Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Bonyolult az életed? Lehet, hogy a neved miatt?

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

Karácsony Kínában: mítosz? valóság?

Közzétéve: 2019. 11. 26. Írta: Sáfrány Zsófia Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés

A keleti kultúrák ma már teljesen ismertek Európában, hatásaik egyértelműen érezhetőek még a hagyományosan nyugati tradíciók ünneplése során is.

A hihetetlen gazdasági fellendülés miatt nemcsak a számítógépes programok, vagy az olcsó textilek, hanem éppúgy a keleti szokások, sőt a Feng Shui is elárasztotta az egész világot.

Kínában csak mintegy 16 millió keresztény él, ez kevesebb, mint két százaléka az egész kínai populációnak. A karácsony azonban mégis igen közkedvelt ünneppé vált az utóbbi időben a kínaiak körében. Különösen a média és az üzleti találkozók során terjednek leginkább a nyugati kultúra legfőbb tradíciói, így például a karácsony ünneplése is.

A kínaiak saját kultúrájuk szerint az újévkor az évvégét ünneplik. Ilyenkor piros borítékban pénzt ajándékoznak egymásnak az emberek, a piros ugyanis Kínában a gazdagság és a szerencse szimbóluma. Bár december 25-e egy teljesen szokványos munkanap a számukra, az elit körökben ma már szokás megajándékozni egymást piros zoknikba rejtett apró ajándékokkal. Mit neked globalitás: ezek szerint a kultúrák keveredése nemcsak nyugaton természetes folyamat, hanem fordítva is igaz? A konzumtársadalom ma már párosítja a két szokást, egyszerűen magáévá teszi azt a számukra is tökéletes színválasztással.

A karácsony ünneplése manapság trendi a gazdag ázsiai fiatalok körében. Ez a szokás ugyanis egyfajta kinyilatkoztatása annak: "igen, én oda tartozom..." Míg pár éve csak ritkán lehetett látni karácsonyi dekorációt az utcán, ma már egyértelműen látszik Shanghai-ban, hogy Kína igenis ünnepli a karácsonyt.

Természetesen esetükben egy szórakoztató és antikeresztény ünneplésről van szó, melynek mottója leginkább az "ajándékozni, enni és szórakozni" téma köré csoportosul. A karácsonyi történetben persze megjelenik a Messiás sok-sok pirossal. Különösen a világítás tetszik a kínaiak számára. Persze a Feng Shuinak ehhez nem sok köze van! A karácsonyfa szokásos zöld helyett tarka-barka színt ölt. Sőt, minél színesebb, annál jobb! Az igazi karácsonyfa Kínában egy világítótorony magasságával és fényével kell, hogy vetekedjen. Olyan, mintha a kínaiak végre kiélnék a színek iránti odaadásukat az évtizedek óta uralkodó egységesítés után.

A felmérések szerint Kínában nemcsak a karácsony értékelődik át, hanem mindenfajta nyugatról érkezett szokást szinte a felismerhetetlenségig átalakítva prezentálnak.
Forrás: Ezoterikus.hu