Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Melyik az 5 legmérgezőbb kerti dísznövény?

Közzétéve: 2018. 05. 31. Forrás: forrás: BAUMAX
Értékelés
Ez a cikk 382 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szépsége, mutatóssága ellenére jó néhány növény komoly veszélyt jelenthet a levelében, szárában, vagy a talaj alatti gumójában található méreganyaga miatt.

 
Egyes növények irritálják, izgatják a bőrt, ezáltal bőrpírt, viszketést okoznak, mások gyomor- és bélpanaszokat, hányást, hasmenést vagy allergiát váltanak ki az arra érzékeny embereknél.
Ha azonban körültekintően helyezi el az ember az ilyen növényeket, csökkentheti a rá, a gyerekeire vagy éppen a házi kedvencekre leselkedő veszélyeket.A következőben áttekintést adunk azokról a növényekről, melyek veszélyt jelenthetnek.

KERTI DÍSZNÖVÉNYEK

A nedve mérgező

Kankalin (Primula)

A tavasz első virágai közé tartozik. Szobanövényként a közönséges kankalin nemesített példányait árusítják. Virágai lehetnek egyszínűek, de nem ritka a több szín egyvelege sem. A szirmok összeforrtak, de megfigyelhető az ötös tagoltság. A levelek tőlevélrózsát alkotnak.
A felszínét borító finom szőrök tövénél található mirigyek olyan nedvet tartalmaznak, mely bőrvörösséget, súlyosabb esetben hólyagot okoz.

A magja mérgező

Ricinus

A kutyatejfélék családjába tartozó gyógynövény, hazánkban főleg dísznövényként használják a kertekben, mert nagy zöldes-bordós leveleivel díszíti a kertet. A trópusokon örökzöld, hazánkban egynyári növény. A növény magjából nyert tisztított olaj hashajtó hatású. A magja szép, fényes, cirmos mintázatú. A gyerekek gyakran összegyűjtik. Amilyen szép, olyan veszélyes, erősen mérgező anyagot tartalmaz. Nagyon gyakran előfordul a ricinusmag okozta mérgezés. Tünetei: égő érzés a szájban, torokban, gyomorban, hányás, vérzés, hasmenés, görcsök, nehézlégzés, szívelégtelenség, máj- és veseelégtelenség, bénulás. Azonnali orvosi beavatkozást igényel a ricinus okozta mérgezés.

Minden része mérgező

Tiszafa (Taxus Baccata)

Lassú növekedésű, széles, kúpos, később kupolaszerű koronájú, kétlaki, örökzöld fenyőfa, vagy terebélyes cserje.
Mérgező. Legmérgezőbb részei a tűlevelek, bár tulajdonképpen a fekete magokat körülvevő piros, ún. magköpenyen kívül a növény minden része mérgező. Keringési és légzési nehézségek alakulhatnak ki, súlyosabb esetben halált okozhat. Nedvük is ártalmas anyagokat tartalmaz. Idegrendszeri, emésztőrendszeri és szívpanaszokat okoz. Mérgezés esetén intenzív orvosi ellátásra van szükség!
Kisgyermekes családok kertjébe nem ajánlott!

Leander (Nerium Oleander)

A meténgfélék családjába tartozó fásszárú, örökzöld növény. Õshazája a Földközi-tenger vidéke, de már hazánkban is régóta kedvelt dísze a kertnek. Rengeteg színű és formájú virága létezik. A növény minden része mérgező! A szép díszcserje szívritmuszavarokat okozó hatóanyagot tartalmaz. Azonnali orvosi beavatkozást igényel, bármely részét rágja is meg gyermeke.

Gyöngyvirág

Csoportosan tenyészik tölgy- és bükkerdőkben, hegyi réteken, dombvidéken. A kertekbe ültetik. Virágai harang alakúak, illatosak. 
Minden része mérgező, de a termésekben található a legnagyobb mennyiségben méreganyag. Szívritmuszavart és idegrendszeri panaszokat okoz. Azonnali orvosi beavatkozást igényel. 

Tippek, jótanácsok a mérgezés elkerülése érdekében

A növények ápolása után mossunk mindig kezet, különösen akkor, ha a növényeket megsértettük, és az így kifolyt tej- vagy sejtnedv a kezünkkel érintkezett. Soha ne nyúljunk a szemünkbe, amikor ezekkel a növényekkel dolgozunk!
Forrás: forrás: BAUMAX