Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Hogyan betegíthet meg a munkád? Ezért a rejtett okért biztosan!

Közzétéve: 2020. 10. 24. Írta: Szûr Krisztina Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 37 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pszichés terror az irodában – ez főleg az olyan munkahelyeken szökik szárba, ahol rossz a szervezés, nincsenek kijelölt kompetenciák és a karrierlehetőségek is csekélyek.

 
Aki a gyengébb, azt teszik meg lábtörlőnek, akibe mindenki beletörli a „sérelmeit”. A kiváltó ok lehet például szakmai vagy emberi féltékenység, félelem a kirúgatás és szakmai inkompetencia miatt, de a rohanó világ miatt zilált idegrendszer is. A válság idején a munkahelyeken dúl a könyöklés, egymás kibeszélése - mindenki rémültem kapaszkodik az íróasztalába.

A lelki sérelmek sajnos gyakran kihatnak a testre is, betegség tüneteit produkálva - innentől nem játék a munkahelyi probléma!
Így járt Janka is, akinek lidércálmai voltak, majd étvágytalanság és koncentrációs probléma lépett fel. Az orvos nyugtatót írt fel, de Janka nem lett nyugodtabb – erről munkahelyi kollégái gondoskodtak. Betegségének oka a „mobbing”, a munkahelyi belső háború. A munkahelyen a kollektíva keres egy bűnbakot, akinek az idegrendszerén táncot lejt. Kizárják az illetőt a baráti beszélgetésekből, ha belép a szobába, elhallgatnak. Átvágják, kirekesztik, megrágalmazzák és bemószerolják a főnöknél, hogy csak a legismertebb hobbykat említsük.

Mikor Petrát az értékesítési osztályra helyezték át, elkezdődött a vesszőfutás. A főnök t.i. úgy mutatta be, mint aki igen jól ért a computer-rendszerekhez. Attól kezdve az általában idősebb kollégák állandóan piszkálódtak vele, nem tudták elviselni, hogy egy fiatalt állítottal elébük példaként. Ha valami nem működött, biztos elrontotta. Ha valaki bénázott, akkor rosszul magyarázott. Ha pedig mindent hibátlanul teljesített, elvtelen seggnyalónak nevezték. Eleinte tűrt, amitől még hevesebben intrikáltak ellene. Mikor kifakadt, a főnökségnek is bemószerolták. Így aztán felmondott.

Ha azt hiszi, azzal, hogy nem „veszi fel” a kesztyűt, ha kedvességgel próbálja megszelídíteni a többieket, rosszul gondolkodik. Mi a teendő? Kilépni a körből. Ez nem könnyű dolog, de a legfontosabb, hogy a gyanús jelek felbukkanásakor azonnal lépni kell. Már a munkakör elfogadásakor meg kell húzni a vonalat a kollégák és köztünk. A következetesség és az elegáns távolságtartás nem nyújt támadási felületet. A mobbing mindig finom eszközökkel indul. Ha valamelyik kolléga nem köszön, kezdeményezzen erről beszélgetést. A nyitottság és humor a legjobb ellenszer. Ha a terembe léptekor ijedten elhallgatnak a többiek, nevetve kérdezze meg, milyen összeesküvés készül? A lényeg, hogy azonnal reagáljon, méghozzá fensőbbségesen. Soha ne éreztesse a klikkel, hogy fél tőlük, vagy akárcsak „magára” veszi az apró disznóságaikat! Így tett Helga is, aki ápolónő. Egy idő után úgy érezte, kollégái unszimpátiája már kirekesztő. Mikor a folyosón legközelebb undok volt vele egy másik nővér, hangosan rászólt: „Te ide figyelj! Ha még egyszer így viselkedsz, mindketten megyünk a főorvoshoz.” Érdekes módon a mobbing azonnal abbamaradt. Miért? A klikk csak gyenge emberek ellen, számbeli fölényével sikeres. Sokan megszokásból, vagy pillanatnyi frusztrációjuk levezetése miatt vesznek részt az ócska mulatságban – voltaképpen nincs kivetni valójuk az áldozaton. Az ő megnyerésükkel, pártatlan kollégák bevonásával megszakítható a negatív lánc. Az állását senki sem veszélyezteti némi munkahelyi „hobbyért”.

