válik aktuálissá az újravirágoztatás. A mikulásvirág bimbóképződése és a felső levelek színeződése csak akkor indul meg, ha ismét rövidnappalos körülményeket biztosítunk számára. Szeptember végén helyezzük a növényt kiegyenlített hőmérsékletű helyiségbe. Karácsonyi virágoztatásra úgy zajlik, hogy kb. október közepétől elkezdve 9 héten át 14-15 órás időtartamra borítsunk a növényre egy méretes kartondobozt. Jól záródó, sötét, üres szekrény aljában is elhelyezhetjük a növényt, a lényeg: a teljes sötétség. A világos időszakban azonban fontos, hogy elegendő fényt kapjon a növény. Amikor a felső levelek színe láthatóan pirosba fordul, abbahagyhatjuk a rövidnappalos kezelést. Mikroelemeket is tartalmazó tápoldattal öntözve a mikulásvirág felleveleinek színe még intenzívebb lehet. Ily módon a következő karácsonyra terebélyes, gazdagon elágazódó, élénk színű növény díszítheti lakásunkat.
Forrás: Ezoterikus.hu