A jó munkaadó felkészült az ilyen történetekre. Négyszemközti beszélgetésekkel, szembesítéssel és ha nagyon muszáj, akár fegyelmivel is gátat szabhat a háborúnak.
A lényeg, hogy ne fantáziáljunk a főnök komor arca mögé rémtörténeteket, ne sértődjünk meg, ha kollégánk egyszer nem olyan kommunikatív, mint szokott. A téves jelekből levont keserű önkritika megbetegít!
 
Hogyan lépjünk ki a spirálból? Íme a példák és a megoldás:   


1)    IRIGYSÉG

Kati jó ízlésű  és nyelveket beszélő ember, így nagyon is logikus döntés volt főnöknője részéről, hogy megkérte: ezentúl kísérje el a ruházati bolt számára bonyolítandó külföldi bevásárló körútra. Kati boldog volt: maga előtt látta Párizs és London utcáit. Amivel nem számolt: a kollektíva irigysége. Kati határtalan lelkesedésével még inkább szította a többiek féltékenységét. Az idősebb kolléganők szánt szándékkal félreinformálták, fúrták ahol tudták, amíg a vezetőnő is elvesztette iránta a bizalmát.

TIPP: Keressen pártfogókat és barátokat. Egyedül Kati sem harcolhatott mindenki ellen. Beszámolt a problémáiról a vezetőnek, aki szembesítést szervezett. Az idősebb kolléganő tagadott, de felmondott. Mint mondta, különben is el akart menni. Azóta Kati helyzete jobb lett. Úgy tűnik, az idős hölgy állandó furkálódása befolyásolta csak a többieket. A taktika is megváltozott: Kati állandóan szidja az utazásokat, hogy milyen strapásak. Így ezek már nem tűnnek kivételezésnek a team számára.

2)    ROSSZ FÕNÖK

„Mikor egy ifjú titánt helyeztek hozzánk főnökként, beindult a háború. Semmi sem felelt meg neki, állandóan izélgetett engem” – meséli Laura. Négyszemközt a lány megkérdezte, őt miért nézi nagyítóüvegen keresztül, miért pikkel rá?- de még csak rosszabb lett minden. Aztán új munkatárs jött a céghez, aki taktikusan tudott bánni a főnökkel. Laura azonnal kapcsolt: az ő őszintesége, lendülete elbizonytalanította a kezdő, ámde autokrata főnököt. A másik nő azonban mindig úgy vezette be a mondatait, hogy „bizony, így gondoltam magam is” vagy „teljesen igaza van.” - lényegében a saját véleményét adta a főnök szájába, aki így elégedett lehetett önmagával.

TIPP: Laura megértette, hogy a főnök a dinamikus, konfrontatív stílusát nem viseli el. Azóta teljesen másként beszél a férfivel. Még ha kritizálja őt, akkor sem ellenkezik, véleményét csak később közli, gondolkodási időt kér - visszaszállt a földre, mint egy átlagos munkaerő. Ha teheti, nem kommentál, csak hallgat. A kapcsolatuk normalizálódott, mivel Laura átlátta a főnök egyéniségét. Munkatempója és hozzáértése nélkülözhetetlenné teszik őt, így a munkahelye be van betonozva.

3)    TÚLTERHELTSÉG

Vera mindig is duzzadt az energiától. Mikor gyermeke három hónapos volt, önszántából visszatért a munkahelyére, ahol marketingesként dolgozott. „A pelenkázásról folytatott beszélgetések untatnak, pesztrára meg van pénzünk” – közölte a férjével. A cégben tisztelték őt, hiszen a gyermeknevelés és a háztartási munkák mellett is kreatív, terhelhető és megbízható kolléga maradt. Vera idegei azonban kezdtek tönkremenni. Este fáradtan esett ágyba, a férjével pikírt volt, a lakás úszott. A megfelelni vágyás kikészítette. A férje hamar átlátta a problémát, és kérte őt, hogy picit vegyen vissza a tempóból. Vera eleinte ellenkezett, azonban ijesztő tükörképe a fürdőszobában és rossz kedvű gyermeke kijózanította.

TIPP: Félnapos munkaidővel ugyan benne marad a munkaerőpiac forgatagában, mégis több ideje jut másra is. Vera ma örül a váltásnak. Nem érzi úgy, hogy felesleges a cégnél, és szinte teljes állású anyuka lehet. Igaz, a befolyása nem túl nagy a marketingre, és karrierje megrekedt, de nem bánja. Az átmeneti megoldásnak és rugalmas főnökének hála nem esik ki a gyakorlatból, mint szakember, és bármikor teljes vállszélességgel vállalhatja újra a beosztását.
Forrás: Ezoterikus.hu